Voor de harddenkende Rotterdammer

 Van Bunge vindt het in eerste instantie maar een rare vraag, of Rotterdam filosofie nodig heeft. Natuurlijk heeft Rotterdam filosofie nodig. Maar bij nader inzien wil hij er toch wel even bij stilstaan. Wiep van Bunge is hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit en gaf dinsdag 17 maart zijn minicollege over de vraag of Rotterdam filosofie nodig heeft.

Het rommelt al een tijdje op de universiteit. Niet alleen op de Universiteit van Amsterdam, waar het Maagdenhuis werd bezet, maar ook op de Erasmus Universiteit roeren steeds meer mensen zich. Ook de Faculteit Wijsbegeerte moet eraan geloven, vorig jaar december bleek dat ook daar flink gereorganiseerd en bezuinigd moet worden. De geruchtenmolen begon te draaien, er gingen geluiden dat we moeten vrezen voor het voortbestaan van de filosofie in Rotterdam. “De grootst mogelijke onzin”, volgens Van Bunge. Een verandering in organisatiestructuur hoeft helemaal geen achteruitgang te betekenen.

Dat Rotterdam filosofie nodig heeft staat niet ter discussie, aldus Van Bunge: “Wetenschappers en studenten kunnen niet zonder filosofie voor conceptuele evaluatie en morele oriëntatie”. Tot slot zet hij op verhelderende wijze uiteen op welke manieren de situatie in Rotterdam verschilt van die in Amsterdam. Een top-down bestuurscultuur en een rampzalige vastgoedportefeuille, allemaal problemen die in Amsterdam spelen waar de EUR geen last van heeft.

Bron: beeld: vimeo.com

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 14 april, in de Rotterdamse Schouwburg en gaat over integratie.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.