Kunst & Cultuur9 maart 2015

Video: Een nieuwe generatie zonder poppodium

Popdocu from Vers Beton on Vimeo.

Voorlopig krijgt Rotterdam geen nieuw poppodium, werd vorige week bekend. Hoe nu verder? In deze korte documentaire vroeg Vers Beton enkele hoofdrolspelers uit de Rotterdamse popsector naar hun mening. Hoe moet het spel gespeeld worden volgens de mensen die zelf in de ring staan? 

Dat Rotterdam al langere tijd worstelt met het fenomeen poppodium, behoeft geen uitleg meer. Vers Beton heeft er vele malen stukken van verschillende auteurs aan gewijd, met iedere keer weer net een andere invalshoek of visie op de zaak. Er zijn dan ook veel mensen in de stad die er een mening over hebben – de ene keer beter onderbouwd dan de andere. Om een aantal van die goed onderbouwde meningen eens te bundelen, hebben we een korte film gemaakt. De mensen die in deze documentaire aan het woord komen, staan direct met de popsector in aanraking, elk op een andere manier.

Van Elle Bandita tot Marcel Haug

Elle Bandita en David Fagan (Rats on Rafts) zijn beide ras-Rotterdamse artiesten, die ook ver buiten de stadsgrenzen succes hebben. Leon van Rijnsbergen (Baroeg) en Hajo Doorn (Worm) vertegenwoordigen podia die het hoofd boven water weten te houden, al is dat niet altijd makkelijk. Marianne van de Velde (Music Matters) en Martin Scheijgrond (Popunie) staan beiden aan het hoofd van een organisatie die talentontwikkeling ondersteunt. Matthijs van Burg en Bas Bosboom (Popup 010) en Dave Geensen (Popkantoor) doen op hun eigen manier hard hun best om een Rotterdams podium te bieden aan artiesten. Maarten Haspels gaat al zo lang hij zich kan herinneren zo vaak mogelijk bands bekijken, maar is ondertussen naar Groningen verhuisd. En tot slot Marcel Haug, voorheen programmeur van Rotown, Nighttown en Metropolis Festival, maar nu vooral werkzaam in de comedy. Dit zijn stemmen waarvan wij vinden dat ze het verdienen gehoord te worden in deze discussie.

Hoe dan wel?

Het moet vermeld worden dat de interviews in deze film ongeveer een jaar geleden gefilmd zijn. Om diverse redenen, die werkelijk te saai zijn om hier te vermelden, heeft de voltooiing van het project even op zich laten wachten. Daarom zal je niemand scherpe uitspraken horen doen over de huidige actualiteit. Gelukkig is dat ook nooit het uitgangspunt geweest. Wat we willen tonen is hoe de mensen die zelf in de ring staan, vinden dat het spel gespeeld moet worden. We hopen echter wél dat dit een waardevolle bijdrage kan leveren aan het debat over de huidige situatie. Want nu de gemeente de elf initiatieven die in de race waren voor subsidie stuk voor stuk ontoereikend heeft verklaard, is de vraag ‘hoe dan wel?’ weer ongekend relevant.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Baroeg, Dave Geensen, documentaire, Elle Bandita, Marcel Haug, nieuw poppodium, Rats on Rafts, Rotown en WORM

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *