Minicollege Studio Erasmus20 april 2015

Minicollege: Integratienota Schneider is zo gek niet.

Minicollege door Jaco Dagevos

Minicollege Jaco Dagevos from Vers Beton on Vimeo.

Eind maart kwam de integratienota van wethouder Schneider uit. Het verwachte vuurwerk bleef uit, maar is het wel een goede nota? Integratieonderzoeker Jaco Dagevos vindt het helemaal geen slecht stuk, verklaart hij in zijn minicollege, speciaal voor Vers Beton en Studio Erasmus.

In december werd de conceptintegratienota gelekt, die was pikant, dus iedereen keek met dichtgeknepen handjes uit naar de definitieve versie. Zou wethouder Schneider van Leefbaar Rotterdam met het integratiebeleid nog een flink tandje bijzetten? Of was het D66 gelukt de scherpe randjes eraf te schuren?

Het bleek een genuanceerde nota die slim laveert tussen de tegenstrijdige opvattingen van D66 en Leefbaar over integratie. Sommigen zeiden: een gedrocht van een compromis. Maar professor Jaco Dagevos is best te spreken over de nieuwe integratienota. Dagevos is werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau en is sinds kort bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

De taal is mild, er wordt niet over ‘allochtonen’ maar over ‘migranten’ gesproken en de metafoor van de snelweg is best behulpzaam, vindt hij. Zolang maar duidelijk is dat mensen wel gelegenheid moeten krijgen om te ritsen. Dagevos pleit er ook krachtig voor om een hoofdstroom te formuleren, een basis. Als we met elkaar door één deur willen, dan moeten we een gedeelde basis hebben.

Dagevos heeft weinig op met het momenteel populaire idee van superdiversiteit. Natuurlijk is superdiversiteit een feit in Rotterdam, hier zijn uitzonderingen de regel en verschillen de norm, maar met anything goes help je de emancipatie niet vooruit, aldus Dagevos. Een opvallend modernistische opvatting die we de laatste tijd niet zo veel hoorden in het zo verhitte integratiedebat.

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 12 mei, in de Rotterdamse Schouwburg. Ook dan is er weer een minicollege.

Tekst: Melissa van Amerongen

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:D66, integratienota, jaco dagevos, Leefbaar Rotterdam, minicollege, Ronald Schneider en Studio Erasmus

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Schouwburgplein, Rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *