Voor de harddenkende Rotterdammer
Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht Beeld door: beeld: Fenna Schaap

PVV in Rotterdam

De vermoedens die politicoloog Rinus van Schendelen afgelopen vrijdag in dagblad Trouw uitte, zijn vrijwel direct uitgekomen: de PVV doet in 2018 mee aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakte Wilders gisteren bekend in het AD (€, een gratis samenvatting vind je hier).

Voorheen heeft Wilders altijd gezegd dat hij het vaarterrein van Leefbaar Rotterdam niet wilde binnendringen, nu gaat hij de strijd met de partij toch aan. “Ik heb niets tegen Leefbaar Rotterdam hoor, maar Rotterdam verdient beter. Mensen willen het PVV-geluid horen. Nu worden ze niet goed bediend door Leefbaar Rotterdam. Die partij is afgedreven naar het midden. Hoe kan het ook anders als je samenwerkt met D66?”

Afgelopen woensdag kreeg de PVV 17 procent van de Rotterdamse stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Rotterdam is daarmee de enige van de vier grote steden waar de PVV als grootste uit de bus kwam.

Duurzaam Rotterdam

Veel aandacht voor duurzame projecten in Rotterdam deze week. Zo meldt De Telegraaf (€) dat er in het Mallegatpark (Feijenoord) de aanleg van het eerste getijdenpark is begonnen. Deze moet ervoor zorgen dat de natuur wat meer de vrije hand krijgt aan de oever van de Maas. Ondertussen licht Vrij Nederland (€) het project Stadsgas uit. Initiatiefnemer Philip Troost wil Rotterdams gft-afval omzetten in biogas. In juni test hij zijn installatie voor het eerst.

Diergaarde Blijdorp heeft last van vuil, troebel water en wil hier zo snel mogelijk verandering in brengen. Daarbij wil de dierentuin jonge bedrijven de kans geven met innovatieve oplossingen te komen. “‘We bieden ze hier gratis en voor niets een proeftuin, waarbij we nadrukkelijk ook educatieve doeleinden nastreven”, aldus adviseur Tjitte Nauta (Deltares) in het Technisch Weekblad (€).

Van D66 kwam een plan om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. De coalitiepartij wil vervuilende dieselauto’s die ouder zijn dan acht jaar namelijk uit de stad weren. De auto- en transportsector reageerde boos op het voorstel en stelt dat ondernemers in de problemen komen als ze opeens een nieuw bestelbusje moeten kopen. Volgens D66 komt er echter een overgangsregeling die moet voorkomen dat ondernemers en mensen met lagere inkomens financiële problemen overhouden aan de maatregel.

En verder…

 • Het Hoofdkantoor van Man Met Bril Koffie is volgens Esquire (€) de beste nieuwe koffiezaak van het land. Onze Vincent Cardinaal interviewde eigenaar Paul Sharo vorige maand in zijn gloednieuwe koffiebar en -branderij.
 • Anton Molenaar (fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam) is weliswaar (nog) niet overtuigd dat het Collectiegebouw van Boijmans gebouwd moet worden, maar Boijmans-directeur Sjarel Ex voert nu al gesprekken met mogelijke huurders. Volgens NRC (€) sprak hij al meer dan vijftig verzamelaars die interesse hebben om depotruimte te huren.
 • Havensteder verkeert in zwaar financieel weer en voelt zich daardoor gedwongen huurprijzen te verhogen. Eerder schrapte de Rotterdamse wooncorporatie al 110 banen en verschillende renovaties en nieuwbouwprojecten, meldt Trouw.
 • Aboutaleb is de populairste politicus van dit moment, blijkt uit een onderzoek van Kieskompas onder 11.000 Nederlanders. Zelfs PVV- en VVD-stemmers geven onze burgemeester een hoog cijfer.
 • HP/De Tijd zette de mooiste street art van Rotterdam op een rijtje.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
11913506_10207726898754340_5365108176756306874_n

Fenna Schaap

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Havensteder o.a. last van Erik Staal-naweeën. Maar met Staal gaat het inmiddels goed; die woont nu in een bungalow op een tropisch eiland. ABN- en ING-bankiers verdienen weer als vanouds.

  Kortom, de financiële problemen zijn verplaatst naar het niveau waar ze horen: de armlastigsten. Schulden en verkeerde investeringen moet je altijd in een schuldenvehikel stoppen. Maatschappelijk gezien is dat de groep der armlastigen. Als je daar alle rommel en ellende concentreert, heb je het gevaar ingedamd en kan de rest verder. Geef die lui vervolgens een bot om in te bijten (allochtonen) en je hoort ze nergens meer over…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.