Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

NHow Rotterdam

Bar NHow, De Rotterdam, half zes woensdagmiddag.

Wat doe je hier? Een hotel in je eigen stad, verborgen in de constructie van een eenzame rots. Te laag voor de sterren, te ver van de straat. Een zwijgzaam decorstuk van je dagelijks leven. Daar in de verte, over de brug, staat je huis.

Hier is alleen dat jasje over de leuning van jou. Zodra je het aantrekt valt alles samen: een man van de wereld op een plek van belang. De spiegels, het beton, de brug in de verte, Schiedamse gin. Je verkent de ruimte. De deuren naar het balkon zijn nog niet open, de ramen achter het beton zijn smal en hoog. De stad is hier verder weg dan je dacht. Ken je hier iemand? In gefilterd licht zie je twee Russische dames, een gepensioneerde kapitein en drie ruwe types met een glas bier aan de bar.

Dan haal je haar op, beneden. Je hoopt nog op decor: misschien Rem? Het geratel van trolleys, een model of piloot? Strijklicht over de Wilhelminakade? Nee, een lange stoet keurige ambtenaren en in de verte een heimachine. Je troont haar snel terug naar boven door het muizengaatje, de steriele lift naar een soort wachtruimte. Stickers van Mwah op de muur, voor het Rotterdamgevoel, plus neonletters voor een toefje New York.

Voorbij de deur weet je dat je veilig bent. Voorlopig is ze één en al oor. Wijn zal het zijn, maar wat maakt het ook uit. Onder de brug drijft de pannenkoekenboot, aan de overkant zal het avondeten nu wel klaar zijn. De Russische dames en de sleepbootkapitein verdwijnen in het woud van barkrukken. Ze fluistert iets in je oor, jij pakt haar arm en weet: alleen op een avond als deze is NHow er voor jou.
Bart Witteman

Hilton Rotterdam

Hilton_bar_rest_50A
De nieuwe bar van Hilton Rotterdam Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Buiten woelt de stad
Binnen lonkt de luxe
Yvonne Rijpers

King Kong Hostel

Op de dag dat AS Roma-supporters Rotterdam bezoeken, bezoek ik het King Kong Hostel. Op de Witte de Withstraat fietst politie langs, rijden politieauto’s rustig tegen het verkeer in, staat een ME-busje op de stoep en lopen undercoveragenten met oortjes langs. En, oh ja, praten en roken wat Italianen gezellig voor het NRC Café.

Ik wil bij het King Kong Hostel naar binnen, maar dat gaat niet. De deur zit op slot. Dat doen ze normaal nooit, zegt Alisa (General Manager en sinds een jaar woonachtig in Rotterdam), maar vandaag is het zo dreigend. Binnen is het stil. Er zijn geen gasten aanwezig, want de groep Zwitserse architectuurstudenten is op pad langs de nieuwe Rotterdamse tempels. De ontvangst is welkom, maar in een hostel zonder reuring voelt de stilte eerder beklemmend dan verwelkomend.

Bij binnenkomst geen ontvangst aan een receptie-balie, maar aan een goede bar. Helaas nu nog zonder alcohol, maar dat gaat veranderen, weet barman en stagiair Semm. Tegenover de bar staat een stoere zithoek van ontwerper Sander Bokkinga. Hij nam ook de bank buiten, tafels boven en de barbecue op de achterplaats voor zijn rekening. Een paar treden hoger kunnen gasten lezen en praten, terwijl een paar treden omlaag de keuken, eetruimte en filmkamer zijn. Koken, koffie, thee en Netflix: allemaal gratis voor de gasten.

