voor de harddenkende Rotterdammer

Wie zijn de Frank Underwood, Raymond Tusk en Zoe Barnes aan de Maas? En waar staat het equivalent van Freddy’s BBQ Joint? We zochten het voor u uit en presenteren met trots de Rotterdamse hitserie Huis op Maas.
We kennen u, dus we weten dat u afgelopen weekend, niet gehinderd door bloeddoorlopen ogen, afgekoelde pizza en b-merk-cola een waar House of Cards-pandemonium hebt doorlopen. Ondertussen trok de redactie van Vers Beton zich terug in zijn eigen witte huis op Katshoek en ging op zoek naar de Rotterdamse werkelijkheid van dit Amerikaanse universum.

Overview-hoog

House of what?
Nee, geen rinkelende bellen bij House of Cards? Jammer. U doet uzelf te kort. In de kleinst mogelijke notendop: hitserie op Netflix over Francis Underwood, een op sublieme wijze door Kevin Spacey gespeelde Amerikaanse politicus met de meest cynische, koelbloedige en machtsbeluste proporties ooit. De eerste afleveringen vraagt u zich nog even af hoe congres en senaat zich precies tot elkaar verhouden, wat een whip is en of Zoe Barnes niet beter door Emma Watson gespeeld kon worden, maar daarna bent u verkocht. Want zonder direct alles bij elkaar te spoileren: iedereen kan dood, geen afspraak is heilig, monogamie is voor mietjes en het doel heiligt elk (elk!) middel.

Frank Underwood – Ronald Schneider


Wethouder Ronald Schneider begon ooit als het gematigde geluid binnen een door Pastors gedomineerd Leefbaar Rotterdam, maar werkte zich vervolgens via links en rechts op tot de de facto aanvoerder van het collectief. Zijn grootste Underwood-verdienste: vriend en vijand samenbrengen om collega Ingeborg Hoogveld haar beloofde wethouderspositie te ontnemen – en die zelf te consummeren.

Claire Underwood – Ingeborg Hoogveld


Arme Claire, arme Ingeborg. Beide vrouwen moeten lijden voor het team. Want terwijl Francis en Ronald zaaien en oogsten, moeten deze twee vrouwen beide vaak en veel hun verlies nemen. Maar waar The First Lady onverdroten voorwaarts gaat, lijkt het relatief onzichtbare raadslid Hoogveld zich kalm te houden tot ze zonder gezichtsverlies het stadhuis kan verlaten en een nieuwe carrière kan starten. Of zal ze in een nieuw seizoen alsnog Schneider terugpakken? Ons devies: blijven kijken, want zelfs House of Cards is niet zo grillig als de werkelijkheid.

Zoe Barnes – Mark Hoogstad


Nét iets minder aantrekkelijk dan journaliste Barnes, maar minimaal even effectief in het aangaan van relaties met politici is natuurlijk Mark Hoogstad, politiek journalist bij het Rotterdams Dagblad. Grootste wapenfeit: zijn interview met Leefbaar Rotterdam-raadslid Ronald Buijt om zo de interne verdeeldheid binnen de partij bloot te leggen. Mark, doe ons alleen wel één plezier, en ga nooit te dicht bij het metrospoor staan, oké?

Gavin Orsay: In-Soo Radstake


De whizzkid van Rotterdam die met zijn eigen Bogue regelmatig boos wordt op alles en iedereen, inclusief doorgeslagen complottheorieën die – ongeacht of ze waar zijn – nooit te controleren zijn. En waar hacker Orsay niets met zijn kennis kan omdat de FBI hem in een houdgreep houdt, daar worden In-Soo (en zijn cavia ‘gewoon Marnix’) in toom gehouden door het subsidieinfuus van onder meer de Dienst Kunst en Cultuur.

President Garrett Walker – Burgemeester Ahmed Aboutaleb


We geven het gelijk toe: de enige overeenkomst tussen de zwakke Walker en de daadkrachtige Aboutaleb is hun rol als leider. Want als Schneider er ook maar op zou hinten dat hij radicaal gedrag gaat vertonen om zo de burgervader pootje te lichten, dan zou Aboutaleb hem zonder scrupules (en een paspoort armer) laten oprotten naar een ver land in het Midden-Oosten.

Linda Vasquez – Lennart de Jong


Zoals Vasquez altijd haar president bijstond, zo zien wij woordvoerder Lennart de Jong altijd – op gepaste afstand – aanwezig als Aboutaleb ergens acte de présence geeft. Als een intellectuele cerberus bepaalt De Jong wie er wel en niet toegelaten wordt tot de werkkamer van de burgemeester. Maar waar Vasquez de fout maakt zich in te laten met partijpolitiek, blijft De Jong de eeuwige buitenstaander onder het adagium ‘Burgemeesters komen en gaan, maar deze jongen blijft altijd bestaan. (Puh!)’

Raymond Tusk: Allard Castelein


Nee, een eigen kerncentrale heeft hij niet, maar Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, is wel de machtigste CEO die Rotterdam rijk is. Als baas van de grootste geld- en banenmachine van Nederland is Castelein van grote invloed op de politiek in Rotterdam. Of het nu gaat om de queeste om meer jongeren techniek te laten studeren of om de plannen voor een intense samenwerking tussen haven, stad en universiteit: Castelein is nooit ver weg.

Jackie Sharp: Salima Belhaj


De haai bovenaan de voedselketen in het bevriende gedeelte van de raad, dat is Salima Belhaij. Soms laat ze richting de wethouders haar tanden zien, maar meestal weet zij haar fractie keurig in toom te houden om de fragiele liefde tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA niet in gevaar te brengen. Bovendien deed Belhaij wethouder Schneider de grootst mogelijke dienst door de gegarandeerde coalitie-bedreigende dissident Jos Verveen op een onverkiesbare 19e plek kalt te stellen. Rest de vraag: kickt deze democraat óók zo op de pijn van tatoeages?

Remy Danton: Edwin Cornelisse


Net zoals Danton (die tegenwoordig meester-lobbyist is voor Underwood) stond Schneiders woordvoerder Edwin Cornelisse bijna twintig jaar juist tegenover de politiek. Bij het Rotterdams Dagblad schreef Cornelisse tot 2008 onder meer kritisch over vinexlocaties in Lansingerland en andere bouwprojecten in en rondom de stad. Sinds wethouder Karakus verdedigt hij juist elke keuze die de gemeente maakt over stedelijke ontwikkeling, waarbij hij zijn kennis van het journaille keihard tegen zijn oude vakgenoten inzet.

Freddy’s BBQ Joint – Snackbar Peppie


Geruchten gonzen dat Ronald Schneider vaker dan bekend is langsgaat bij snackbar Peppie op de Nieuwe Binnenweg. Waar moet je anders heen na een uitgelopen crisisberaad in de partij om anoniem nog even een patatje oorlog te scoren of een incapabel verklaarde fractievoorzitter zijn einde aan te zeggen? Want wat Schneider ook eet of wie hij daar ook spreekt, hij weet: what happens in Peppie, stays in Peppie.

Missen we nog iemand?
Voor dit artikel tekende Geertje van Achterberg voor alle prachtige foto’s, terwijl Willem Sonneveld, Ties Joosten, Vincent Cardinaal en Eeva Liukku hun waardevolle input voor de cast gaven. Maar misschien hebben we alsnog een overduidelijke parallel over het hoofd gezien. Wie is bijvoorbeeld de Peter Russo van de raad? En Doug Stamper, waar zit die in Rotterdam verstopt? We horen het graag in de reacties!

Update @ 6 maart: we vertelden vandaag ook bij Open Rotterdam over het artikel:
https://soundcloud.com/vers-beton/inge-janse-op-open-rotterdam-over-house-of-cards

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Geertje

Geertje van Achterberg

Profiel-pagina
Lees 10 reacties

Advertentie

Wildlife-film-festival-rotterdam-2018-Adv-Versbeton