Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Dit zijn de meeste opvallende nieuwsverhalen van afgelopen week.

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

De Kuip: hoe nu verder?

Het BAM-plan voor De Kuip is definitief van de baan, werd deze week bekend. Dat betekent dat alle opties weer open staan, zei Adriaan Visser (wethouder sport, D66) in De Telegraaf (€). “Zowel vernieuwbouw als nieuwbouw. In het laatste geval is de vraag: wat doen we met de Kuip? Daar is wat mij betreft de vorige keer niet lang genoeg over nagedacht.”
Het besluit was voer voor columnisten en opiniemakers. Zo vergelijkt Sjoerd Mossou het gesteggel rondom De Kuip met de Noord/Zuid-lijn in Amsterdam (€). “Twee verschillende hoofdpijndossiers, maar allebei ongeveer even absurd, en allebei vastgelopen op een ongeëvenaard gebrek aan sturing en slagkracht.” Ondertussen stelt het AD (€) dat de club financieel en sportief stagneert zonder (ver)nieuw(d) stadion.

Aziz en Annabel

Aziz Yagoubs nieuwe poppodium heeft een naam: Annabel. De zaal gaat begin september open, het bijbehorende café en terras al in april. En net als Perron wordt het podium niet gesubsidieerd. Yagoub verwacht voldoende inkomsten uit horeca en van sponsoren. “Of we in het eerste jaar nou vijf of vijfentwintig concerten organiseren, we hebben aan niemand verantwoording af te leggen.”
Yagoub houdt nog altijd vast aan het idee van een poppodium met brede programmering, voor alle leeftijden en alle doelgroepen. “Van Prince Roisin Murphy tot Tarkan en Cheb Khaled.” Dat staat haaks op de uitspraken die zijn nieuwe programmeur, Kolja Verhage, vorige week deed: “Ik denk dat hij me heeft aangenomen omdat Trouw hét voorbeeld was van een monoculturele club met een sterke identiteit, waar programmeringen in eigen hand werden gehouden. Dat wil Aziz ook in Rotterdam.”

En verder…

 • De documentaire ‘Mijn vader, de expat’ van Rotterdammer Abdelkarim El-Fassi was afgelopen jaar in tientallen uitverkochte zalen te zien. In de VARAgids (€) kijkt El-Fassi terug op het maakproces. “Dat kleine intieme huiskamerverhaal bleek opeens het verhaal van velen te zijn.”
 • De Markthal viel deze week voor de zoveelste keer in de prijzen. Op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes kreeg de koopkathedraal de prijs voor de ‘beste winkelcentrum ter wereld’.
 • Vanaf 2017 stopt er een metro pal aan de boulevard van Hoek van Holland. Daarmee wordt het mogelijk om direct vanaf Beurs naar het strand te reizen.
 • Aan het Zwaanshals delven tegenwoordig zoveel winkels het onderspit, dat de straat in de volksmond al ‘faillissementenstraat’ wordt genoemd, aldus Dichtbij. Klopt niets van, zeggen Lisa Manuels (eigenaar Elle Aime), Ronald Bijsterveld (bedrijfshuisvesting Havensteder) en Annemieke van Ravens (gebiedsnetwerk Oude Noorden) in een reportage van OPEN Rotterdam. “Pure faillissementen? Hooguit één of twee,” aldus Bijsterveld.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Zwaanshals! Misschien goed dat de waarheid eens boven water komt! In plaats van een open Rotterdam filmpje dat betaald is door Havensteder! Onderstaande ondernemers zijn allemaal verdwenen uit het Zwaanshals gebied, goed gelukkig niet allemaal dankzij een faillissement! (we mogen nooit vergeten dat onderstaande ondernemers hun nek hebben uitgestoken voor het Zwaanshals!)
  Shopvintage
  Moose
  Deliclassics
  Imge
  Spam
  MLR
  Kringloopwinkel Rotterdam
  Rotabs
  Par31
  Icing in the cake
  Putter partners Architecten
  Artego keukens
  Keser
  Thanksgiving
  Notenbar Kismet
  Al Hoceima
  Cakes in the city
  Cliff & Quirijn
  Viltlijn
  Niche
  Het kleine huis
  Beukeboom
  Branco
  Rosa Barcelona
  Il Cigno
  Genova
  Chris Ezerman
  Nique
  Safir-A-Qunst
  Haa..Gebak
  Scheepvaartboekenwinkel
  La Tienda
  Arte a la Tarte
  Er zijn er nog meer, zeker de ondernemers voor 2009 van allochtone afkomst (maar ja dan wordt de lijst te lang)
  P.S. deze ondernemers betaalden gewoon de huurprijs en niet zoals de meeste ondernemers die nu alleen pop-up prijzen betalen in het Zwaanshals. Maar ja Havensteder wou er zelf een Margriet en Libellestraat van maken en sinds 2015 is ze dat gelukt!

 2. Profielbeeld van Ahmed
  Ahmed

  Zwaanshals met Derya, Jasmine, Anadolou en het theehuis, de laatste 4 overgebleven allochtone huurders van Havensteder, gelukkig zijn zij nog niet failliet anders was deze straat helemaal blank geworden (terwijl er veel meer allochtonen wonen dan autochtonen in Noord)

 3. Profielbeeld van Moustafa
  Moustafa

  Bijsterveld en het Zwaanshals..dank zij Havensteder (toendertijd PWS en ComWonen) moesten meerdere winkeliers van Marokkaanse en Turkse afkomst weg uit het Zwaanhals, en die paar die er nog zitten betalen 3 keer zoveel huur als die brei en klei winkeltjes! En wij zaten er soms al meer dan 20 jaar!

 4. Profielbeeld van Koert
  Koert

  Zwaanshals, misschien geen faillissementenstraat, maar de afgelopen 4 jaar zijn er wel meer dan 25 ondernemers met tegenzin vertrokken, en daar zijn de meer dan 10 ondernemers van allochtone afkomst niet meegerekend die van Havensteder moesten vertrekken om plaats te maken voor food,fashion en design.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.