Human interest9 april 2015

Schrijver in de stad: Het gelijk van de shagrookster

‘De tram komt toch weer op dit punt terug? Ja toch, niet dan?’ Vincent Cardinaal raakt betrokken in een cirkelredenering van een verstokte verslaafde.

Cardinaal Het gelijk van de shagrookster
Cardinaal Het gelijk van de shagrookster Beeld: Tom Slegtenhorst

Ach, de mens en zijn verslavingen. De een kan niet zonder eindeloos huizen bekijken op Funda. De ander eet dagelijks twee worstenbroodjes, weer een ander leeft in een wereld die vormgegeven wordt door Candy Crush. Sommigen kunnen niet van drank of narcotica afblijven en zien er geen probleem in hun omgeving hiervoor langzaam leeg te zuigen. Dit zijn de soort verslavingen die je op den duur alles kosten, maar goed, daarover hebben we het op deze plaats al vaker gehad. We laten die subcultuur daarom voor wat-ie is. Voor nu.

Nee, vandaag gaat het over een verslaving die minstens zo hardnekkig is, maar vaak wat koddiger voor het voetlicht komt. Nicotine. Als kind groeide ik op tussen rokers. Het heeft bij mij tot een Pavlovreactie geleid: er hoeft maar iemand vergeelde snorharen of wijs- en middelvingers te tonen en ik denk al “Ha, gezellig”. Zelf startte ik nooit met roken – mij niet gezien – maar met rokers heb ik nooit problemen gehad. Ondanks hun onhebbelijkheden vind ik ze de leukste onder de verslaafden. Afgelopen zondag, eerste paasdag, kwam ik weer een treffend exemplaar tegen.

Het was in de tram, een plek waar ik de laatste tijd te vaak kom, ook in deze column, maar goed. Een vrouw, die ergens op Aart Staartjes leek, zat tegenover mij en mijn vriendin. Ze wriemelde nerveus met haar handen, aan het zicht onttrokken door een grote, plastic boodschappentas. Daarop stond ‘koe-le shopper’ te lezer. Grapje van een melkfabrikant. Zo ‘koel’ bleek deze ‘shopper’ overigens niet te zijn. Ze was gestoken in het zwart en haar ogen stonden klein en waterig. Bij het draaien van haar hoofd zag ik dat ze een matje droeg, van de soort waarmee alleen jongens van 16 in de jaren ’80 rondliepen.

Na vijf minuten in de tram begon het de vrouw echt heet onder de voeten te worden. Ze zocht de conducteur. Een onbegrijpelijke dialoog ontspon zich maar eindelijk werd alles duidelijk toen ze haar tas liet zakken. De vrouw had twee sjekkies gedraaid sinds ik in de tram zat. Ze wilde van de omleiding bij Weena gebruik maken om snel-snel uit het voertuig te springen en er alvast een op te roken. Deze lijn kwam toch weer op hetzelfde punt terug nadat hij CS had omcirkeld. Ja toch, niet dan?

Daar ging de vrouw. Nadat ze was uitgestapt, had iedereen in de hele tram voor maar een ding aandacht – zou ze echt weer instappen? Ging ze het halen? De halte waar ze zo-even was uitgestapt naderde opnieuw. De deuren gingen open. Geen vrouw. Ongeloof op het gezicht van de conducteur, gevolgd door schouderophalen. Het was buiten de volgende halte gerekend, want daar stapte ze alsnog in. Lachend van oor tot oor, de handen verontschuldigend geheven, als de goedlachse aanstichter van een practical joke op de kantoorvloer.
Ik keek naar de vrouw toen ze weer ging zitten. Haar plan had gewerkt. Een impulsief sjekkie roken en toch geen seconde verliezen op schema. Het was het gelijk van de shagrookster.

De halte na de rentree van de vrouw moesten ik en mijn vriendin eruit. Laatste overstap voor het paasontbijt. Terwijl we onze jassen dichtknoopten op het perron zag ik nog iemand uit het voertuig komen. De vrouw. Ze ging zitten en stak het andere voorgedraaide sigaretje op.
Ach, de mens en zijn verslavingen.

Wekelijks trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Reageer of deel op Social Media

Tags:column, schrijver in de stad, shagroken en vincent cardinaal

Sectie: Human interest

kaart: rotterdam centraal station
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *