Politiek24 maart 2015

Dit zijn de 10 opvallendste zinnen uit de integratienota

Gisteren presenteerde het Rotterdamse college zijn langverwachte integratienota. Lange tijd leek dit een politiek heet hangijzer te worden. Zou de coalitie een felle toon van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) wel overleven? Bovendien wilde na Charlie Hebdo de voltallige oppositie meepraten, wat van de wethouder dan weer niet mocht. 

Islamitische Rotterdammer
Islamitische Rotterdammer (via IkRotterdam) Beeld: Evalien Lang

Inmiddels lijkt de soep een stuk minder heet te worden gegeten. De nota wordt nauwelijks concreet en dan is het ook lastig ergens echt aanstoot aan te nemen. Voor wie geen zin heeft het 22 pagina’s tellende document helemaal door te lezen, selecteerde Vers Beton de 10 opvallendste zinnen.

1. Nederland is een auto. Migranten zijn ook een auto. En de snelweg is, nou ja, gewoon een snelweg:
“Het integratieproces is te vergelijken met het invoegen op de snelweg. Op de snelweg rijdt Nederland. Op de invoegstrook de migrant die wil integreren.”

2. Zeg maar dag tegen de subsidie voor het wijkhuis!
“Het college gelooft in de meerwaarde van het maatschappelijk middenveld in dit vraagstuk, maar vindt ook dat activiteiten van deze organisaties veelal zelfstandig en onafhankelijk van de overheid kunnen gebeuren.”

3. Alle Nederlanders ♥ homo’s:
“Homoseksualiteit is in onze samenleving algemeen geaccepteerd. Wie daarom mee wil doen in onze samenleving kan niet op basis van culturele achtergrond of geloof homoseksuelen en vrouwen veroordelen en ongelijk behandelen.”

4. Goede integratie is geen gebruik maken van sociale voorzieningen. Want dat doen goed geïntegreerde Nederlanders niet:
“Veel migranten kennen geen problemen in hun integratieproces. Ze nemen zelf de verantwoordelijkheid om de taal te leren en bij te dragen aan de samenleving door te werken en/of vrijwilligerswerk te doen. Zij doen nauwelijks een beroep op sociale voorzieningen en voeden hun kinderen zo op dat zij een goede toekomst hebben in onze samenleving.”

5. Surinamers trouwens ook niet:
“De arbeidsparticipatie van Rotterdammers met een Surinaamse afkomst heeft bijna hetzelfde niveau bereikt als de arbeidsparticipatie van autochtone Rotterdammers.”

6. Nederlands leren of op iemand anders’ zak gaan teren:
“Zo verwachten wij van alle Rotterdammers, en dus ook van alle migranten, die een bijstandsuitkering ontvangen dat ze al het mogelijke doen om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Wie dat niet doet wordt, conform de taaleis in de Participatiewet, gekort op zijn uitkering.”

7. Je kent ze wel, van die lui die een lekker potje bewust lopen te radicaliseren:
“Migranten die niet willen en zich afkeren van de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld door te radicaliseren kiezen er bewust voor niet te integreren.”

8. En dit is er trouwens geworden van Leefbaars Polenquotum:
“Daarom komen we, in het verlengde van onze integratieagenda, voor de zomer met een nieuwe uitvoeringsagenda EU-migranten.”

9. Spaar ze alle vier!
“In onze aanpak maken we onderscheid tussen zij die niet weten, zij die niet willen, zij die niet kunnen en zij die niet mogen integreren.”

10. Grote afwezige in de nota:
Het woord ‘allochtoon’.

  • Update @ 27 maart: op Open Rotterdam mocht Inge Janse vertellen over wat volgens Vers Beton de opvallendste 3 onderdelen van de integratienota zijn. Een gesprek over vrouwen, migranten, homo’s en snelwegen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:CDA, D66, integratienota, Leefbaar Rotterdam en Ronald Schneider

Sectie: Politiek

kaart: STADHUIS, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *