Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Geluid
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Manon werkt aan meer acceptatie voor de zogeheten LGBTQ’ers in de stad. Zo was zij het brein achter de eerste Rotterdamse gender bending queer party en organiseert zij geregeld filmavonden over de thematiek. Ook zit ze achter The Hangout 010, waar LGBTQ-jongeren (en hun straight allies) samenkomen en ‘volledig zichzelf’ kunnen zijn. In Vers Geluid zal Manon vertellen waarom het belangrijk is dat Rotterdam zich meer openstelt voor andere benaderingen van seksualiteit.

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

Onvriendelijk voor homo’s?

Wat vind jij, Vers Beton-bezoeker, van dit onderwerp? Biedt Rotterdam inderdaad een onvriendelijk klimaat? Hoe zou dat kunnen veranderen? Wellicht gebruiken we jouw input in de uitzending, dus we zijn benieuwd naar je reactie!

De centrale vraag van deze week luidt:

Wat is de grootste belemmering voor een bloeiende scene voor homo’s en queers in Rotterdam?

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Sorry, vergeten te vermelden dat die laatste twee schoppen natuurlijk helemaal niet kunnen! Dank voor de tip!

 2. Profielbeeld van Ron van Zeeland
  Ron van Zeeland

  Overal ter wereld zie je dat specifieke op lhbt’s gerichte horeca het lastig heeft. Dat komt enerzijds door de toenemende ontmoetingsfunctie van het internet. Daten gebeurt via allerlei apps en websites. Anderzijds doordat steeds meer jongeren zich blijkbaar veilig genoeg voelen in de niet-specifieke homohoreca.

  In Rotterdam zien we wel iets opvallends wat niet vaak genoemd wordt (misschien door het taboe op het praten over seks?): de plekken waar mannen seks hebben met elkaar worden schaarser. De darkroom en daarmee de leerscene is bijna verdwenen in Rotterdam en de laatste homosauna zit op Zuid en is niet bepaald een paradepaardje van de gay scene.

  De laatste gay sauna in het centrum (Spartacus) sloot haar deuren nadat de gemeente besloot de opbouw dakterras na 30 jaar niet meer te gedogen. Wat restte was niet meer rendabel te exploiteren. Plannen voor een nieuw, luxe complex werden (volgens de initiatiefnemers) door de gemeente gedwarsboomd. De stadsbestuurders zouden te preuts zijn en deze horecatak op (overigens geheel ten onrechte) één hoop gooien met prostitutie.

  Voor het overige doen we het in vergelijking met andere steden – Amsterdam niet meegerekend – niet slecht als je naar het aantal zaken kijkt. Al valt wel aan te tekenen dat het aantal ondernemers beperkt is omdat meerdere bars door één exploitant worden uitgebaat. Hierdoor is een oude bar als de Loge90 wel van de ondergang gered, dus helemaal slecht is dat ook weer niet.

  Voor de culturele diversiteit valt te vrezen als de eigenaars van de Cosmo besluiten de pijp aan Maarten te geven. Die bar is voor de eerder genoemde exploitanten waarschijnlijk niet interessant. Maar het is wel een Rotterdams icoon en één van de oudste homobars van het land. En een bar waar lhbt’s uit alle windstreken komen.

 3. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Interessant. N=2, daar niet van, maar we hadden eigenlijk gedacht dat dit onderwerp heel gevoelig zou liggen en dat veel mensen hier direct een mening over zouden hebben. Blijkbaar is dat (in ieder geval online) niet het geval en zien deze mensen (nogmaals, N=2, het zegt niets doorslaggevends, maar toch) Rotterdam vooral als een stad die het goed doet op dit vlak.

  Woensdagavond horen we ook wat de straatinterviews opleveren. Ik ben erg benieuwd of daar veel licht tussen zit met wat ik nu online lees.

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Ondertussen op Facebook schrijft Evan van der Most:

  Ik vind Rotterdam een van de meest gay friendly steden van Nederland. Ook het aantal uitgaansgelegenheden in Rotterdam is veel groter dan in alle andere grotere steden in Nederland. Uitgezonderd Amsterdam, maar daar komen zoveel toeristen (maar een doordeweekse nachtscene kennen ze trouwens niet in Amsterdam zoals wij die wel in Rotterdam kennen). Daarnaast gaan veel gays in Rotterdam uit in de hetero scene en worden daar volledig geaccepteerd. Op cultureel divers gebied wordt Rotterdam door velen gezien als een van de meest succesvolle geintegreerde steden van Europa. Dit maakt Rotterdam ook in relatie tot het gay friendly klimaat uniek. Laten we onze “blessings” tellen en trots zijn op wat we bereikt hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.