Economie24 april 2015

De Beste Stuurlui: Huurverhoging tot de max is schaamteloos

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? Stuurman Vincent Cardinaal windt zich op over de maximale huurverhoging die woningcorporaties menen te kunnen doorvoeren.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Zo! Geen half werk. Dat moeten ze wel gedacht hebben bij woningcorporaties als Vestia en Havensteder de afgelopen tijd. De heren lezen ook wel eens een krant, kijken af en toe een journaal en hebben zo geconcludeerd dat de crisis wel zo’n beetje over is. Ja toch? Mark Rutte heeft het zelf gezegd, en als onze premier het er al mee eens is…wie ben jij dan als bestuurder om daar tegenin te gaan? En dus hebben de corporaties besloten om de huren van hun panden voor het komend jaar maximaal te verhogen. Het kan fiks oplopen, tot honderden euro’s per jaar. Nu weet ik wel dat er ‘inkomensafhankelijk’ verhoogd wordt, maar een maximale verhoging is ingrijpend voor ieder budget. Zeker in de buurten die beheerd worden door deze corporaties.

Ik woon zelf in de Agniesebuurt en huur al jaren bij Havensteder, voorheen PWS. Vind ik de maximale huurverhoging acceptabel? Nee, natuurlijk niet. En echt niet alleen omdat het me extra geld gaat kosten. Dat maakt me chagrijnig. Wat me boos maakt, is de volslagen schaamteloosheid van deze instellingen. Op papier zijn het stichtingen, corporaties, samenvoegingen van betrokken pandeigenaren. In werkelijkheid is het een semi-corrupte baantjesmachine, die in cynisme alleen door de bankensector wordt overtroffen. Zie de collectieve performance van deze clubs voor de parlementaire enquêtecommissie die de Tweede Kamer installeerde naar aanleiding van getoond wangedrag van de corporaties. De inkt van de notulen van die episode is nauwelijks opgedroogd. Het financieel malheur nu afwentelen op de huurders is op zijn minst brutaal.

Wie een willekeurige folder van Havensteder openslaat, krijgt de indruk met Unicef van doen te hebben. De foto’s getuigen van een blije samenkomst van culturen, met de corporatie vaderlijk boven én tussen de partijen. In werkelijkheid is de buurt een doorlopende puinzooi en wordt er minimaal onderhoud aan de huizen verricht. Van alle huurverhogingen had de afgelopen jaren best een lik verf bekostigd kunnen worden, volgens mij. De corporaties kozen in plaats daarvan om zich als een waaghals op de investeringsmarkt te storten. Met bekend gevolg.

Over de reden van de maximale verhoging doen de corporaties niet kinderachtig – er wordt eerlijk gezegd dat hun ‘financiële situatie’ het niet anders toestaat. Tja. Eerst met alcohol op achter het stuur gaan zitten en dan je vrijwel total-loss gereden auto laten repareren door de mensen die wonen in het rijtjeshuis dat je zojuist gecrasht hebt. De maximale huurverhogingen van de Rotterdamse woningcorporaties is een ouderwets staaltje van ‘je wordt genaaid door Moeder de Gans’. Schandalig.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, havensteder, huurverhoging en vestia

Sectie: Economie

kaart: Scheepmakerspassage 1, rotterdam

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *