Kunst & Cultuur2 maart 2015

Props van de buurvrouw

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Het werk van Piet Parra is de gulden middenweg tussen straatcultuur en museum, aldus Jelena in de editie van maart.

Eens in de zoveel maanden laait de discussie op. Als een hiphopact na vijf miljoen views op YouTube nog steeds niet op 3FM gedraaid wordt. Als de zoveelste politicus graffiti weer eens vandalisme noemt. Liefhebbers van straatcultuur vragen zich luidkeels af: waarom neemt de gevestigde orde ons nog altijd niet serieus?

Er is altijd iemand die protesteert. Met trotse, kaarsrechte rug en een strijdlustige frons op het gezicht roept hij of zij dan: who needs them?! Hiphop wordt wél gedraaid op FunX of Juize FM, en om straatkunst onder de aandacht te brengen hebben we geen omhoogevallen galeries en musea nodig. We hebben onze eigen kanalen, is het argument. Laten we ons niet zo afhankelijk opstellen.

Was het maar zo simpel, denk ik dan. Natuurlijk zijn de machtsverhoudingen in de culturele wereld aan het kantelen: krantenoplagen dalen, publieke omroepen moeten bezuinigen en gedwongen fuseren, en musea ontzamelen. Ondertussen komen daar toonaangevende blogs en laagdrempelige galeries voor in de plaats. Maar wil je bekend worden bij een groot publiek, dan schiet je nog altijd meer op met een optreden in DWDD dan een interview op een hip blog.

West-Kruiskade Uitverkoop
West-Kruiskade Uitverkoop Beeld: Ferry van Steijn - Ik Rotterdam

Er blijkt er ook een gulden middenweg te zijn. In zijn vijftienjarige carriere balanceert de Amsterdamse illustrator Piet Parra constant op de grens van kunst en commercie, underground en mainstream. In 2010 won hij de Amsterdamprijs, in 2013 volgde een nominatie voor de prestigieuze Rotterdam Designprijs. Zijn kleurrijke illustraties en zwierige typografie kom je tegen op t-shirts (van eigen streetwearmerk Rockwell tot modehuis Viktor en Rolf), in internationale galeries, op Nike-sneakers én in het San Fransisco Museum of Modern Art.

Met dank aan gevestigde curatoren en musea doet de naam Piet Parra niet meer alleen een belletje rinkelen bij skaters en hiphoppers. Vanaf deze maand kan je in de Kunsthal kijken naar een solotentoonstelling van Parra. Kijk er dan dus niet vreemd van op als je binnenkort de deur uit stapt uit in je oude Rockwell-shirt en props krijgt van je cultureel verantwoorde bejaarde buurvrouw.

PARRA is van 7 maart t/m 7 juni 2015 te zien in de Kunsthal.

Reageer of deel op Social Media

Tags:kunsthal, museum, Piet Parra, Props, Rockwell, Straat en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *