Voor de harddenkende Rotterdammer

Stuurman en huisarts Nabil Bantal ziet met eigen ogen hoe de zorg verschraalt. Hoe het verder moet? Hij moet het maar uitzoeken. Maar wel met minder, ja?

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

U bent na een lang en gelukkig leven langzaam in verval geraakt. Uw geheugen laat u in de steek en u wordt regelmatig weer terug naar huis begeleid. U komt echter niet in aanmerking voor een pg-afdeling. Niet omdat u er niet thuis zou horen, maar omdat er geen plaats is. Er is geen capaciteit.

Het briljante plan is uitgebroed dat mensen langer thuis moeten wonen. Dat zou beter zijn. Dat klopt gedeeltelijk. Als er meer en betere kwaliteit voor in de plaats kwam, zou ik zeggen: prima. Probleem is echter dat er overal op wordt bezuinigd. De gemeente, verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, moet een taak uitvoeren waar zij geen tot weinig ervaring in heeft. Dat moet wel gebeuren met minder geld dan het rijk tot haar beschikking had voor diezelfde taak.

De zorgverzekeraars, die in eerste instantie extra geld beschikbaar stelden om initiatieven op te zetten voor kwetsbare ouderen, draaien de geldkraan dicht. Hoe je verder moet? Zoek het maar uit! Je moet meer doen voor minder.

De beste manier om noodzakelijke zorg te krijgen is als je in aanraking komt met justitie. De politieagenten worden als een verlengde zorgarm gebruikt. Alle dienders op straat zullen beamen dat ze het alleen maar drukker hebben gekregen met verwarde mensen. Ook bij de politie moeten ze meer met minder doen.

Ondertussen controleert de zorgpolitie* de huisarts omdat je te vaak langs bent gegaan bij een patiënt die teveel zorg heeft gehad in zijn laatste fase van zijn leven. Je mag namelijk maar dertien weken terminale zorg leveren. Doe je er langer over, dan heb je een probleem. Dit staat ook u te wachten. In Rotterdam, Alblasserdam, Amsterdam, Edam, Zaandam, en alle plaatsen die niet eindigen op dam. Huisartsen zijn van mening dat het roer om moet. Ik hoop dat u dat ook vindt.
*zorgverzekeraar
 

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Nabil Bantal

Nabil Bantal

Nabil Bantal (1979) verhuisde in 2001 naar Rotterdam om daar geneeskunde te studeren. Hij werkt als huisarts en leert Rotterdam elke dag beter kennen door de verhalen van patiënten. Zijn interesses liggen, niet zo verwonderlijk, op het gebied van gezondheidszorg, communicatie en culturele diversiteit.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Kees
    Kees

    Ik ken een hoop mensen die stage willen lopen in de zorg. Allemaal gratis medewerkers. Geen een krijgt een plaats aangeboden. Kennelijk wil de zorgsector zelf geen zorg verlenen. Als je geeneens vrijwilligers en stagiairs wilt inzetten, dan werp je je eigen drempels op. Dat is gewoon tegenwerking vanuit de sector zelf. Als ze gratis hulp links laten liggen, hoeft er logischerwijs ook geen geld naartoe. Dan is geld niet het probleem. Dan is dat gezeur tegen bezuinigingen gewoon een ordinaire machtsstrijd. De directeur wil grotere budgetten vanwege zn aanzien en positie. Met zorg zelf heeft het niks te maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.