Vers Geluid24 april 2015

Vers Geluid #4: moeten we windmolens inruilen voor een kerncentrale?

Het milieu- en duurzaamheidsbeleid in Rotterdam is helemaal doorgeschoten. Dat vindt Simon Rozendaal, vooruitgangsoptimist, wetenschapsjournalist (onder meer bij Elsevier), chemicus en schrijver. Tijdens de vierde editie van Vers Geluid wordt hij aan de tand gevoeld op Open Rotterdam. Hoe denk jij over zijn opvattingen?

Vers Geluid
Vers Geluid Beeld: Michael van Kekem

Allemaal hartstikke leuk, die oplaadpalen voor elektrische auto’s, afvang van CO2 voor ondergrondse opslag en installatie van windmolens, maar het is allemaal water naar de zee dragen. Wil Rotterdam écht werk maken van een gezonde, CO2-arme energievoorziening, dan moet het gewoon investeren in een kerncentrale. Ook de hetze tegen luchtvervuiling in Rotterdam is onzin. Het niveau belastende delen ligt al zo extreem laag, dat het effect minimaal is, terwijl de kosten voor vooruitgang veel te hoog liggen.

Rozendaal, van huis uit chemicus, wetenschapsredacteur bij Elsevier en schrijver van tientallen boeken over het milieu én Rotterdam, pleit daarom voor een rationeler milieu- en duurzaamheidsbeleid in Rotterdam. Waarom kiezen we niet gewoon voor een kerncentrale, totdat zonnecellen over een jaar of veertig volledig kunnen voorzien in onze elektriciteitsbehoefte? En laten we alsjeblieft stoppen met acties tegen luchtvervuiling, want het effect daarvan is nihil.

Tijd voor een kerncentrale?

Wat vind jij, Vers Beton-bezoeker, van dit onderwerp? Moet Rotterdam inderdaad zijn milieu- en duurzaamheidsbeleid overboord gooien en kiezen voor een rationele, bewezen succesvolle aanpak? Wellicht gebruiken we jouw input in de uitzending, dus we zijn benieuwd naar je reactie!

De stelling van deze week luidt:

Stop met elektrisch rijden en windenergie, bouw een kerncentrale!

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Reageer of deel op Social Media

Tags:duurzaamheid, elektrisch rijden, fijnstof, kerncentrale, milieu, Open Rotterdam, Simon Rozendaal, windenergie en windmolen

Sectie: Vers Geluid

kaart: Rijstuin 176, 3011 MA Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *