Stedelijke ontwikkeling & architectuur27 maart 2015

De Beste Stuurlui: Zwarte schaap op wielen in de Zwart Janstraat

Stuurvrouwe Katinka Buters waagt zich op de fiets niet meer in de Zwart Janstraat. De fietser is er het zwarte schaap in een kudde op wielen, die maar door dendert. En dat mag wel eens stoppen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Fietsen in Rotterdam is praktisch, maar niet altijd een pretje. Vooral niet in de Zwart Janstraat, een drukbezochte winkelstraat in het Oude Noorden.

Heel vaak gaat het daar net goed op de fiets. Tot die ene doodklap op 17 februari. Een 20-jarige Française werd doodgereden door een vuilniswagen, die haar overduidelijk niet gezien had. De chauffeur reed bovendien tegen het verkeer in vanuit de 1e Pijnackerstraat naar de Zwart Janstraat. Dat er maar één slachtoffer viel, is een klein wonder: de vrouw, een au pair, had net de kinderen naar school gebracht.

Is het nu eindelijk duidelijk dat in deze smalle, drukke straat geen plek is voor auto’s en fietsers van beide kanten? Niet zelden ben ik hier gesneden, geschept, uitgescholden. Er wordt vaak gevaarlijk gereden en volop dubbel geparkeerd. Inmiddels fiets ik al jaren ergens anders naartoe voor mijn boodschappen. Bevriende gezinnen uit de buurt bedenken zich twee keer voor ze zich met kinderen achterop of met kinderfietsjes in deze heksenketel begeven. De bakfietsers uit het aanpalende Liskwartier zie je al helemaal niet.

De winkeliers willen tweerichtingsverkeer omdat ze bang zijn om klanten te verliezen. Geachte winkelier, dan heb ik nieuws: de klant op de fiets bent u zo kwijt. Beste gemeente: graag eenrichtingsverkeer en fietspaden, dan fietsen wij met onze portemonnees misschien weer richting Zwart Janstraat.

Thomas Roskam, voorzitter van de gebiedscommissie Noord, meldt in een interview met Cineac Noord: “Dit is in principe geen onveilige straat. Natuurlijk triest dat dit ongeluk gebeurd is, voor alle partijen.”

Ja, vooral de dode partij. In principe.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:dodelijk ongeluk, fiets en Zwart Janstraat

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: zwart janstraat, rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *