Human interest16 maart 2015

Ziel op Zuid: Een man van 63 jaar

Nabil Bantal is huisarts en schrijver. Via zijn praktijk en patiënten kijkt hij naar de stad. In deze aflevering bekruipt hem een gevoel van leegte na het lezen van een overlijdensbericht.

Ziel op Zuid: Een man van 63
Ziel op Zuid: Een man van 63 Beeld: Willemijn Schellekens

Een overlijdensbericht. Een man van 63 jaar zat vier weken nog aan de overkant van mijn bureau. We hadden het over zijn gezondheid. Kleine pijntjes en grote ongemakken. Altijd met een lach. “Een echte Rotterdammer laat zich niet kennen”, had hij mij gezegd. Hij moest aangespoord worden om te komen. Soms kwam hij en soms ook niet. Regelmatig zat hij buiten adem tegenover me. Zijn longen die even niet bestand waren tegen het weer, tegen de luchtvervuiling of tegen de griep. Zijn hart dat het maar voor de helft deed.

Een man van 63 jaar. Geboren en getogen in Rotterdam. Nooit ergens anders willen wonen of willen zijn. Rotterdam was zijn thuis. Hier zou hij ook dood gaan. Zo had het moeten zijn. Dat was zijn wens.

Altijd had hij een lange jas aan. Een beige regenjas tot voorbij de knieën. Zijn houding voorovergebogen, alsof hij iets op zijn schouders droeg. Zijn huid rimpelig, te veel groeven voor 63 jaar. Hij was het echt. Zijn pensioen zat eraan te komen. Dat had hij ook na al die jaren bikkelen verdiend. Hij had moeten vechten, elke dag. Vechten voor zijn baan toen die op het spel stond. Vechten voor zijn kinderen toen hij ze dreigde te verliezen. En nu had hij ook moeten vechten voor het leven. Dit gevecht kon hij niet winnen. Hij had al teveel gevochten. Te veel gegeven.

De laatste weken werden een strijd om te overleven. Langzaam gaf zijn lichaam het op. Vier weken had hij het geprobeerd. Vier weken lang. Bloedproppen in zijn longen, daar begon het mee. Later zijn hart en zijn nieren.

Een man van 63 jaar. Komt niet meer. Heeft alles gegeven. Nu zit ik tegenover een lege stoel. Achter mijn bureau. Geen groeven, geen beige regenjas. Een gevoel van leegte grijpt me. Nu ik niets meer kan betekenen. Ik mis onze gesprekken, over zijn kleine pijntjes en grote ongemakken. Ik mis zijn optimisme.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:column, nabil bantal en ziel op zuid

Sectie: Human interest

kaart: tarwewijk rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *