Voor de harddenkende Rotterdammer

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog probeerde de NSB van Mussert voet aan wal te krijgen in Rotterdam. Het lukte maar half. De NSB won aanhang onder de middenklasse en de elite, maar de arbeiders moesten weinig hebben van ‘die lui die te stom zijn om zelf wat te kunnen’.

1977-3469
Opening van het districtshuis van de NSB aan de Heemraadssingel in 1941. Op het balkon ir. A. Mussert, oprichter en leider van de NSB. Beeld door: beeld: Foto: J. van Rhijn

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 gingen Rotterdamse politiemannen de stad in om Duitsers en leden van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op te pakken. Met autobussen werden ze naar De Doelen aan de Coolsingel gebracht. Rond negen uur waren daar al meer dan vierhonderd mensen vastgezet, een aantal dat in de dagen daarna zou oplopen tot circa veertienhonderd. Door Duitsgezinde personen te interneren hoopten de autoriteiten te voorkomen dat ze een vijfde colonne vormden die de vijandelijke troepen aan de andere kant van de rivier de helpende hand kon bieden.

Nieuwe wereldorde

De vrees voor een vijfde colonne was niet verwonderlijk, gezien de uitlatingen van NSB-leider Anton Mussert. Eind 1938 had deze al eens verkondigd dat een nieuwe oorlog onvermijdelijk was. Die zou gaan tussen ‘de wereld van het liberalisme-kapitalisme-marxisme’ en ‘de wereld van fascisme en nationaal-socialisme’. Voor Mussert en zijn kompanen was het een uitgemaakte zaak dat de asmogendheden in die krachtmeting aan het langste eind zouden trekken. Dat zou de weg vrijmaken voor een nieuwe maatschappelijke orde, waarin kapitaal en arbeid, onder leiding van een krachtig staatsbestuur, eendrachtig zouden samenwerken voor het heil van de volksgemeenschap.

Paar duizend

In 1940 was het onwaarschijnlijk dat de NSB die nationale wedergeboorte op eigen kracht voor elkaar kon krijgen. Aan de vooravond van de Duitse inval telde de beweging ongeveer 27.000 leden. In Rotterdam kon zij rekenen op een aanhang van een paar duizend. Op het hoogtepunt van haar populariteit, in 1935, was dat meer dan twee keer zoveel geweest. Bij de Statenverkiezingen van dat jaar had de NSB in de Maasstad bijna 24.000 stemmen behaald, ruim negen procent van het totaal.

De Rotterdamse achterban bestond vooral uit vertegenwoordigers van de kleine burgerij: winkeliers, kantoorbedienden en mensen met een vrij beroep. De NSB had echter ook aanhangers onder de elite. Sommigen kwamen openlijk voor hun fascistische sympathieën uit, zoals de scheepvaartondernemer James van Hoey Smith die zich namens de NSB kandidaat stelde voor de Provinciale Staten. Over andere Rotterdamse havenbaronnen ging het hardnekkige gerucht dat ze de NSB financieel ondersteunden. Naar de motieven van mensen als Van Hoey Smith is het gissen, maar dat socialistenhaat een rol speelde lijkt wel zeker.

Rode massa

Alleen de arbeiders bleken veel minder vatbaar voor de verlokkingen van het fascisme. Zij stemden meestal socialistisch, en anders confessioneel. Het veroveren van de heart and mind van de Rotterdamse arbeider was een kwestie waar extreem-rechts vanaf het begin mee worstelde. Het Verbond van Actualisten – algemeen beschouwd als de eerste fascistische beweging van Nederland – had er in de jaren twintig zijn tanden al op stukgebeten. Zo probeerden ze steun te zoeken bij iemand van wie ze dachten dat hij een potje bij de arbeiders kon breken. De beoogde kandidaat, lijsttrekker van de Rotterdamse Rapaljepartij Leen Coremans, liet zich die belangstelling rustig aanleunen om vervolgens geheel zijn eigen plan te trekken. Na afloop van een verkennend gesprek met de Actualisten zou Coremans tegen een metgezel hebben gezegd: ‘Als die lui werkelijk wat goeds met de arbeider voor hebben, dan wil ik wel met ze samendoen. Ze zijn te stom om zelf wat te kunnen, maar ze hebben poen, en dat komen we hier tekort, jongen.’

Werkkloffie

De Rotterdamse NSB-propagandist Cornelis Chevalier signaleerde in de jaren dertig een soortgelijke scepsis. ‘Wij kunnen niet langer blijven negeren, dat de bonzen het thans zoover hebben gedreven, dat de rode massa zich verbeten tegen ons keert, omdat zij van “ons middenstandersbewind” niets verwachten dan materiële achteruitgang’, zo schreef hij aan het hoofdkwartier in Utrecht. Om die impasse te doorbreken moest de NSB volgens Chevalier niet alleen meer oog krijgen voor de stoffelijke belangen van de arbeiders, maar ook mensen inzetten met wie zij zich konden identificeren. Die moesten in hun werkkloffie naar de fabrieken en havens gaan om daar het partijblad Volk en Vaderland aan de man te brengen. Het pleidooi haalde weinig uit. Echte arbeiders bleven een zeldzaamheid onder de colporteurs van de NSB. ‘Het zijn barbiers, vertegenwoordigers, loodgieterspatroons, meubelmakerspatroons, enz.’, aldus Chevalier.

Je kunt je afvragen of de geschiedenis anders was verlopen als de NSB succesvoller was geweest in het paaien van de Rotterdamse arbeider. Uiteindelijk bleken de Duitsers geen Nederlandse hulp nodig te hebben om de stad op de knieën te krijgen. Daarvoor hadden ze zo hun eigen methodes.

Rubriek: Oude Koeien

Wie het verleden kent, begrijpt het heden beter. Jacques Börger en Anne Jongstra blikken maandelijks terug op gebeurtenissen in het verleden van Rotterdam.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

anne2

Anne Jongstra

Anne Jongstra (1964) ziet zaken graag in historisch perspectief. Hij is geboren en getogen in Rotterdam, studeerde in de jaren tachtig geschiedenis in Utrecht en werkt nu voor het Stadsarchief Rotterdam.

Profiel-pagina
Jacques Börger

Jacques Börger

Jacques Börger (1955) is historicus en woont sinds 1998 in Rotterdam. Jacques is verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van Museum Rotterdam en schrijft regelmatig stukjes over Rotterdam en haar geschiedenis.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Sprensen
  Sprensen

  Weet ik niet ik stond er gewoon bij, maar ik heb een vermoeden.
  Niet omdat het de vlag was van Zuid Afrika, waar duizenden Afrikaanders voor gesneuveld zijn tijdens WO II, denk ik.
  In 1572 werd onder die vlag een begin gemaakt met de strijd tegen een tiran, die zich gesterkt zag door een inhumane en totalitaire religie, die zelfs de gedachten van mensen wenste te verbieden.
  Lees anders even de Acte van Verlathinge, dan kan je zelf deconclusie trekken Kees?

  1. Profielbeeld van Kees
   Kees

   Ik snap het: het is net als met die Boeddhisten die hun heilige teken zo af en toe op een joods graf graveren. Daar wordt ook altijd maar over geGodwind…

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Goh, ik dacht dat de NSB vlag de Prinsenvlag was?
  Ik hoorde het toch diverse politici waaronder Alexander Pechtold met alle stelligheid beweren na die pro Wilders demonstratie in Den Haag.

  1. Profielbeeld van Kees
   Kees

   Een priester heeft een andere reden dan een advocaat om een jurk te dragen, en een moslim heeft een andere reden dan een houthakker om zijn baard te laten staan. Om welke reden anders dan die door Pechtold aangevoerd, voerde men op die demonstratie de prinsenvlag?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.