Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

“Ik realiseerde het me laatst: godverdomme, daar kom ik al meer dan vijftig jaar, weet je wel. Maar goed voor de stad dat er op de Witte de With ook een nieuwe lichting horeca is gekomen. Zouden er net als vroeger nog ideeën voor de stad worden gesmeed in de kroegen, of staat iedereen er tegenwoordig alleen nog maar voor eigen rekening op en neer te springen op van die kankerherrie?”, aldus Jules Deelder over de Witte de Withstraat toen en nu. De straat waar het decennia lang een Sodom en Gomorra was, maar nu vooral hip uitziende Rotterdammers een drankje of dansje wagen.

Night-Vision-Rotterdam-Rosanne_Dubbeld-1
Night Vision, van Thijs Kelder Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Geschonken woorden

In de nacht van 21 op 22 februari om klokslag 00.00 uur werd in een zijstraat van de Witte de Withstraat een nieuw, Rotterdams kunstwerk onthuld, aan de gevel van het NDU-pand. Het vijf ramen innemende ‘Night Vision’ is in meerdere opzichten uniek. Het is, behalve dankzij het CBK en WORM, bedacht en ontstaan door middel van een moderne vorm van donatie: crowdfunding. In dit geval het platform Voor de kunst. Het doneren beperkte zich niet alleen tot de financiering, maar zelfs onderdelen van het kunstwerk konden worden geschonken. Namelijk woorden, slogans en kreten, met de kans om in het kunstwerk te worden opgenomen. De Rotterdamse kunstenaar Thijs Kelder (Studio Ruwedata) maakte een selectie en verwerkte deze in zijn gelaagde collage van transparant, gekleurd plexiglas.

Netkousen en cockailglaasjes

Het 40 m² grote kunstwerk bestaat uit meerdere lagen en teksten over elkaar heen. Thijs Kelder wilde de geschiedenis én het heden van de Witte de With erin laten terugkomen. Het roemruchte verleden van hoeren, pooiers, gokverslaafden en zuiplappen die de straat rond de jaren ‘70 onveilig maakten, zijn op dit moment nog moeilijk voor de geest te halen. Vanaf de jaren ‘90 onderging de Witte de With een metamorfose waardoor de straat nu bekend staat om zijn kunstgalerieën, hippe restaurantjes, café’s en het jaarlijkse kunstfestival ‘De Wereld van het Witte de Withkwartier’.

Ondanks de veranderingen floreert het nachtleven in de straat nog precies zoals 40 jaar geleden. Je kunt er dan ook niet omheen bij het roze, zwart en wit gekleurde ‘Night Vision’. De kreten slaan je om de oren, zoals: ’Sorry, we’re open’, ‘There is no tomorrow’, Weekend Warriors’, ‘God bless Rotterdam’, ‘Happy Ending’, ‘Adult Fun’ en als je iets beter kijkt, de zinspeling op onze eigen tijdschrifttitel: ‘Fresh Concrete’. Afbeeldingen van cocktailglaasjes, pin-ups en benen met netkousen zorgen voor de afwerking. De beoogde sfeer van een broeierig uitgaansleven lijkt in ieder geval gelukt.

Night-Vision-Rotterdam-Rosanne_Dubbeld-2
Night Vision, detail Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Opdringerig bordeel

Karim (30) staat te wachten op een vriend: “Hoe langer ik kijk, hoe leuker ik het vind, er zit veel energie in. Dat het dankzij crowdfunding bestaat, is tof!” Tekla (28) had het kunstwerk eerst niet als zodanig opgevat: “Ik dacht eigenlijk dat het een reclame van een kroeg of club was. Het gaat duidelijk over uitgaan.” Op de vraag wat ze van crowdfunding vindt, komt het antwoord: “Mooi! Zoiets is toch ook gedaan met de Luchtsingel? Leuk dat mensen er op deze manier een stem in hebben!”

Annelize (70) komt net van de Kunsthal: “Eerst lijkt het een vreemd kunstwerk. Maar als je door je oogharen kijkt, zit het goed in elkaar! Ik denk dat de crowdfunding succes heeft gehad doordat mensen een woord of zin konden bijdragen. Iedereen wil kunnen opscheppen: kijk, dat is mijn tekst!” Op de vraag welke associatie het kunstwerk oproept, komt het directe antwoord: “Een bordeel. Een opdringerig bordeel.”

Niet aan tijd gebonden

De meningen over het kunstwerk zijn zoals altijd verdeeld. Maar de manier waarop het tot stand is komen, mede dankzij het publiek qua financiering én qua inbreng van woorden, kreten en slogans, wordt over het algemeen door de Rotterdammers gewaardeerd. Een mooie manier om een kunstwerk voor de openbare ruimte te kunnen realiseren en al helemaal als je daarmee een stem hebt in de inhoud ervan. Een nachtleven dat nooit aan tijd gebonden is.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Sara Wiersma

Sara Wiersma

Sara Wiersma (1984) maakte een paar jaar geleden de drastische beslissing om van Amsterdam naar Rotterdam te verhuizen. Nu wil ze er nooit meer weg. Sara is kunsthistorica en komt uit de galeriewereld van Amsterdam en Den Haag. Werkt freelance voor kunstenaars en organisaties die actief zijn in de kunst- en cultuursector.

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
  1. Profielbeeld van Zeger
   Zeger

   Dat zou mooi zijn! Ik vond je laatste stuk (koningsdag) trouwens retegoed!

 1. Profielbeeld van Zeger
  Zeger

  Ik vind het wel een geinig kunstwerk, maar wel een beetje bedroevend dat blijkbaar alle ‘straattaal’ in het Engels is / moet. Maak je mij niet wijs.
  Annelize heeft gelijk.

  1. Profielbeeld van Zeger
   Zeger

   Ik zie nu dat er toch ook wel wat verdwaalde Nederlandse / Nederlands-Engelse termen in zitten. Als we met zijn allen iets ‘krachtigs’ willen zeggen doen we dat in het Engels? Make it happen! Alles voor de lijstjes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.