Vandaag komt de lobby over als gemaakte relaxedheid. Een soort van perfecte maar zielloze styling voor een fotoshoot – even de gebaksvitrine aan de kant schuiven – van VT Wonen. Zonder reuring is King Kong meer een designlobby dan een warm welkom voor rondtrekkende backpackers.
Edwin van de Velde

Ibis

_MG_6921-bewerkt_Willem de Kam

Het twee-uurtarief

Ooit kende ik iemand die voor hotelketen Ibis werkte. Een vriend, inmiddels al lang uit mijn leven verdwenen, trok in 2004 op uitwisseling voor zijn studie naar Picardië. Daar trof hij drie dingen: een hopeloze universiteit, een vluchtige liefde én een baantje bij Ibis. Via e-mail hield hij me op de hoogte van de vorderingen van alle drie de elementen, waarbij ik het hotel het meest interessant vond.

De kernwaarden van Ibis waren toen nog: goedkoop, goedkoop, goedkoop, snel, snel, snel en bovenal: een oogje dichtknijpen waar het kan. Mijn vriend sprak van schimmige zakendealtjes in vergaderruimtes, middenin de nacht. Artsenbezoek naar aanleiding van overdosissen en huiselijk geweld dat vooral niet aan de politie diende te worden gemeld. De medici werden contant betaald, waarna de patiënten op eigen houtje verdere zorg konden zoeken bij een hospitaal. In Ibis waren ze nooit geweest. Wie hiermee akkoord ging, kreeg een voucher voor een gratis overnachting.

Meest tot het verbeelding sprak het ‘twee-uurtarief’, dat volgens mijn vriend bij alle Ibissen over heel de wereld opgeld deed, al kon je het nergens zwart op wit terugvinden. Hierbij was de truc je met een partner ‘gewoon’ aan te melden bij de balie, en ergens casual het begrip ‘twee uur’ te laten vallen. Niets stond je dan meer een overtreding van het zevende Gebod in de weg. Een vette, contante fooi voor het kamermeisje werd op prijs gesteld.

Inmiddels is Ibis aan een charme-offensief begonnen. Ook de Rotterdamse variant is gelikter dan die paar Ibissen waar ik als jonge twintiger wel eens eindigde, bijvoorbeeld na een concert in Parijs. Het is nog steeds prefab-interieur, maar de kleuren zijn feller, de vaasjes imiteren design. Hier wordt klasse gesuggereerd, zonder het écht tot stand te brengen. Misschien begrijpelijk uit PR-oogpunt, maar ergens heb ik altijd ontzettend veel sympathie voor shabby merken gehad. Ook zij vervullen een rol in de samenleving. Zie het ‘twee-uurtarief’. Ik hoop dat ze het nog hanteren.
Vincent Cardinaal

Mainport Hotel

DSC_7668BB
Mainport Hotel Beeld door: beeld: Menno van der Meer

On the rocks. Zo heet de cocktailbar van het Mainporthotel. Waarbij on cursief geschreven wordt. Nou, dan weet je het wel. Dit hotel is er alles aan gelegen om zich te onderscheiden van andere design hotels, wat dat ook moge zijn. Want een paar Hella Jongerius-poeven in je lobby, en je bent tegenwoordig al designhotel.

Maar, laten we ons oordeel nog éven uitstellen en via de (overigens weinig inspirerende) ontvangsthal afdalen naar cocktailbar on the Rocks en restaurant Down Under voor een kritische test. Beide bevinden zich aan de achterzijde. Hier heb je door de glazen gevel zicht op de Leuvehaven, waar bootjes en watertaxi’s continu voor leven zorgen. Op de cocktailkaart staan louter klassiekers waar godzijdank geen malle twist aan gegeven is en die smaken zoals ze horen. So far so good.

Ettelijke uren en Daiquiri’s later ligt ondergetekende tollend in een City XL Room. Tollend, niet per se van de drank, maar van het behang, dat hier op ‘continent Africa’ woeste tribals bevat. Desondanks houdt een tevreden gevoel over de avond stand. On the Rocks is een prima hotelbar om als Rotterdammer een avond door te brengen.

Maar dan weet ik nog niet dat the best is yet to come, de volgende ochtend. Vergeet de cocktails, ga ontbíjten in het Mainport! Want het buffet is er weergaloos, en toegankelijk voor elke gewone sterveling die ervoor betalen wil. Hou je van live gepocheerde eitjes en kunnen kiezen tussen tig soorten cereals? Dan ga je hier gelukkige momenten beleven.
Elsbeth Grievink

Citizen M

CitizenM616
CitizenM Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Daar, vlak voor de Blaak onder de Kubuswoningen duikt en verandert in de Burgemeester van Walsumweg, bevond zich tot een paar jaar geleden nog een zanderige leegte. Voorbijrazend verkeer kon er een glimp opvangen van de Oude Haven, toeristen liepen zich vast in het onkruid.

Inmiddels is het gat opgevuld en heeft het zand plaatsgemaakt voor een reflecterend glazen vlak. Een kantoorschijf van vijf verdiepingen hoog, met onderin een brede doorgang. Onder deze opening gaat een trap omlaag naar station Blaak. Mensen verschijnen hier wat verdwaasd uit de metro. Als je weer onder het gebouw uitkomt, wacht een hof. Vervolgens nog zo’n spiegelende schijf: een hotel. Rokende mannen in het rode schijnsel van de lobby, corporate schuifdeuren. Veel stad per vierkant meter hier.

CitizenM dus. Een wulpse houten trap brengt je naar boven. Links de bar, en over de hele breedte van het gebouw zitplekken langs de glazen gevel. Ze worden onderverdeeld door kasten, gedefinieerd door kleden en meubilair. Een reeks huiskamers eigenlijk, telkens even anders, maar het uitzicht is hetzelfde: Oude Haven, het Witte Huis, het rijtje historische huizen ernaast. Ze werden ooit steen voor steen afgebroken om de bouw van de spoortunnel mogelijk maken en daarna weer opgebouwd.

Nu begrenzen vooroorlogs en modern vanzelfsprekend een nieuw plein. Een vierhoek is het, breed uitlopend naar het water van de Oude Haven. Tegen het glas geplakt lijkt de problematiek van al die andere Rotterdamse pleinen ver weg, want het leeft beneden.
Ik kwam voor de bar, maar vond een plein. Zo gaat dat dus. Gebouwen komen met veel kabaal ter wereld. Pleinen verschijnen geruisloos.
Sereh Mandias

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Sereh Mandias

Sereh Mandias

Na studies wijsbegeerte en bouwkunde laveert Sereh Mandias (1987) in haar werk tussen ontwerp en theorie, met een specifieke interesse voor de totstandkoming van de hedendaagse stad. Ze is werkzaam als docent en coördinator bij de leerstoel Interiors Buildings Cities (faculteit Bouwkunde, TU Delft) en redacteur van podium voor stadscultuur De Dépendance.

Profiel-pagina
Edwin Van de Velde

Edwin Van de Velde

Edwin van de Velde (1970) is afgestudeerd aan twee Rotterdamse iconen: Erasmus en Willem de Kooning. Deze mix van analyse en creativiteit zit verweven in zijn onderzoek, schrijven, presentaties en ruimtelijke ontwerpen. Gedurende de 25 jaar dat hij in Rotterdam woont (1 jaartje spijbelen aan het Amsterdamse Vondelpark) heeft hij zeven huizen versleten. Met plezier werkt hij vanuit de kleine menselijke schaal omdat elke stap, hoe klein ook, het einddoel dichterbij brengt.

Profiel-pagina
Elsbeth Grievink

Elsbeth Grievink

Elsbeth Grievink (1980) heeft haar werkkamer in Rotterdam-West, met uitzicht over de Schie. Ze schrijft over mode, design, reizen en architectuur en houdt zich bezig met de city marketing van Rotterdam.

Profiel-pagina
Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Bart Witteman

Bart Witteman

Bart Witteman is bij toeval in Rotterdam terecht gekomen, voor zover je daarvan kunt spreken als je stedenbouw hebt gestudeerd in Delft. Inmiddels woont hij er lang genoeg om niet meer weg te willen en verkeert hij dagelijks in de verwachting ooit iets te begrijpen van de stad, haar plannen en haar bewoners.

Profiel-pagina
Yvonne Rijpers

Yvonne Rijpers

Yvonne Rijpers (1980), Eindhovense Rotterdamse, sociologe en metropolitaan onderzoekster. Vindt Rotterdam-West veruit het best. Is werkzaam in en schrijft over stedelijke ontwikkeling. Probeert daarnaast ook nog te promoveren op iets met beleid, Berlijn en creatieve steden en werkt als coördinator voor Vereniging Deltametropool.

Profiel-pagina
Marcel Kollen

Marcel Kollen

Marcel Kollen (1972) is een Rotterdamse fotograaf. Hij legt graag het dagelijks leven vast: straattaferelen, verlaten landschappen of eenzame wandelaars. In 2014 maakte hij het boek ‘Off Rotterdam’ over Rotterdamse muzikanten. Rotterdam voelt voor hem na lange reizen als thuis. Hij houdt van de duidelijkheid van Rotterdammers en de positieve vibe van de laatste jaren.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
portret foto VW site Syndesmokopie

Victor Wollaert

Fotograaf

Victor Wollaert (1978) is Limburger van geboorte maar al meer dan 10 jaar trotse inwoner van Rotterdam. In journalistieke en commerciële reportages over bedrijfskundige en economische onderwerpen ligt zijn kracht. Hij fotografeert o.a. voor NRCQ.nl, Soigneur en Vers Beton en deed mee aan de 2014 editie van De Kracht van Rotterdam.

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina
Lees 20 reacties
 1. Profielbeeld van Cindy
  Cindy

  Interessant stukje, ook al geeft het inderdaad niet direct antwoord op de vraag wat de Rotterdammer er aan heeft.

  Die info van CBS is ook nuttig, die komt goed van pas voor op http://www.hotels010.nl.

  Laten we met z’n allen vooral doorgaan met Rotterdam-promotie, dan vullen de hotels zich hopelijk vanzelf.

 2. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Mag ik nog één keer publiekelijk zeggen dat die foto van Frank Hanswijk echt méésterlijk is?

  Ja?

  Die foto van Frank Hanswijk is echt méésterlijk!

 3. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Zoveelste zeepbelletje...

  Hele zeepbel-verhaal geldt ook voor appartementen. Wacht maar af… Er is op zo’n beetje alle economische terreinen in NL / wereld sprake van overproductie / -aanbod.

  Misschien moeten ze bij vastgoed hetzelfde gaan doen als bij apparaten: iets inbouwen waardoor ze na een bepaalde gebruiksperiode vanzelf uit elkaar vallen.

 4. Profielbeeld van Raoul Grobben
  Raoul Grobben

  Jammer dat jullie niet even bij mij zijn wezen kijken in het gerenoveerde Parkhotel! Kom dineren in The Park – Inspired by Erik van Loo (al 9 maanden iedere zaterdag volgeboekt!) of kom vanavond een drankje doen vanaf 18.00 onder begeleiding van Job Smit & Marc Nolte, MeSoJorney, High Soundsystem. Tot 23.00, daarna de Witte de With in.

  Enne Ed: ik preek even voor eigen parochie! :)

  1. Profielbeeld van Ed Schelvis
   Ed Schelvis

   Prima Raoul, welkom terug op dit blog!! Dat ben ik trouwens wel van je gewend dat je voor eigen parochie preekt;-)) Heb jij trouwens een idee waarom er zoveel wordt bijgebouwd de laatste tijd?

 5. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Ha Ed,

  Onderscheid maken tussen luchtiger stukken, impressionistische stukken, reviews, beeldbijdragen, opinies én onderzoeksstukken is wijsheid in deze. De inleiding van dit stuk spreekt volgens mij boekdelen: Bovendien zijn het plekken op de grens tussen stad en buitenwereld waar, zo blijkt, de verhalen voor het oprapen liggen. Zes fotografen en zes schrijvers gingen op bezoek en lieten zich inspireren door wat ze aantroffen.

  1. Profielbeeld van Ed Schelvis
   Ed Schelvis

   Hoi Vincent,
   Prima, maar dan zou ik de titel als ‘uithangbord’ toch wat aanpassen. Daar wordt een vraag gesteld die retorisch kan worden opgevat maar die wel degelijk een opening kan zijn voor een mooie discussie. Beantwoord die vraag maar eens…wie begint?

 6. Profielbeeld van Eeva
  Eeva

  Wat ik behoorlijk knap vind van het Mainport hotel is dat die bar en lobby een meesterlijk stukje wansmaak is. Nog nooit zoveel lelijke kleuren, prints en meubilair bij elkaar gezien. En dat met een systeem plafond en die blauwe led verlichting… wie bedenkt dat?

  1. Profielbeeld van Ed Schelvis
   Ed Schelvis

   Jeetje, en ik dacht even in stilte dat VersBeton eindelijk haar verdienmodel op orde had door hotels aan te prijzen. Niets is minder waar blijkt na het vernietigende commentaar van Eeva. Het mainport Hotel kan de duren wel sluiten…..

 7. Profielbeeld van Ed Schelvis
  Ed Schelvis

  Ja zeg, sorry hoor maar dit lijkt wel een reclamefolder. Is dit nu antwoord op de vraagstelling: “Wat heb je als Rotterdammer aan al die nieuwe hotels?” Nee, ik wil juist weten wat al die investeerders in hemelsnaam bezielt om in een enorm tempo die hotels neer te zetten. Komt nog veel meer bij. Straks Pakhuis Meesteren met 240 kamers en naast CS komt de volgende en er zijn nog meer initiatieven. Waarom gebeurt dat? Dat is de vraag……

  1. Profielbeeld van Sereh Mandias
   Sereh Mandias

   Dag Ed,
   We hebben al vaker geschreven over de snelle toename aan hotels in Rotterdam. Hier wordt een verklaring gezocht, hier worden er (vanuit de herbestemmingsopgave) vraagtekens bij geplaatst en hier een wat optimistischer verhaal over de mogelijke voordelen van al die nieuwe hotels. Nu veel van deze hotels af zijn wilden we voor deze gelegenheid eens een kijkje gaan nemen in de nieuwe oogst.

   1. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Hallo Sereh,
    Ik ken die stukjes uit 2013 ook wel maar als je het nog eens leest blijkt dat er eigenlijk geen verklaring wordt gegeven en dat die zogenaamde vraagtekens wel heel erg klein zijn. Kom op zeg, laten we dat gewoon constateren. En natuurlijk is het dan leuk om in 2015 de hele meuk eens aan de binnenkant te beschouwen. Maarre er wordt nog steeds gewoon doorgebouwd en het aantal kamers blijft groeien. Toen in december Jan Rutgers bij Hilton vertrok was dat een van z’n grootste zorgen want het aantal hotels groeit maar de gemiddelde bezettingsgraad blijft nog achter en daalt zelfs. Ik zat erbij en ik heb het hem horen zeggen. Op het moment dat hij bij zijn afscheid de deur uitliep kwam bij wijze van spreken Mario Ridder naar binnen hollen. Bij dit Hilton hoorde immers Michelin-sterren. Kortom, gierende ambitie alom, skyhigh.
    Dus als je dan toch met 5 journalisten, 5 nieuwe hotels binnen hobbelt dan lijkt mij de vraag “Waar bent u nu eigenlijk mee bezig, gezien….” wel op z’n plek. Toch?

   2. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    2014: 22,6% groei in aantal hotelovernachtingen in Rotterdam tov. 2013. Bijna 1,5mln nu.

    Het aantal hotelgasten steeg met 15,2%. Wat betekent dat de gasten die kwamen dus gemiddeld ook langer in de stad verbleven (want het aantal overnachtingen groeide harder dan het aantal gasten).

    BRON CBS

    Zonder al die nieuwe hotels was die groei niet mogelijk geweest. Dat is dus alleen maar goed voor de stad. Dat geldt ook voor de hotels die er nog bij komen. Misschien vallen er een paar hotels af die niet met hun tijd mee gaan en denken met bagger kwaliteit geld te kunnen verdienen, zoals Grand Hotel Central. Maar ook dat zou dan alleen maar winst zijn voor de stad want de kakkerlakken daar zijn geen reclame voor Rotterdam.

    Dus beste Ed, wat is precies het probleem wat je aan wilt kaarten?

    Tot slot, complimenten aan de schrijvers en fotografen. Leuk stuk geworden! En de uitnodiging verderop hieronder van het Parkhotel lijkt me een goeie om aan te nemen voor een Vers Beton borrel!

   3. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Beste Tim,
    Het probleem dat ik wil aankaarten is dat de gemiddelde bezettingsgraad van de Rotterdamse hotels onder de 60% is gezakt, maar vooral de prijs is gekelderd, naar €85 (van €105), met als gevolg o.a. soms hele slechte contracten voor het horeca-personeel. De stelling “Zonder al die nieuwe hotels was die groei niet mogelijk geweest” kan zondermeer worden verworpen maar dat kan je zelf ook wel uitrekenen.
    Ik wil Rotterdam nog harder vooruit schreeuwen/helpen dan dat jij dat wil, en ik wil dat zeker al veel langer, maar kijk uit voor onbalans en de effecten die dat met zich meebrengt. Het zijn nog steeds smalle marges in de gehele horeca hoor, het gaat duidelijk beter, maar er is weinig vet.

   4. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Die groei was niet mogelijk geweest zonder die nieuwe hotels. Rotterdam heeft door de extra capaciteit nieuwe congressen en events aan kunnen trekken die anders in een andere stad waren neergestreken. Nhow is een grote trekker bijvoorbeeld voor congressen en grote events. Ook tijdens grote evenementen zoals North Sea Jazz kunnen we nu meer mensen huisvesten in onze stad, zodat ze niet hoeven uit te wijken naar Delft of Den Haag.

    Verder zorgen hotelketens voor eigen promotie onder hun vaste klanten. Een CitizenM trekt op zich al mensen aan. Ook de komst van een Ibis opent een nieuwe markt voor de stad. De nieuwe hostels lopen trouwens ook goed. Dit nieuwe aanbod schept ook nieuwe vraag. De 2 bestaande hostels waren huiverig voor de nieuwe concurrentie maar het blijkt zoveel extra mensen aan te trekken dat ze geen lagere bezetting erdoor hebben.

    Als je een stelling wilt verwerpen moet je dat wel met enige kennis van zaken doen, en niet met het verkeerd uitleggen van statistiek. Achter die statistiek gaat namelijk een hele ingewikkelde wereld schuil waar veel meer meespeelt dan nieuwe hotels. Het effect van rbnb bijvoorbeeld.

    Verder vraag ik me af wat je zou willen. Het openen van nieuwe hotels beperken is geen optie. Dat is nou precies iets wat je aan de markt moet overlaten en die je als overheid niet moet willen reguleren. Als ketens hier markt zien dan zijn zei de experts. Lijkt me dat een Ibis beter kan inschatten of ze hier zaken kunnen doen dan een gemeenteraad…

   5. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    @Tim Wat een holle reactie. Ik had wel wat beters verwacht, tegenvaller.. Nee Tim, in Amsterdam hadden ze in 2014, afgerond, 480 overnachtingen op 1 hotelkamer en in Rotterdam was dat in 2014, afgerond, 300 overnachtingen op 1 hotelkamer. 1 hotelkamer heeft gemiddeld ongeveer 2,1 bed. Het aantal overnachtingen kan in Rotterdam rustig nog zo’n 65% groeien voordat er sprake is van een echt gezonde bezetting en dan kan de kamerprijs tenminste ook weer omhoog. Je neemt misschien klakkeloos beweringen van Rotterdam Events over, maar dat is uiteraard prima, hoewel oefenen in zelf nadenken beslist niet verboden is.
    Dus North Sea Jazz, jouw Business Events, gewone toeristen, maakt geen donder uit, bij het ontbijtbuffet hoeven ze niet te vechten voor een plekje in de eetzaal. Daarom is de kamerprijs ook ingezakt in Rotterdam….too much, too fast. Tot 2020 staan er minimaal nog 1000 extra hotelkamers in de planning. Dat wordt dus hééél flink aanpoten bij Rotterdam Events om die toeristen naar Rotterdam te krijgen. Airbnb in Rotterdam, haha laat me niet lachen, dat stelt hier helemaal niets voor maar dat weet je zelf ook wel. Meer als de helft van alle airbnb in Nederland zit in A’dam-Centrum en de directe omgeving daarvan.
    Jammer dat je “die wereld” ingewikkeld vindt, ik vind het wel meevallen. De overheid gaat het aantal hotels hier echt niet reguleren, weet ik ook wel, maar als ze hier zo blijven zaniken over bv depotgebouwen en andere publiektrekkers dan zie ik de groei van het toerisme weer sterk afvlakken. Stelletje besluiteloze angsthazen daar aan de Coolsingel.
    Markt…., Tim, markt……daar heb je het steeds over. Begin dan eerst je eigen zaak, maakt niet uit wat, neem zo’n 15 man personeel aan en hou dat 10 jaar vol. Daarna gaan we een flinke pint pakken en hebben we het over markt, overheidsregulering, investeringen, etc. Tot die tijd vind ik eigenlijk wel dat je een beetje voor je beurt praat.

   6. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Wat laat je je weer lekker op stang jagen Ed. Heerlijk

    Jij mag pas weer meepraten over bouwprojecten als je zelf een toren hebt gebouwd goed? Tot die tijd praat je voor je beurt.

    Wat is Rotterdam Events trouwens? Ik ben blijkbaar slecht op de hoogte.

   7. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Hee Tim,
    Weet je niet wat Rotterdam Events is? Jee, en dan toch over van alles meepraten! Torens heb ik niet gebouwd, gaat er ook niet meer van komen, en dat is spijtig genoeg!!! Maar een deel van de metrolijn, renovatie van de Moerdijkbrug en heel veel kadereconstructies, dat zat voor mij wel in het vat. Heb jij al eens echt wat gebouwd, Tim, of loop je alleen bewonderend/verwonderend rond?
    Tim, je hart zit op de goede plek, daar ben ik van overtuigd maar wees ook reëel. Als je zegt: “Lijkt me dat een Ibis beter kan inschatten of ze hier zaken kunnen doen dan een gemeenteraad…” dan klopt dat op zich wel maar weet je wel wie er achter Ibis zit? Dat vereist het nodige speurwerk. Dat zijn in ieder geval echt niet die frisse jonge mensen die dat concept aanprijzen en de tent runnen. Dat zijn gewoon dezelfde soort investeerders die ook achter Grand Hotel Central zitten, dezelfde die jij hierboven kakkerlakken noemt. Via de KvK kan je dat allemaal nagaan. Die investeerders trekken gewoon de stekker eruit als het niet goed (genoeg) gaat, als er te weinig of geen winst wordt gemaakt. Dan verkopen ze gewoon het gebouw en klaar. De wereld wordt wat dat betreft steeds harder, zakelijker en vooral onpersoonlijker.
    Mijn pleidooi is: er zijn momenteel zat hotels in Rotterdam, zeker met datgene erbij wat nu wordt gebouwd. Waar meer aan moet worden gewerkt is het hele uitgaansleven. Wat dat betreft liggen we hier te slapen en zijn steden als Amsterdam klaarwakker, letterlijk en figuurlijk. Er worden iedere 4 jaar honderden cultuurmiljoenen verdeeld en meer dan 1/3 daarvan gaat naar 020, de rest naar alle andere netnummers.
    Je mag als stad best enorm hard groeien maar hou het dan in evenwicht. En natuurlijk Tim, woontorens, graag zo veel en zo hoog mogelijk, daar kunnen de komende 10 jaar niet genoeg van worden gebouwd in Rotterdam.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.