Kunst & Cultuur11 februari 2015

Video: Muzikaal eerbetoon aan Naum Gabo

Naum Gabo from Vers Beton on Vimeo.

Vier trombonisten speelden afgelopen vier vrijdagen een ontroerend muzikaal eerbetoon aan het roestige beeld van Naum Gabo aan de Coolsingel. Sculpture International Rotterdam vraagt op deze manier aandacht voor de slechte staat van het kunstwerk. 

Voor de ingang van de Bijenkorf staat het enorme beeld van Naum Gabo te verroesten. Al jaren is er gesteggel tussen de gemeente en de eigenaar van het beeld, IEF Capital. Veel vooruitgang zit daar niet in, bleek afgelopen november, toen Anne de Haij in het omvangrijke hoofdpijndossier van het kunstwerk dook.

Omdat het beeld geen eigendom van de gemeente is, kan Sculpture International Rotterdam (SIR) enkel aandacht blijven vragen voor de slechte staat van het kunstwerk. Dat gebeurde afgelopen vier vrijdagen met een muzikale ode door studenten van het Conservatorium, als onderdeel van de buitententoonstelling Eerbetoon aan een Avenue op de Coolsingel.

Z.T. | Naum Gabo
Z.T. | Naum Gabo Beeld: Rosanne Dubbeld

Dees Linders (directeur SIR) hoopt hiermee door te gaan tot het beeld opgeknapt wordt. Lukt dat, dan spelen er voortaan elke vrijdag vanaf 17:30 uur trombonisten bij het beeld. “Maar of het deze week doorgaat, hangt ook een beetje af van het weer.”

Linders verwacht niet dat het muzikale eerbetoon een doorslaggevende rol zal spelen bij het opknappen van het beeld. “Dat zou natuurlijk wel mooi zijn, maar we zien het eerder als een symbolisch gebaar. Het beeld wordt in elk boek over moderne kunst genoemd, maar staat er ondertussen ongelooflijk treurig bij.”

(Tekst: Jelena Barisic)

Reageer of deel op Social Media

Tags:Dees Linders, Naum Gabo en Sculpture International Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • draag inhoudelijk bij aan de discussie (en ja, humor mag, graag zelfs!)
  • blijf on-topic
  • speel op de bal, niet op de man

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *