Stedelijke ontwikkeling & architectuur3 april 2015

De Beste Stuurlui: Pop-upmoe

Op de drempel van het lange paasweekend is het wellicht handig gespreksstof te hebben tijdens de vrijmibo. Stuurvrouw Fay van der Wall wijst op de beperkingen van het tijdelijke: ze is pop-upmoe.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

 

Na 75 jaar wederopbouw is niet alleen de lege vlakte die de binnenstad ooit was opgevuld met een nieuw stadscentrum, ook het gezegde ‘Je kunt een kanon afschieten op de Coolsingel ’ is verleden tijd. Dat tweede heeft er mee te maken dat het niet alleen een stenen wederopbouw geweest is, maar ook een sociaal-cultureel herstel. Die herrijzenis heeft nu een niveau bereikt waardoor Rotterdam als een volwassen stad mee telt. De stad ziet er niet alleen goed uit, maar wordt ook goed gebruikt.

De iconen van die wederopbouw zijn plekken die een sociale, culturele en vaak ook commerciële waarde hebben. Het zijn ankerpunten in de stad die wellicht zijn veranderd en ontwikkeld, maar hun herkenbaarheid hebben behouden. De Doelen, de Bijenkorf, de Schouwburg, de Centrale Bibliotheek – om er maar een paar te noemen. Zulke plekken zorgen voor een gevoel van thuishoren. Met een vaste route van A naar B die langs deze plaatsen leidt. Het zijn ook collectieve referentiepunten om een plek aan te geven: ‘In dat straatje naast de bieb’, bijvoorbeeld.

Wederopbouw staat stil

Maar het lijkt alsof de wederopbouw wat dat betreft stil staat. Het merendeel van de nieuwe initiatieven die worden opgestart en ontwikkeld, bestaan namelijk bij de gratie van hun tijdelijkheid. Voorbeelden zijn het Schieblock, Leeszaal West, Roodkapje, maar ook de volledige ontwikkeling van het Zomerhofkwartier. Allen hebben (of hadden) een locatie die tijdelijk is. Ruimtes waarvan de sociale of innovatieve functie zal vervallen zodra er zich een marktconforme bieder aandient.

Alles lijkt ‘pop-up’ te zijn. Natuurlijk heeft dit te maken met het economische klimaat, maar ik bespeur ook een vorm van postmoderne bindingsangst. Zodra iets geen rendement garandeert, is het nu normaal dat ook de randvoorwaarden geen enkele garantie voor voortbestaan bieden. Een pop-upconcept biedt kansen voor startende ondernemers en spannende initiatieven. Maar de onzekerheid die het omringt en de inherente tijdelijkheid ervan zorgen ook voor vrijblijvendheid en een ontbrekende lange termijn.

Hetzelfde virus verspreidt zich trouwens ook naar de meest basale maatschappelijke voorzieningen: het eerste pop-uppolitiebureau is al gesignaleerd in Rotterdam-West. Ik ben officieel pop-upmoe.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:binnenstad, Coolsingel, pop-up en wederopbouw

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Luchtsingel, 3013 Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *