Voor de harddenkende Rotterdammer

Zo! Geen half werk. Dat moeten ze wel gedacht hebben bij woningcorporaties als Vestia en Havensteder de afgelopen tijd. De heren lezen ook wel eens een krant, kijken af en toe een journaal en hebben zo geconcludeerd dat de crisis wel zo’n beetje over is. Ja toch? Mark Rutte heeft het zelf gezegd, en als onze premier het er al mee eens is…wie ben jij dan als bestuurder om daar tegenin te gaan? En dus hebben de corporaties besloten om de huren van hun panden voor het komend jaar maximaal te verhogen. Het kan fiks oplopen, tot honderden euro’s per jaar. Nu weet ik wel dat er ‘inkomensafhankelijk’ verhoogd wordt, maar een maximale verhoging is ingrijpend voor ieder budget. Zeker in de buurten die beheerd worden door deze corporaties.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Ik woon zelf in de Agniesebuurt en huur al jaren bij Havensteder, voorheen PWS. Vind ik de maximale huurverhoging acceptabel? Nee, natuurlijk niet. En echt niet alleen omdat het me extra geld gaat kosten. Dat maakt me chagrijnig. Wat me boos maakt, is de volslagen schaamteloosheid van deze instellingen. Op papier zijn het stichtingen, corporaties, samenvoegingen van betrokken pandeigenaren. In werkelijkheid is het een semi-corrupte baantjesmachine, die in cynisme alleen door de bankensector wordt overtroffen. Zie de collectieve performance van deze clubs voor de parlementaire enquêtecommissie die de Tweede Kamer installeerde naar aanleiding van getoond wangedrag van de corporaties. De inkt van de notulen van die episode is nauwelijks opgedroogd. Het financieel malheur nu afwentelen op de huurders is op zijn minst brutaal.

Wie een willekeurige folder van Havensteder openslaat, krijgt de indruk met Unicef van doen te hebben. De foto’s getuigen van een blije samenkomst van culturen, met de corporatie vaderlijk boven én tussen de partijen. In werkelijkheid is de buurt een doorlopende puinzooi en wordt er minimaal onderhoud aan de huizen verricht. Van alle huurverhogingen had de afgelopen jaren best een lik verf bekostigd kunnen worden, volgens mij. De corporaties kozen in plaats daarvan om zich als een waaghals op de investeringsmarkt te storten. Met bekend gevolg.

Over de reden van de maximale verhoging doen de corporaties niet kinderachtig – er wordt eerlijk gezegd dat hun ‘financiële situatie’ het niet anders toestaat. Tja. Eerst met alcohol op achter het stuur gaan zitten en dan je vrijwel total-loss gereden auto laten repareren door de mensen die wonen in het rijtjeshuis dat je zojuist gecrasht hebt. De maximale huurverhogingen van de Rotterdamse woningcorporaties is een ouderwets staaltje van ‘je wordt genaaid door Moeder de Gans’. Schandalig.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties