voor de harddenkende Rotterdammer

“U gaat ons, gemeentebestuur, de komende vier jaar begeleiden en beoordelen”, hield wethouder Joost Eerdmans eerder deze maand 150 Rotterdammers voor. Zij waren in het stadhuis vanwege de eerste bijeenkomst van de Burgerjury, een bestuurlijk experiment waarin zichzelf naar voren geschoven inwoners samenkomen om de kloof tussen burger en politiek te overbruggen. Dat leverde op voorhand al kritiek op. Wat heeft de stad aan een controlerende laag van willekeurige burgers als er al een gekozen gemeenteraad is? Die scepsis blijkt terecht, en wel om vier redenen.

Burgerjury_papegaai
Burgerjury Beeld door: beeld: Nikos ten Hoedt

1: de samenstelling klopt niet

Op papier zit de Burgerjury goed in elkaar. Geslacht, leeftijd, wijk: iedereen lijkt vertegenwoordigd. Maar eenmaal binnen blijkt de Burgerjury een warm bad voor bestuurlijke intimi. Was u vroeger actief in de deelgemeente? Zit u in de Buurt Bestuurt? Of bent u lid van een andere actiegroep die ‘iets’ met de stad wil? Grote kans dat u in de jury zit. Het collectief staat namelijk strak van de overwegend autochtone usual suspects die hun mening – wéér – geven.

2: de vragen kloppen niet

Een groot deel van de avond gaat op aan het digitaal reageren op stellingen. De opstellers hiervan hebben er alleen een hobby van gemaakt om zoveel mogelijk open deuren te vinden en daar een vraagteken achter te zetten. Klassieker in het genre: ‘Hoe belangrijk vindt u de aanpak van ongure types?’ Tsja. Wie is er ooit tegen de aanpak van drugsdealers, overlastgevende hangjongeren, verkeershufters en terroriserende buren geweest?

3: de opzet klopt niet

Door de vele vragen is het contact tussen zaal en beleidsmakers beperkt. Zo roept de Burgerjury de wethouders Eerdmans en Adriaan Visser niet collectief ter verantwoording voor hun handel en wandel. De gezelligheid in de stad krijgt een 7, veiligheid een 6, en dat was het. Ook de ambtenaren praten slechts met kleine groepen burgers die zo hun – hoogst particuliere – ideeën en feedback doorgeven. Als het zo moet, dan kan een beleidsmaker net zo goed in de kroeg gaan aan de kastelein en zijn clientèle vragen wat zíj er nou van vinden.

4: de waarde klopt niet

Willekeurige mensen die hun mening geven over willekeurige onderwerpen. En wat krijg je dan te horen? Voor de gezelligheid: meer straatmuzikanten, meer speeltoestellen en minder hoogbouw. En voor de veiligheid: meer fietspaden, minder verwarde mensen en makkelijker aangifte doen. Is dát hetgeen de ambtenaren op de Coolsingel nog niet wisten? Geniaal!

Suggesties

Laat het duidelijk zijn: het was slechts de eerste editie en experimenten om de democratie beter te maken zijn altijd welkom. Bovendien waren er heus wel mensen die normaal nooit ambtenaren spreken. Maar heeft dan echt niemand tijdens de voorbereidingen zijn vinger opgestoken om te melden dat je een vragenlijst beter door een onderzoeksbureau kan laten opstellen? Dat in deze opzet de wethouders niet écht beoordeeld en bijgestuurd worden? En dat de huidige samenstelling van de Burgerjury een bonte combinatie is van willekeur en beroepspraters?

Ik weet daarom nog wel een leuk onderwerp om tegen het licht te houden bij de volgende bijeenkomst van de Burgerjury: de Burgerjury.

Deze opinie verscheen eerder in de Rotterdam-bijlage van NRC Handelsblad.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Web

Nikos ten Hoedt

Nikos ten Hoedt (1990) studeert grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning en is onderdeel van ontwerperscollectief De Lopende Band. Ontwerpt en maakt beeld vanuit een fascinatie voor systemen en regels.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties