Human interest6 maart 2015

De Beste Stuurlui: Zonder vrouwen geen revolutie

Gespreksstof nodig om het weekend in te gaan? Stuurvrouw Aysel Kaya droomt van een vrouwenrevolutie. Met de rol van vrouwen bij de strijd om het Syrische Kovbani in gedachten pleit ze voor een overname van de stad. Dan wordt het groener, creatiever en vrolijker.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Ik ben opgegroeid in congreszalen met linkse leuzen van Turkse en Koerdische revolutionaire, progressieve, socialistische rebelse denkers en doeners. Nooit vergeet ik de leus ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Ik vond dat vroeger onrealistisch en gemaakt klinken. Wat betekent dat nou, zonder vrouwen geen revolutie?

Je zou het kunnen interpreteren als dat vrouwen nodig zijn om de wereld te kunnen veranderen. Internationale Vrouwendag op 8 maart is voor mij daarom een dag om bij stil te staan. In april word ik veertig en nu pas besef ik pas dat ik best wel feministisch ben en dat ik de leus eigenlijk nog te min vind. Ik vind dat vrouwen juist de kar moeten trekken.

Ik merk dat ik me steeds erger aan de ondergeschikte positie van Rotterdamse vrouwen. De stad wordt vooralsnog gerund door voornamelijk mannen. Kijk maar naar het college van B en W: alleen maar mannen! En daar krijg ik de kriebels van. Daarom stel ik voor dat de vrouwen van Rotterdam nog verder gaan dan in ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Nee, de Rotterdamse vrouwen gaan de stad overnemen. Rotterdam wordt dan bezet door vrouwen.
Sinds de Koerdische vrouwen Kobani in Syrië hebben gered van IS, weet ik dat alles mogelijk is en droom ik over een revolutie geleid door vrouwen. En niet van een Verweggistan plek, nee de overname van Rotterdam. Het gemeenteapparaat en gemeentebestuur, scholen, winkels, horeca, pleinen, parken en gebouwen.

Weg met al dat beton

Stel je voor dat vanaf zondag 8 maart er overal in de stad geheime vergaderingen worden georganiseerd voor en door vrouwen, zonder notulen en zonder actielijsten. Alle vrouwen van de stad worden gevraagd mee te denken en mee te doen aan de overname van de stad. De stad wordt opnieuw ingedeeld en verdeeld. Weg met al dat beton, weg met moeilijke ambtenaren, weg met starre schooldirecteuren, weg met al dat testosteron.

Vriendelijker, creatiever, groener en gezelliger: geen auto’s in de binnenstad, de Binnenrotte wordt een bos, de Koopgoot wordt een zwemparadijs. Vluchtelingen worden de nieuwe ambtenaren en kinderen krijgen het beheer over de pleinen. Zou dat niet geweldig zijn?

Stel je voor dat Rotterdam een oord wordt voor vooruitstrevende, progressieve, creatieve andersdenkenden. En stel je voor dat dit allemaal wordt gerealiseerd door Rotterdamse vrouwen! Maar dan moeten we natuurlijk wel een nieuwe leus bedenken die verder gaat dan ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Wie doet er mee?

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Binnenrotte, college b&w Rotterdam, internationale vrouwendag, Koopgoot en turkse

Sectie: Human interest

kaart: Coolsingel 40, 3012 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *