Advertentie

Banner Vers Beton
Voor de harddenkende Rotterdammer

Om volledig te zijn: het college stemt in met het benodigde krediet, de wijziging van het bestemmingsplan en het definitieve ontwerp van het project. Overigens bleek al direct dat Leefbaar Rotterdam verdeeld blijft over de kwestie.

De RRKC klinkt in zijn afgewogen reactie behoorlijk sceptisch. Wie een beetje tussen de regels doorleest kan concluderen dat dit belangrijke adviesorgaan nog veel beren op de weg ziet, en ook de onderbouwing ten dele mist.

“Het bevreemdt de RRKC dat deze cijfers – toen zij bekend werden – niet alsnog gecommuniceerd zijn. Maar de RRKC hoopt vooral dat daarmee de vele aannames in de plannen voor het collectiegebouw, zoals die over bezoekersaantallen, economische spin-off en het aantal verzamelaars dat zich voor langere tijd aan het depot wil verbinden, nu beter zijn onderbouwd. Dat is essentieel om het collectiegebouw duurzaam voor de toekomst te maken. De RRKC kijkt uit naar de onderzoeken die deze aannames onderbouwen, zodat de RRKC een geactualiseerd advies kan uitgeven en de gemeente alsnog goed is geïnformeerd.”

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Joseph
  Joseph

  Beste Geert,
  Ergens snap ik je emoties wel maar ook jij moet zo langzamerhand kunnen concluderen dat het aantal voorstanders enkele malen groter is dan het aantal tegenstanders. En er is geen fel verzet hoor. Er is (goed) georganiseerd verzet van slechts enkelen en die proberen dan “buurtbewoners” en vrienden van het museumpark mee te krijgen. Een jaar geleden riepen een aantal van die “buurtbewoners” dat hun uitzicht zou worden verziekt door dat gebouw. Er is toen heel fijntjes uitgezocht, dmv zichtlijnen, wie dan precies tegen dat gebouw zat aan te kijken. Hier zie je dat nog eens. Slechts uit 3 appartementen is er vol zicht op en bij 2 moet je dan wel uit het ruim hangen om het te kunnen zien.
  Ik begin het als Rotterdammer trouwens ook behoorlijk beu te worden dat jan en alleman valse argumenten gebruikt om weer eens ergens tegen te zijn. Wat zou ik ze o zo graag weer eens willen bevragen die mensen zo tegen de Markthal waren…het zou allemaal niets worden…geldverspilling… na een maand komt er geen hond meer…et cetera. Tjatjatja, heel Nederland staat nu kwijlend naar dat ding te kijken, neemt het als voorbeeld voor hun eigen stad. Dat ding heeft zo langzamerhand tientallen prijzen gewonnen, vandaag weer een. En van de vele tegnstanders, hoor je niets meer, helemaal niets. Of toch wel? Ja toch, ze zijn nu tegen het collectiegebouw van Boijmans.

 2. Profielbeeld van geert lebbing
  geert lebbing

  Wonder van Rotterdam kan dePot op

  De kongsi Museum Boijmans-de Verre Bergen-College van BenW blijft het Collectiegebouw promoten, nu weer in een paginagrote advertentie in de dagbladen, waaronder NRC (18/19 april).

  Dit ondanks het felle verzet. En de uiterst negatieve beoordeling door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).

  Het is zo langzamerhand tijd de vraag te stellen of de door museumdirecteur Sjarel Ex en architect Winnie Maas namens de gemeente gevoerde campagnes passen binnen het totaal uit publieke middelen gefinancierde museumbeleid. En ook of hier geen sprake is van ongeoorloofde belangenverstrengeling van de gemeente met private partijen.

  In dat kader lijkt het zaak dat tegenstanders (zoals de Vrienden van het Park) en de RRKC evenzeer door de gemeente gefaciliteerd worden om zich per paginagrote dagbladadvertentie uit te spreken. Voor AD en NRC –zo blijkt uit navraag- heeft die 72.000 euro gekost.

  Ondertussen is “het wonder van Rotterdam” (zo luidt notabene de kop van de advertentie) dat genoemde verstrengeling van publieke en private belangen en middelen door ons stadsbestuur omarmd wordt. Terwijl het Wereldmuseum (en een deel van de gemeentelijke collectie) zojuist aan dat wonder de pot op dreigt te gaan.

 3. Profielbeeld van Karina
  Karina

  stem je een keer op leefbaar omdat ze niet van de PVDA zijn en dan gaan ze gewoon weer al die geld aan de cultuur geven! ik dacht dat ze iets voor onze gewone mensen gingen doen! Gaat ale die miljoenen weer naar de cultuur! en gewoon weer alle die torens bouwen in de stad! niks verandert!

  Volgende keer stem ik ze niet op ze en gaat mijn stem naar de PVV! Leefbaar is net als alle andere

 4. Profielbeeld van Rob Kaper
  Rob Kaper

  Die collectie kan me gestolen worden, maar juist dat gebouw zou voor mij en goede reden zijn voor veeltallig bezoek. Nu ben ik maar één anecdote en geen gedegen onderzoek natuurlijk, maar toch.

 5. Profielbeeld van Ed Schelvis
  Ed Schelvis

  De cijfers en de stukken voor B&W waren al lang bekend en terecht dat het advies van RRKC werd genegeerd. Dat was namelijk een knap staaltje van “je werk gewoon niet goed doen….”.

  De RRKC zit als een bok op de haverkist voor wat betreft de cultuurgelden. De RRKC is ook uitermate passief en verbergt zich achter waardeloze rapportjes. Het enige waar de RRKC zich nu mee bezig zou moeten houden is het ondersteunen van alle Rotterdamse cultuurinitiatieven voor de komende periode 2017-2020 wanneer de landelijke gelden worden verdeeld. Aan het einde van dit jaar gaat de grote verdeling weer beginnen. Het is een keuze wanneer we Amsterdamse cultuurmaffia weer hun gang laten gaan met het wegjatten van ongeveer 1/3 deel van alle gelden. Het is alleen niet mijn keuze wanneer dat weer gebeurd.

  Van de RRKC kunnen we blijkbaar weinig verwachten dus dan moet een ieder het maar zelf doen: Cultuursubsidies

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.