voor de harddenkende Rotterdammer

Vier trombonisten speelden afgelopen vier vrijdagen een ontroerend muzikaal eerbetoon aan het roestige beeld van Naum Gabo aan de Coolsingel. Sculpture International Rotterdam vraagt op deze manier aandacht voor de slechte staat van het kunstwerk. 
Voor de ingang van de Bijenkorf staat het enorme beeld van Naum Gabo te verroesten. Al jaren is er gesteggel tussen de gemeente en de eigenaar van het beeld, IEF Capital. Veel vooruitgang zit daar niet in, bleek afgelopen november, toen Anne de Haij in het omvangrijke hoofdpijndossier van het kunstwerk dook.
Omdat het beeld geen eigendom van de gemeente is, kan Sculpture International Rotterdam (SIR) enkel aandacht blijven vragen voor de slechte staat van het kunstwerk. Dat gebeurde afgelopen vier vrijdagen met een muzikale ode door studenten van het Conservatorium, als onderdeel van de buitententoonstelling Eerbetoon aan een Avenue op de Coolsingel.

Z.T. | Naum Gabo
Z.T. | Naum Gabo

Dees Linders (directeur SIR) hoopt hiermee door te gaan tot het beeld opgeknapt wordt. Lukt dat, dan spelen er voortaan elke vrijdag vanaf 17:30 uur trombonisten bij het beeld. “Maar of het deze week doorgaat, hangt ook een beetje af van het weer.”
Linders verwacht niet dat het muzikale eerbetoon een doorslaggevende rol zal spelen bij het opknappen van het beeld. “Dat zou natuurlijk wel mooi zijn, maar we zien het eerder als een symbolisch gebaar. Het beeld wordt in elk boek over moderne kunst genoemd, maar staat er ondertussen ongelooflijk treurig bij.”
(Tekst: Jelena Barisic)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Ruben Hamelink

Ruben Hamelink

Ruben Hamelink (1992) is een Rotterdamse fotograaf. Hij is gespecialiseerd in portretfotografie maar verkent nu ook de documentaire fotografie en is cameraman. Hij maakte o.a. een boek met portretten van oude Vietnamese veteranen die tegen de Fransen en Amerikanen vochten.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties

Advertentie

Wildlife-film-festival-rotterdam-2018-Adv-Versbeton