Human interest22 mei 2015

De Beste Stuurlui: Zoek het maar uit in de zorg

Vrijdagmiddagmening

Stuurman en huisarts Nabil Bantal ziet met eigen ogen hoe de zorg verschraalt. Hoe het verder moet? Hij moet het maar uitzoeken. Maar wel met minder, ja?

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

U bent na een lang en gelukkig leven langzaam in verval geraakt. Uw geheugen laat u in de steek en u wordt regelmatig weer terug naar huis begeleid. U komt echter niet in aanmerking voor een pg-afdeling. Niet omdat u er niet thuis zou horen, maar omdat er geen plaats is. Er is geen capaciteit.

Het briljante plan is uitgebroed dat mensen langer thuis moeten wonen. Dat zou beter zijn. Dat klopt gedeeltelijk. Als er meer en betere kwaliteit voor in de plaats kwam, zou ik zeggen: prima. Probleem is echter dat er overal op wordt bezuinigd. De gemeente, verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, moet een taak uitvoeren waar zij geen tot weinig ervaring in heeft. Dat moet wel gebeuren met minder geld dan het rijk tot haar beschikking had voor diezelfde taak.

De zorgverzekeraars, die in eerste instantie extra geld beschikbaar stelden om initiatieven op te zetten voor kwetsbare ouderen, draaien de geldkraan dicht. Hoe je verder moet? Zoek het maar uit! Je moet meer doen voor minder.
De beste manier om noodzakelijke zorg te krijgen is als je in aanraking komt met justitie. De politieagenten worden als een verlengde zorgarm gebruikt. Alle dienders op straat zullen beamen dat ze het alleen maar drukker hebben gekregen met verwarde mensen. Ook bij de politie moeten ze meer met minder doen.
Ondertussen controleert de zorgpolitie* de huisarts omdat je te vaak langs bent gegaan bij een patiënt die teveel zorg heeft gehad in zijn laatste fase van zijn leven. Je mag namelijk maar dertien weken terminale zorg leveren. Doe je er langer over, dan heb je een probleem. Dit staat ook u te wachten. In Rotterdam, Alblasserdam, Amsterdam, Edam, Zaandam, en alle plaatsen die niet eindigen op dam. Huisartsen zijn van mening dat het roer om moet. Ik hoop dat u dat ook vindt.

*zorgverzekeraar

 

Reageer of deel op Social Media

Tags:huisarts, Wet maatschappelijke ondersteuning en zorg

Sectie: Human interest

kaart: Boelstraat, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *