Politiek20 maart 2015

De Beste Stuurlui: Graag geen ‘allochtonen’ meer

Nog gespreksstof nodig voor de afsluitende borrel van deze week? Stuurvrouw Dore van Duivenbode pleit voor afschaffing van de term ‘allochtoon’: irrelevant en xenofoob.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Allochtoon, het woord lijkt uit een vuilcontainer gevist. Het zullen de debatten zijn geweest, de beeldvorming, maar ook de lompe klank die het teweegbrengt. Het komt letterlijk log uit de mond, alsof er gerocheld wordt.

Ik heb een Nederlandse vader en een Poolse moeder, wat mij een allochtoon maakt. Ondanks die weeïge lucht die het woord met zich meebrengt, ben ik trots op mijn achtergrond en mijn familie, die mij met een andere cultuur laat kennismaken. Ik ben blank, heb op wat seksistische opmerkingen na, weinig te klagen. Geen bange blikken als ik ’s avonds door steegjes loop, geen afwijzingen naar aanleiding van mijn naam, ben tot op heden niet voor aspergesteker uitgemaakt.

“Ze zuipen wel veel,” zei iemand laatst. Ik was niet ‘ze’. Ik hoorde bij hem, de man die klaagde over zijn buren die uit Polen waren geëmigreerd. Ik voel mij dan ook geen allochtoon. Maar wie tegenwoordig nog wel?

Drie jaar geleden pleitte de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling ervoor het woord te schrappen. Een jaar later bande de gemeente Amsterdam het uit zijn vocabulaire. Sinds begin 2015 willen Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zowel ‘integratie’ als ‘allochtoon’ afschaffen. Het begrip leeft. Terwijl niets zo dood is. Het hoort bij een tijd die niet meer de onze is. In de huidige maatschappij heeft het zijn relevantie verloren. De allochtoon bestaat niet meer.

Stilte in Rotterdam

Dit jaar viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw. In de afgelopen driekwart eeuw heeft het oudhollands grachtentafereel plaatsgemaakt voor glimmende hoogbouw en grootstedelijke allure. In een stad als Rotterdam is het xenofoob om nog over allochtonen, nieuwkomers of nieuwe Nederlanders te spreken. Juist in Rotterdam is er een nieuwe status quo. Maar waar Amsterdam zich in 2013 liet horen, bleef Rotterdam stil.

Het in 2011 door de voormalige wethouder Korrie Louwes voorgestelde ‘biculturaliteit’ vond weinig weerklank. Ook in die term resoneert opdringerigheid. Volgens de gemeente Rotterdam is er geen aanleiding een officieel standpunt over het begrip ‘allochtoon’ in te nemen of zijn gebruik hieromtrent aan te passen. Een gemiste kans voor een stad die de wij-samenleving propagandeert. Want om iedereen te betrekken, moeten wij blijven nadenken over onze terminologie, haar veranderende betekenis en hedendaags nut. Zodat iedereen de kans krijgt trots te zijn op zijn achtergrond. Of niet.

Nu onze metropool bijna is afgebouwd, wordt het tijd aan een bijpassende grootstedelijke houding te werken. Hierin hoort de keuze bij het individu te liggen om te bepalen wie hij is.

In het kader van 75 jaar wederopbouw willen Dore van Duivenbode en regisseur Tim van den Hoff portretten maken van Rotterdammers die sinds 1940 naar Rotterdam zijn gemigreerd.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:allochtonen, Amsterdam, discriminatie en Rotterdam

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *