Voor de harddenkende Rotterdammer

Ongeveer halfweg de Nieuwe Binnenweg vind je Stek de Stadstuinwinkel. Een kleine, maar fijne plek vol met potten, planten, zaden. Je kunt er terecht voor van alles voor je tuin. Een hark, een bijenmengsel of een luchtzuiverende plant. Op 21 maart, bij de start van een nieuwe lente, bestaat Stek twee jaar. Vers Beton blikt terug met twee oprichters, Elsemarie Grimmelt en Marieke de Keijzer.

Stek portret
STEK Beeld door: beeld: Floor Margarita Cornelisse

Waarom bestaat Stek?
Marieke: “We vonden het stom dat je niet op de fiets kon stappen om een leuk plantje te halen in de stad of een biologisch zaadje. Daarom zijn we Stek de Stadstuinwinkel begonnen, een tuincentrum in het centrum van de stad. We zijn een coöperatie met zijn vijven. Naast de winkel zijn we een ontwerpbureau voor tuinen en openbare ruimtes en geven we workshops over tuinieren.”

Wat is jullie doelgroep?
Elsemarie: “De stadsbewoner, die hier op zijn fiets naar toe kan komen. Die willen we enthousiast maken. De stadsbewoners zijn totaal verschillend trouwens. Het gaat van omaatjes, die lekker lang blijven kletsen met een paar plantjes, tot echte kenners die op zoek zijn naar een specifiek soort plant.”

Heeft een stadstuinwinkel een ander assortiment dan een dorpstuinwinkel?
Elsemarie: “We hebben wel een flink assortiment schaduwplanten. Omdat onze klanten vaak maar vrij kleine stukjes grond tot hun beschikking hebben tussen hoge gebouwen. Wij noemen dat ‘postzegels’, haha. Het is dan handig als de plant tegen weinig zon kan.”
Marieke: “Veel van onze planten kunnen tegen een stootje, het kan tussen die gebouwen opeens ook heel heet worden. Het zijn de wat stoerdere planten. Rotterdamse planten!

Hoezo heten jullie Stek de Stadstuinwinkel?
Marieke: “We wilden een korte naam.”
Elsemarie:”Dus, Stek de Stadstuinwinkel. Het is niet helemaal gelukt.”
Marieke: “Maar we zijn echt blij met Stek. Het past bij ons, als begin van een plantje.”
Elsemarie: “En als werkstek, want naast de winkel hebben we hier onze eigen projecten.”

Hoe zijn jullie begonnen?
Marieke: “Ik had een mooi atelier, maar verstopt, ver van de mensen en dat wordt dan toch wat eenzaam. Marlou (een van de andere partners, red.) wilde een stadstuincentrum openen. Peter, die nu niet meer in de coöperatie zit, wilde een bloemenwinkel beginnen aan de Nieuwe Binnenweg. Onze ideeën kwamen eigenlijk samen. Eric, Inga en Elsemarie zijn vervolgens aangehaakt.”

Elsemarie: “Ik ben een beetje een raar verhaal. Ik heb geen groene opleiding, maar ik ben heel mijn leven al met plantjes bezig. Ik had een jaar daarvoor van tevoren bedacht wat ik nu echt wilde doen en dat was dit. Exact dit. Een winkel, met een boekenplek, zoals die hier op de verhoging in de winkel staat. Ik stuitte op deze vijf en dacht, als ik het nou niet doe, ben ik heel raar.”

Marieke: “We waren toen net dit pand tegengekomen. Eigenlijk iets te vroeg, maar het was wel net voorjaar en een goede plek. Het klikte met Elsemarie, ze had hetzelfde voor ogen en ze weet echt ontzettend veel over planten. We besloten er voor te gaan.”

Elsemarie, opeens was je met vier onbekenden getrouwd?
Elsemarie: “Ja! Ik heb nog nooit zoiets spannends gedaan. Echt niet. Kennismaken, direct klussen, een maand later open. Het is te gek. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan.”

Hoe gaat dat, vijf kapiteins op één schip?
Elsemarie: “Dat gaat belachelijk natuurlijk. Onze neuzen staan binnen een bepaalde marge dezelfde kant op. De ene keer varen we een beetje die richting uit, de andere keer de andere kant op.”

Marieke: “Het is ook juist zo leuk, omdat we het met een groep doen. Ik denk dat geen een van ons de ambitie heeft elke dag in de winkel te staan. Nu hebben we een rooster en wisselen we het af. Het geeft een perfecte combinatie.”

Tijdens het interview lachen de dames ontzettend veel. Ze vullen elkaar constant aan en zijn het verbazingwekkend eens over elkaars antwoorden. Waar ligt het aan? Misschien is het de plantengeur, de fotosynthese of de mintgroene kleur van de muur?

Hoe Rotterdams zijn jullie?
Marieke: “Zonder ergens over na te denken, zonder vastomlijnd plan – we hebben ooit een poging gewaagd tot een businessplan, maar dat is gestrand – zijn we begonnen. Dat is eigenlijk best wel Rotterdams. Gewoon doen, we kijken wel waar we komen. ”

Elsemarie: “We moesten iets in de winkel hebben staan, maar hadden geen geld. We begonnen via consignatie, dat je het product pas betaalt als je het verkoopt. Heel klein.”
Marieke: “Als ik nu naar de foto’s van de opening kijk, dan was het ook eigenlijk best wel leeg, haha!”

Ging het direct goed?
Elsemarie: “Het is snel gegaan. Op een gegeven moment konden we dingen inkopen en zo een kleine voorraad aanleggen.”

Marieke: “We hadden tijdens het klussen cadeaubonnen verkocht aan familie en bekenden. Dat was wel een slimme zet. Alles wat we hadden in de winkel – al was dat nog niet zoveel – raakte zo uitverkocht.”

Stek accent
Stek Beeld door: beeld: Floor Margarita Cornelisse

Wat is jullie strategie?
Elsemarie: “We kopen in wat we zelf mooi en belangrijk vinden en gaan ervanuit dat anderen dat ook vinden. En dat doen we met zijn vijven, dus dat zorgt sowieso voor een breed assortiment.”

Jullie strategie is eigenlijk vijf keer goede smaak?
Marieke: “Ja inderdaad, dat is het, haha! En een beetje proberen, dingen vragen aan mensen. Of de planten het goed doen. En vooral enthousiasme. Ik denk dat iedereen wel ziet dat we er heel veel zin in hebben. We hebben een hoop lol.”

Jullie zitten naast een van de meest vervuilde straten van Nederland, de ’s Gravendijkwal.
Marieke: “Dat klopt en daar denken we ook over na. We hebben Stadslab opgericht, waarmee we op zoek zijn met belanghebbenden naar manieren om de straat minder vervuilend te maken. Planten zuiveren de lucht. Mos neemt fijnstof op. We willen bekijken of en waar we de juiste planten kunnen neerzetten en wat voor effect het heeft op de luchtkwaliteit.”

Wat is jullie beginnersfout geweest?
Marieke: “We hadden een kassasysteem overgenomen. De dag voor de opening wilde we onze producten erin zetten, maar dat lukte niet. Toen belden we naar de firma en toen bleek dat er een licentie op moest, die wij niet hadden. Die konden we kopen, voor 10.000 euro. Dat ging natuurlijk niet. Toen hebben we alles met de hand gestickerd, een geldla gemaakt en handgeschreven bonnen met een stempel gemaakt. Dat hebben we eigenlijk nog steeds.”
Elsemarie: “Zo’n stempel is ook gewoon leuker dan dat bliep-bliepding.”

Wat zijn jullie verder nog van plan?
Elsemarie: “We merken dat we veel praktische vragen krijgen. ‘Mag ik een geveltuintje aanleggen, wat is het bestemmingsplan?’ We zouden een kenniscentrum willen worden. Je hebt dat ook in Parijs en Antwerpen, zo’n bureautje. Als je niet weet waar je moet zijn, is dat een lastige zoektocht. Die functie zouden we wel willen uitbreiden, zodat mensen makkelijker kunnen starten met tuinieren in de stad.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Rotterdamse Nieuwe adviseert de Economic Development Board Rotterdam en het college van B&W. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rotterdamse Nieuwe, meld je dan hier aan.

 

RN_logo_basic.jpg

Rotterdamse Nieuwe en Vers Beton zijn altijd op zoek naar inspirerende jonge ondernemers en initiatieven om over te publiceren. Ben of ken jij een interessante Rotterdamse ondernemer die aandacht verdiend? Mail dan naar: thijs@rdamsenieuwe.nl.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
Floor Margarita Cornelisse

Floor Margarita Cornelisse

Floor Margarita Cornelisse (1978) studeerde Industriële Vormgeving aan the Design Academy Eindhoven en Masters Vrije Kunsten op het St. Joost Breda. Momenteel runt zij RUIM, een projectbureau voor Directe Kunst (www.fam-ruim.nl) en is ze als zelfstandige werkzaam in datzelfde vakgebied (www.devraag.info).

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.