Voor de harddenkende Rotterdammer

Op koningsdag zwom ik in een fuik. Het was aan de Berkelselaan, in Rotterdam-Noord. Ik kwam met een rotvaart van de Rozenbrug en als vanzelf werd ik naar het gebied getrokken. Over een stuk van 500 meter leek heel de wijk, de stad, de wereld zelfs, zich te hebben verzameld. Zelden had ik zoiets gezien.

Schrijver in de stad Koningsdag
Schrijver in de stad Koningsdag Beeld door: beeld: Tom Slegtenhorst

Ik zag vrienden, voormalige vrienden, exen en oud-klasgenoten. De meesten met kinderen, die het ontzettend naar hun zin hadden. Er werd gezwaaid, op schouders geslagen, drie zoenen uitgedeeld, voor kinderwagens uitgeweken, er werden kleuters getroost die dikke tranen huilden omdat ze onzacht met de zwaartekracht in aanraking waren gekomen. Onderwijl dronken de volwassenen zich een ongeval aan koffie, thee en talloze alcoholische versnaperingen. De geur van verschroeide uien was al voor het middaguur niet te harden. De kleur oranje was aanwezig, maar niet al te opdringerig. Hier werd smaak geveinsd.

Na de eerste indrukken te hebben verwerkt werd het er in rap tempo vreemder, om niet te zeggen een klein beetje absurd. Ik zag drie meisjes klarinet spelen. Uiteraard brachten ze het Wilhelmus, maar ze speelden niet in hetzelfde tempo waardoor er een vreemd psychedelisch effect ontstond. Niemand reageerde erop. Een Marokkaanse man van bejaarde leeftijd kwam, met een zak aardappelen op zijn rug, zomaar tussen de meute door, die week zoals de Rode Zee dat voor Mozes had gedaan. NOS-journalist Henrik-Willem Hofs liep met een blonde vrouw aan zijn zijde en met een kroon op zijn hoofd. Het duurde even voor ik begreep dat zij Willem-Alexander en Máxima dienden voor te stellen, voor de gelegenheid hadden ze ook drie prinsesjes in hun kielzog. Hofs liet zich als DJ Willy toejuichen op een podium en draaide daarna muziek voor een kinderdisco. Ik zag een jongetje dat verkleed was als Ted Langenbach.

Ter hoogte van het podium met DJ Willy raakte ik mijn vriendin en vrienden kwijt. Ik liet me even prettig door de drukke massa meevoeren en eindigde waar ik zo vaak eindig: voor een bar. Ik kocht een tray bier en dronk het rustig op, gezeten op het hoogste punt van de fuik. Mijn god, wat waren er veel mensen. Rotterdam was toch echt wel veranderd. Vroeger was het hier ook druk, maar nu waren de mensen van heinde en verre gekomen. Ze hadden meer moeite dan ooit gedaan om er goed uit te zien. De Wayfarers, de parka’s, de boho-chic sjaaltjes: ze waren niet te tellen.

Naast me begon een man een lang, onduidelijk verhaal over een afrekening in het criminele circuit. Die had hier, precies op de plek waar wij zaten, plaatsgevonden, nog maar kort geleden. Het kon me maar matig interesseren. Ik verzon een excuus, stond op en stapte verder de fuik in, ik was nu bijna bij het einde. Daar gebeurde het.

Een meisje, die nog nauwelijks kon lopen, tuimelde zomaar de drukke weg op. Alsof het afgesproken was viel iedereen stil. Een aanstormende wagen kon maar net remmen, maar het meisje bleef onbeweeglijk staan, nog geen centimeter van de bumper.

Ze draaide zich om, en kruipwandelde weer de stoep op. Haar ouders waren in geen velden of wegen te bekennen, maar dat leek haar niet te deren. Als de majesteit van de Berkelselaan ging ze op de stoep zitten. De fuik kwam langzaam weer in beweging.
Columnist Vincent Cardinaal trakteert wekelijks op een stadse observatie.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst (1987) is illustrator. Als kind van Zuid een ‘echte’ Rotterdammer. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn studio aan huis in West.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Bart W
  Bart W

  Ik heb me daar als buurtbewoner en doelgroep ook enige tijd opgehouden maar op een gegeven moment kreeg ik ook her en der jeuk van de alomtegenwoordige goede smaak.
  Ik was met name ontzet door de ongelooflijke hoeveelheden kinderwagens en zwangere vrouwen, het leek wel de verzamelde lezersdag van de ‘zwanger en co’ en ‘jij en je kinderen’, inclusief verzorgde styling. De natte droom van Joost Eerdmans zou je zeggen, maar die heb ik er dan weer niet gezien.

 2. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  De bakfietswijk waarvan Joost Eerdmans niet wist dat die in Rotterdam bestaat…

 3. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Goed verhaal, Vincent. Ook een mooie stok achter de deur om in West te blijven wonen. Geen Sterre, Lente, Zilver of Bloem te bekennen in café Aan Zet! (wel de karaokeset van Cor met blokjes kaas en leverworst).

  1. Profielbeeld van Ard Buijsen
   Ard Buijsen

   Nou Inge dat kon nog wel eens tegenvallen, wat die Sterre, Lente en Zilver betreft in West…

 4. Profielbeeld van Stefanie
  Stefanie

  Ook veel Bloemen, Lentes en Sterees in West Inge.. Ik woon in Noord en mijn kinderen zitten in West op school…

 5. Profielbeeld van Mascha
  Mascha

  Lees ik het verkeerd of was de observatie van de oorspronkelijke auteur positiever bedoeld dan hij is geinterpreteerd door anderen? Vlg mij kan je spreken van een (misschien iets te) enorm groot succes voor de vrijwilligers in het Liskwartier die vlg mij zuiver als doel hadden en hebben om het een feestje te maken voor kinderen. Ouders uit heel Rdam (ik sprak toevallig vooral mensen uit West…) vinden dat wel een heel mooi principe wat ik, buurtbewoner en jonge ouder, kan begrijpen.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500