Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

 

Als seizoenkaarthouder van Feyenoord kom ik maar wat graag in de Kuip. Maar toegegeven, buiten wedstrijddagen is de stadiondriehoek een plek om te vermijden: grote verkeerscorridors, onooglijke bedrijventerreinen, benzinestations en fastfoodrestaurants bepalen het straatbeeld. Door de spoorverbinding naar Dordrecht is de stadiondriehoek afgesneden van de gezellige volksbuurten in Hillesluis en Vreewijk. Dit deel van Zuid is nou niet iets wat je bezoekers tijdens een eerste kennismaking met de stad graag laat zien. Jorien van den Herik, oudpreses van Feyenoord, verwoordde het onlangs goed in het NRC (€): “De binnenkomst van Rotterdam – vanuit het zuiden via de A16 – is onze stad onwaardig”.

De achtergebleven gebiedsontwikkeling staat in schril contrast met al die mooie (ver)nieuwbouwplannen van de Kuip waar we de afgelopen tijd mee om de oren zijn geslagen. VolkerWessels, BAM, RedDeKuip: ze ontwikkelden grootse ideeën voor een multifunctioneel stadion, voor een investering van ettelijke honderden miljoenen. Enkele weken geleden sneuvelde alweer een stadionplan.

 

Stadion Feyenoord - Anniek Tijmes
Anniek Tijmes voor Beeldkanon Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Radiostilte op de Coolsingel

Volgens de gemeente Rotterdam is de (ver)nieuwbouw in de eerste plaats een vraag voor de markt. Een terechte stelling, wat mij betreft. De Kuip is eigendom van een naamloze vennootschap, waardoor de gemeente formeel niets te zeggen heeft. Bovendien kijkt Brussel mee met ontwikkelingen waar staatssteun mogelijk in het geding is. Maar moet de gemeente daarom vanaf de zijlijn blijven toekijken? Er is juist een regierol voor haar weggelegd bij het opstarten van een brede discussie die verder gaat dan alleen de Kuip. De gemeente zou gebiedsontwikkeling en de belangen van bewoners centraal moeten stellen, inclusief het scheppen van kaders over wat als wenselijk kan worden beschouwd. De markt zal deze opgave van een algemene zorgplicht beslist niet oppakken.

Deze passieve houding is nogal een verschil met de ambitie die de gemeente in 2010 toonde. Toen kwam zij nog met een plan voor een ‘Stadionpark’, het smeden van samenhang tussen De Veranda, de sportcampus op Varkenoord, Park de Twee Heuvels en het bedrijventerrein ‘Klein België’ langs de Stadionweg, met het stadion als belangrijke spil voor stedelijke ontwikkeling. Het stadion als de beoogde topsportvoorziening werd bewust gelinkt aan maatschappelijke functies als onderwijs, breedtesport, vrijetijdsbesteding en een hoogwaardig knooppunt voor openbaar vervoer. Ook werden er ecologische routes en verbindingen voor langzaam vervoer ingebed in de planvorming. Dit plan zou echt een ruimtelijke kwaliteitsimpuls voor het gebied betekenen.

In enkele jaren is deze holistische aanpak afgezwakt naar een stadionbenadering. Volgens Norbert Swaneveld, voorzitter van de gebiedscommissie in IJsselmonde, zou de gemeente “zich niet moeten concentreren op die ene postzegel”, in casu de Kuip. De gebiedscommissie, de ‘ogen en oren van de wijk’, is een belangrijk instrument om problemen vroegtijdig te signaleren, zodat nieuwe plannen hierop kunnen worden afgestemd. Contact tussen gebied en stadhuis is dus cruciaal voor een goede ruimtelijke inpassing, maar vooralsnog heerst er radiostilte op de Coolsingel. Swaneveld en de overige gebiedscommissieleden voelen zich niet serieus genomen.

Chaos en ellebogenwerk

Een van de meest fnuikende voorbeelden van de passieve gemeente is de rol die zij zich heeft toebedeeld in het mobiliteitsvraagstuk. Iedereen die weleens een wedstrijd van Feyenoord bezoekt, weet: de aan- en afvoer van supporters verloopt chaotisch. Kruispunten moeten door de politie worden afgezet, auto’s staan massaal in de berm geparkeerd en bij de tramhalte aan de Stadionweg is het ellebogenwerk. Al in 2009 heeft de gemeenteraad aangegeven mobiliteit een speerpunt te vinden in de discussie over de toekomst van het stadion, vooral ingegeven door duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast heeft de gebiedscommissie, en voorheen deelgemeente IJsselmonde, in de loop der jaren meermaals aangegeven te willen worden gehoord in het oplossen van de parkeerdruk. Want die is niet normaal, aldus Swaneveld: “Het is zelfs zo erg dat bewoners uit Kreekhuizen, ten zuiden van de Kuip, op wedstrijddagen de wijk uittrekken om de overlast van parkerende supporters voor te zijn. Vooruitlopend naar de toekomst toe zou de gemeente nu al maatregelen moeten nemen om de parkeerdruk in het gebied IJsselmonde aan te pakken. Regeren is vooruitzien!”

Maar de gemeente geeft niet thuis. In de onlangs gepubliceerde Rotterdamse Mobiliteitsagenda wordt met geen woord gerept over de situatie rond de Kuip. Vragen vanuit het gebied worden niet beantwoord. Het laat voetbalclub Feyenoord – een private partij – het voortouw nemen in het opstellen van een mobiliteitsplan dat belangrijke consequenties heeft voor het gebied. Waarom de gemeente denkt dat de Feyenoorddirectie in haar afwegingen het algemeen belang dient, is mij een raadsel. Wat als Feyenoord de Olympiaweg met twee stroken wil uitbreiden? Gaat de gemeente hier dan zonder omwegen mee akkoord?

Het college van B en W rapporteert bij tijd en wijle over de voortgang in het Kuipdossier. Hier spreekt vooral een afwachtende houding uit. Het lijkt erop dat de gemeente wil zeggen: eerst de Kuip, dan de rest. De verkeerde insteek, wat mij betreft: de gemeente moet juist nu al anticiperen op hoe een vernieuwd stadion past in de gebiedsontwikkeling van de stadiondriehoek. Voor de gemeentelijke garantstelling van enkele tientallen miljoenen voor het financieel afdekken van de risico’s van de stadionplannen mag je ook wel iets vragen. Dit gebied verdient namelijk de volle aandacht van een overheid die het welzijn van haar burgers serieus neemt. Het ruimtelijke verhaal van het Stadionpark moet voorop staan, ongeacht hoe de Kuip er straks bijligt.

De bal ligt bij de gemeente.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

dscf1653

Jaap Rozema

Auteur

Jaap Rozema (1983) schrijft over wetenschap en economie. Hij probeert niet om het wetenschappelijke verhaal te ontdoen van al haar vooronderstellingen, maar juist te betogen dat deze bijdragen aan waarheidsschepping. Tevens is hij fractiemedewerker bij de Partij voor de Dieren in Rotterdam.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Goede thema’s: parkeerproblemen en de onaantrekkelijkheid van het Stadionpark/Varkenoord.

  Naar mijn idee is behalve de spoorcorridor ook de Coen Moullijnweg/het Stadionviaduct een spelbreker; het zou mooi zijn als de weg na het Breeplein onder de grond gaat en via een tunnel pas weer boven komt net voor de rotonde met de Stadionweg/Stadionlaan.

  Nooit verdiept in de parkeerproblematiek maar ik wist dat er bij de RET Tramremise Beverwaard parkeerplaatsen zijn (P+R Beverwaard) waarna je met de tram naar de Kuip kan. Ook op Parkeren in omgeving van De kuip te vinden en het gratis met een kaartje maar wordt dat een beetje gebruikt?

  Verder staat de parkeergarage bij het Maasstadziekenhuis (1400 plekken) grotendeels leeg, dat is 1500 meter, loopafstand. Die is echter te duur (€ 1,60 per 50 minuten of € 10,00 voor een dagkaart) zodat medewerkers van het ziekenhuis ook in de rondliggende wijken parkeren.

 2. Profielbeeld van Jaap
  Jaap

  Maar wie kan in dit dossier de regie nemen vanuit de gemeente? Visser is een stroman zonder ruggengraat, Aboutaleb kraamt uit wat lekker in de onderbuik ligt en de grootste partij van Rotterdam bestaat uit een stel historisch incapabelen, met Eerdmans als triest dieptepunt. Zoals Stijn al stelt: het mist gewoon in de breedte niveau wat er in het stadhuis zit.

  Goede column overigens!

 3. Profielbeeld van Stijn
  Stijn

  Wanneer neemt de gemeente wel de regie dan? Elk groot dossier geven ze niet op thuis. Stadion(park), Depot/museumpark, Horecanota, alles is in afwachtende modus en totaal niet vooruitstrevend of ambitieus, laat staan dat er een idee achter zit. De gemeente lijkt maar wat te doen en geen enkel benul te hebben waar het naartoe wil.

  Of kan iemand mij in een paar regels vertellen wat de gemeente voor ogen heeft met Rotterdam? En dan niet dat holle gelul over ‘City Lounge’ en dat soort geneuzel. Want die City Lounge komt ook geen klap van terecht natuurlijk met het denken in beperkingen in plaats van mogelijkheden. De budgetten voor buitenruimte zijn ook dermate laag te noemen voor het ambitieniveau dat men uitspreekt dat al die herinrichtingen van de buitenruimte niet de kwaliteit gaan halen die nodig is als je echt wil city loungen. Dit is ook niet vreemd, want Rotterdam zwemt in de openbare ruimte en dat allemaal hoogwaardig inrichten is peperduur. Omdat op te kunnen hoesten heb je geld nodig en die kan je pas vangen als een groot deel van al die ruimte volgebouwd en bewoond wordt door bedrijven en personen die belasting afdragen. Maar een echte duidelijk bouwagenda lijkt de gemeente ook niet te hebben.

 4. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Afwachten is geen regie. Laat de gemeente aan Feyenoordfan Wouter Bos vragen of die projectleider Stadiondriehoek wil worden. Er is iemand van naam en faam nodig om dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Als Bos goed weet samen te werken met Marco Pastors, de directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, ontstaat er op Zuid misschien nog iets heel moois.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte