voor de harddenkende Rotterdammer

Na een rondreis van zeven jaar is The Flying Grass Carpet terug in thuisstad Rotterdam. Hier vrolijkt het kunstgrastapijt het Grotekerkplein op en transformeert het weer tot een ontmoetingsplek.

The Flying Grass Carpet op het Grotekerkplein
The Flying Grass Carpet op het Grotekerkplein

Het kunstproject van Bart Cardinaal, Eddy Kaijser en Nadine Roos begon bij het Schouwburgplein. Eddy Kaijser: “Met al dat staal, glas en beton is het Schouwburgplein een hele doodse omgeving. Mensen lopen eroverheen, op weg naar een bestemming. Er blijven doen er niet veel. Daar wilden we verandering in brengen door een stukje groen stadspark neer te leggen. Daarvoor stoppen voorbijgangers wel. Als dat gebeurt, beginnen mensen sneller een praatje met elkaar.”
Al snel ontwikkelde het idee zich tot een wereldwijd rondreizend tapijt. Bart Cardinaal: “Daar werden we zó enthousiast van. We kregen visioenen van mensen die erop gingen picknicken. De ene week Chinezen, de andere week New Yorkers en dan weer mensen uit Parijs.”
Het idee om het stadspark als een groen, Perzisch tapijt vorm te geven kwam later. Kaijser: “In Nederland kennen we het Perzisch tapijt als een kleedje op tafel. Dat was vroeger ook zo bij mijn oma, bij wie we op zondag gezellig een kopje koffie of een borreltje gingen drinken. Dat gevoel van ‘hier is de gezelligheid, hier komen we samen’ hebben we feitelijk letterlijk uitvergroot met een tapijt dat ontmoetingen stimuleert en het samenkomen benadrukt.” Cardinaal: “Het Perzisch tapijt is natuurlijk ook een internationaal symbool, ze kennen het over de hele wereld en overal worden Perzische tapijten gemaakt.” Kaijser: “In Arabische landen is het ontwerp van het patroon op het tapijt ook echt symbolisch. De randen bijvoorbeeld, die ‘blokjes’, dat is als een soort muur bedacht, als op een plattegrond. Cardinaal: “Ja, als een soort abstracte tuin, daar kwamen we toen achter, dat het een abstract park was. Dat paste weer heel goed in ons idee.”

Tijdelijk park

The Flying Grass Carpet is in principe een tijdelijk park, dat valt uit te rollen op allerlei plekken en net zo makkelijk weer weggehaald kan worden. “We zeggen wel ‘tijdelijk’, maar dat is het natuurlijk niet”, zegt Cardinaal. “Want het park blijft, alleen de plek is tijdelijk. Hier hebben twee jaar geleden Chinezen op gespeeld en rondgelopen en anderhalf jaar geleden lag het in Roosendaal. Ik vond het een mooi idee om in deze wereld waar mensen allerlei plekken afgaan, een plek te maken die juist de mensen afgaat. Als een openbare ruimte die mensen op de hele wereld met elkaar verbindt.”
Wat Cardinaal en Kaijser het meest opviel, was dat mensen over de hele wereld zonder scrupules, zonder enige terughoudendheid of een gevoel van: wat moeten we hiermee?! het groene tapijt gebruikten. De eerste keer dat zij het tapijt uitrolden in Amsterdam, nota bene naast het Westerpark, was het even spannend hoe het zou uitpakken. Zouden mensen wel op het kunstpark gaan zitten, met een echt grasveld pal ernaast? “Zodra we het uitlegden, begonnen kinderen erop te spelen”, vertelt Cardinaal. “Al snel volgden de volwassenen die erop gingen picknicken. Dat was ontzettend leuk om te zien!”

Vijfhonderd man

Alleen op Tenerife gebruikten de eilandbewoners het tapijt op een andere manier. “Het schijnt dat ze daar tapijten maken waar je eerst met een geestelijke overheen moet gaan, voordat je er zelf op mag lopen”, zegt Kaijser. “Dus toen we zagen dat mensen een ongewijd tapijt niet wilden betreden, hebben we er wat ballen op gegooid.”
In Madrid beleef het tapijt gedurende de (bloedhete) middag leeg, maar stroomde het in de avonduren helemaal vol en lagen er op een gegeven moment zo’n vijfhonderd man plat op het tapijt te relaxen. In China vormde het tapijt een surrealistisch contrast met de naastgelegen shoppingmall en liep het stadspark in no time vol.
Zelf vinden Kaijser en Cardinaal Rotterdam toch echt de leukste plek om het stadspark te zien functioneren. Mede omdat hier het idee ontstaan is en het project kan rekenen op de support van mensen uit de stad. Niet zozeer omdat het meer groen in het stadsbeeld brengt, maar vooral omdat het een sociaal project is, dat op zoek gaat naar de verbinding tussen Rotterdammers. Daar is het allemaal om te doen, zegt Cardinaal: “Uiteindelijk willen we gewoon mensen gelukkig maken.”
The Flying Grass Carpet ligt nog tot tot 30 juni op het Grotekerkplein in Rotterdam. Daarna gaat het verder op zijn reis door langs de wereldsteden.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties

Advertentie

Wildlife-film-festival-rotterdam-2018-Adv-Versbeton