Stedelijke ontwikkeling & architectuur5 februari 2015

Wouter Vanstiphout over Henry Moore’s Wall Relief no. 1

Lees verderWouter Vanstiphout over Henry Moore’s Wall Relief no. 1

Voor de bouw van kantoortoren First Rotterdam moest Henry Moore’s Wall Relief no. 1 wijken, maar sinds kort staat het kunstwerk weer op zijn oude plek aan het Weena. Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout vertelt het verhaal achter dit bijzondere reliëf.

Wist u bijvoorbeeld dat dit kunstwerk uit 1955 het enige bakstenen werk is van de Britse kunstenaar Henry Moore, die meestal in natuursteen of brons werkte? En dat de reden daarvoor is dat het kunstwerk betaald is door de Nederlandse baksteenindustrie?

Het beeld maakte onderdeel uit van het inmiddels deels gesloopte Bouwcentrum, het zenuwcentrum van de wederopbouw in Rotterdam. In het door ARTtube geproduceerde filmpje legt Vanstiphout de link met de Tweede Wereldoorlog in Londen: Moore’s schetsen van mensen in Londense schuilkelders vertonen een grote gelijkenis met de vormen van zijn Rotterdamse beeld. Vanstiphout: “Als dat zo is dan is het niet zomaar een decoratief, abstract kunstwerk dat alleen maar viert dat de wederopbouw zo geweldig is, maar dan vertelt het ook een droeviger verhaal, over de verhouding tussen mensen en architectuur.”

Verder zien we gave archiefbeelden van de bouw van het kunstwerk en gaat Vanstiphout in op toekomst van het kunstwerk, nu het opgenomen zal worden in een nieuw gebouw.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Reageer of deel op Social Media

Tags:bouwcentrum, First Rotterdam, Henry Moore, Wall Relief no. 1, wederopbouw, Weena en Wouter Vanstiphout

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Weena 762, 3014 DA Rotterdam, Netherlands
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *