Minicollege Studio Erasmus24 maart 2015

Minicollege: Heeft Rotterdam filosofie nodig?

Minicollege door Wiep van Bunge

heeft Rotterdam filosofie nodig? Minicollege door Wiep van Bunge from Vers Beton on Vimeo.

De Faculteit Wijsbegeerte moet de komende tijd flink bezuinigen, er zijn geruchten dat het voortbestaan van de faculteit zelfs op het spel staat. Onzin, stelt filosoof Wiep van Bunge. Filosofie verdwijnt heus niet zomaar van de universiteit.

Van Bunge vindt het in eerste instantie maar een rare vraag, of Rotterdam filosofie nodig heeft. Natuurlijk heeft Rotterdam filosofie nodig. Maar bij nader inzien wil hij er toch wel even bij stilstaan. Wiep van Bunge is hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit en gaf dinsdag 17 maart zijn minicollege over de vraag of Rotterdam filosofie nodig heeft.

Het rommelt al een tijdje op de universiteit. Niet alleen op de Universiteit van Amsterdam, waar het Maagdenhuis werd bezet, maar ook op de Erasmus Universiteit roeren steeds meer mensen zich. Ook de Faculteit Wijsbegeerte moet eraan geloven, vorig jaar december bleek dat ook daar flink gereorganiseerd en bezuinigd moet worden. De geruchtenmolen begon te draaien, er gingen geluiden dat we moeten vrezen voor het voortbestaan van de filosofie in Rotterdam. “De grootst mogelijke onzin”, volgens Van Bunge. Een verandering in organisatiestructuur hoeft helemaal geen achteruitgang te betekenen.

Dat Rotterdam filosofie nodig heeft staat niet ter discussie, aldus Van Bunge: “Wetenschappers en studenten kunnen niet zonder filosofie voor conceptuele evaluatie en morele oriëntatie”. Tot slot zet hij op verhelderende wijze uiteen op welke manieren de situatie in Rotterdam verschilt van die in Amsterdam. Een top-down bestuurscultuur en een rampzalige vastgoedportefeuille, allemaal problemen die in Amsterdam spelen waar de EUR geen last van heeft.

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 14 april, in de Rotterdamse Schouwburg en gaat over integratie.

Reageer of deel op Social Media

Tags:EUR, filosofie, rampzalige vastgoedportefeuille, Schouwburg, Studio Erasmus, Wiep van Bunge en wijsbegeerte

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *