Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

De gemeente stelt dat geen van de 11 ingediende plannen toereikend is. En dus wordt er voorlopig helemaal niets gesteund of van subsidie voorzien. De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur zou dwars zijn gaan liggen, zo melden meerdere bronnen. Volgens hen zou geen enkel plan ‘levensvatbaar’ zijn.

Een aantal kandidaten die plannen inleverden laten weten ‘flabbergasted’ en ‘totaal verrast’ te zijn. Ook worden de wenkbrauwen gefronst bij het feit dat de indieners van de plannen niet zijn uitgenodigd voor de bekendmaking van het nieuws deze middag.

Om 15 uur geeft de gemeente een persconferentie. Later meer.

UPDATE Bevestiging van het bovenstaande – de RRKC heeft wethouder Visser onomwonden geadviseerd geen van de elf plannen te honoreren en de procedure te beëindigen. ‘Op basis van het advies van de RRKC vindt het College het risico op tegenvallend programma en tegenvallende resultaten te groot. Daarom heeft het College besloten geen tweede fase in te gaan. Deze tweede fase was bedoeld om één of meerder initiatiefnemers de ruimte te geven om hun plan verder uit te werken en om aanvullend onderzoek te doen.’

Wethouder Visser: ‘Ik heb veel waardering voor het getoonde initiatief en de energie in de sector. In aanloop naar het volgende Cultuurplan gaan we ons beraden op de lange termijn ambities op het gebied van popmuziek. Daarbij nemen we uiteraard de aandachtspunten uit het advies van de RRKC mee. Er komt een vervolggesprek met de RRKC en ik wil nog van gedachten wisselen met de sector over de toekomst van pop, zoals we ook andere instellingen laten meewerken aan de uitgangspunten voor het nieuwe Cultuurplan.’

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Vincent de Winter
  Vincent de Winter

  Ik vraag me af of dit het falen is van de RRKC als uitvoerende partij of dat de gemeente Rotterdam (lees de wethouder) een slechte uitvraag gedaan heeft (wat wel meevalt gelet op de lijst van criteria die gesteld werden aan de RRKC).
  Hoe kan het vandaag de dag dat een gemeente als Rotterdam (laten we het gemakshalve even een bedrijf noemen want dat is het toch wel met zijn omvang) een uitvraag doet namens de gemeenschap (blijkbaar was/is er een culturele behoefte in de vorm van poppodia) en dat dit resulteert in deze, voor menige cultureel betrokken persoon en instelling in een behoorlijke deceptie.

  Sinds een kleine twee jaar wordt door de gemeente Rotterdam het begrip ‘Best Value Procurement (wat volgens de definitie zou moeten resulteren is betere inkoop ook door kleinere aanbieders)’ gepropageerd als de beste vorm om te komen als het gaat om inkoop van producten en diensten. Volgens mij was de vraag van de gemeente redelijk helder: doe ons een poppodia op basis van gestelde criteria.

  Wat schetst de verbazing? De RRKC keurt alles af met argumenten als ‘niet goed onderbouwd etc…’. Misschien hebben ze gelijk maar was de uitvraag die aan de potentiële poptent bouwers gesteld was te vaag? Mijn inziens niet.

  Op welke wijze is de beoordeling van de RRKC tot stand gekozen? Zou je als orgaan in R’dam niet juist hoor en wederhoor moeten toepassen? Laten we eerlijk zijn, waar mensen met passie ergens aan werken gaan wel eens ‘dingen’ mis. Worden zaken nog wel eens qua realisme uit het oog verloren. ‘He, de sky is the limit denken we dan’. Juist een orgaan als de RRKC zou mijn inziens de toetsing van de gepresenteerde plannen moeten doen middels dialoog. Spreek met de passie volle mensen… luister… beargumenteer wat er wel en niet goed is… geef ruimte om zaken te verbeteren en zo te komen met een verbeterd voorstel…..

  Heeft de procedure nu dan niets opgeleverd? Jazeker wel… decepties en gesneuvelde dromen bij de mensen die er met passie aan gewerkt hebben … en geen poppodia.

  What do you care? Ik heb niets met poppodia… maar wel met de stad R’dam en de ontwikkeling er van. Volgens mij is er hier behoorlijk gefaald. De gemeente had hier actief het voortouw kunnen nemen.

 2. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Mocht u willen lachen/huilen: alle plannen worden in deze pdf besproken. Er zitten hilarische conclusies bij, soms bijna neigend naar de oliebollentest van het AD. Aanrader.

  Wat hoogtepunten:

  Waterfront: “Het plan voor S.U.R. bevat geen overtuigende inhoudelijke visie. ”

  Tropicana: “Daarnaast is onduidelijk hoe het hergebruik van de black box in zijn werk gaat. Dat onderdeel van het plan is essentieel, maar niet uitgewerkt.”

  Paard van Troje: “(er wordt) geen concreet voorstel gedaan voor een popinitiatief in Rotterdam.”

  O13: “Er is nog geen beoogde locatie en een begroting voor de locatie ontbreekt daardoor ook. ”

  Muziekfabriek: “Het plan getuigt van te weinig artistieke visie voor een poppodium met een brede programmering. ”

  Luxor: ” De trackrecord van de betrokkenen overtuigt niet en er is geen sprake van worteling in de Rotterdamse popsector”

  Katoenveem: “Het plan is niet duidelijk over wat voor en hoeveel concerten er geprogrammeerd gaan worden.”

  Empire: “De toename van het aantal concerten van 40 naar 80 in 2015/2016 en 280 in 2020 is weinig realistisch.”

  De Doelen: “Het plan getuigt niet van een visie op popprogrammering, het leunt op de programmering van partijen aan wie de zaal verhuurd wordt. ”

  Cell: “Een ander punt van zorg is de nabijheid van omwonenden en het hotel. “

  1. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
   Melissa van Amerongen

   Twenty fools can’t be wrong, denk ik dan. Heeft de gemeente wel duidelijk genoeg laten weten wat ze in de plannen terug wilde zien? Of hoopte ze, zoals wel vaker, op een stapel compleet uitgewerkte plannen om vrijblijvend af te mogen schieten?

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Net even met één van de initiatiefnemers gesproken. Die is best geïrriteerd dat de commissie vragen en discussiepunten heeft, maar dat de initiatiefnemers die niet mogen beantwoorden. Bovendien is het resultaat publiek, waardoor het eindpunt ook die kritiek is (en dat nog wel even aan die mensen blijft kleven, ook al zouden ze nieuwe stappen willen zetten).

    Je kunt en mag je afvragen of een toets niet te zwaar is als heel de klas een onvoldoende krijgt.

 3. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  wellicht dat de bestaande podia in rotterdam betere resultaten kunnen boeken. verder vind ik persoonlijk dat subsidies niet bedoeld zouden moeten zijn om dergelijke initiatieven te steunen. Waar vraag naar is, komen mensen op af en wil men best voor betalen.

 4. Profielbeeld van Tom
  Tom

  Aangezien Perron in Hollywood een soort van poppodium gaat beginnen, lijkt het wel of zij hier wellicht een stokje voor hebben gestoken…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.