Voor de harddenkende Rotterdammer

Voor de ingang van de Bijenkorf staat het enorme beeld van Naum Gabo te verroesten. Al jaren is er gesteggel tussen de gemeente en de eigenaar van het beeld, IEF Capital. Veel vooruitgang zit daar niet in, bleek afgelopen november, toen Anne de Haij in het omvangrijke hoofdpijndossier van het kunstwerk dook.

Omdat het beeld geen eigendom van de gemeente is, kan Sculpture International Rotterdam (SIR) enkel aandacht blijven vragen voor de slechte staat van het kunstwerk. Dat gebeurde afgelopen vier vrijdagen met een muzikale ode door studenten van het Conservatorium, als onderdeel van de buitententoonstelling Eerbetoon aan een Avenue op de Coolsingel.

Naum_Gabo-Rosanne-Dubbeld-1
Z.T. | Naum Gabo Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Dees Linders (directeur SIR) hoopt hiermee door te gaan tot het beeld opgeknapt wordt. Lukt dat, dan spelen er voortaan elke vrijdag vanaf 17:30 uur trombonisten bij het beeld. “Maar of het deze week doorgaat, hangt ook een beetje af van het weer.”

Linders verwacht niet dat het muzikale eerbetoon een doorslaggevende rol zal spelen bij het opknappen van het beeld. “Dat zou natuurlijk wel mooi zijn, maar we zien het eerder als een symbolisch gebaar. Het beeld wordt in elk boek over moderne kunst genoemd, maar staat er ondertussen ongelooflijk treurig bij.”

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van john Vol
  john Vol

  Ik kan het helaas niet nagaan, maar die revisie vond plaats in de zestiger jaren dwz 50 jaar geleden. Mocht er tussentijds geen revisies hebben plaatsgevonden dan praten over € 8.000,00 per jaar.
  Dat is relatief goedkoop.
  Is IEF Capital dezelfde achter de ellende met V&D ?
  Misschien kunnen ze hun negatieve reputatie opvijzelen door net te doen of ze cultureel geïnteresseerd zijn

 2. Profielbeeld van john Vol
  john Vol

  Men leert ook nooit. De nieuwe Bijenkorf was nog geen jaar open en toen al moest e.e.a. worden opgeknapt. Kosten dacht ik fl. 1 Mio, oftewel € 400.000,00
  Het is en blijft een prachtig beeld, zeker als onderaan de voet naar de top kijkt.
  Goed initiatief trouwens

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.