Wetenschap en onderwijs19 mei 2015

Is het cultuurbeleid wel divers genoeg?

Minicollege door Pauwke Berkers

Halverwege 2016 moet het Cultuurplan 2017-2020 voltooid zijn. Maar wordt de subsidiepot voor kunst en cultuur wel goed verdeeld? Pauwke Berkers is kritisch: het Rotterdamse kunst&cultuurbeleid ziet nog behoorlijk wit.

Minicollege Pauwke Berkers from Vers Beton on Vimeo.

2017 lijkt nog ver weg, maar er wordt al druk geschreven aan het Cultuurplan voor de periode 2017-2020. In februari publiceerde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) haar sectoranalyse. Samen met de culturele sector en de gemeente stelt de raad het cultuurbeleid voor de komende periode vast. Cultuurbeleid voor álle Rotterdammers, het gaat immers om publiek geld.

Maar is het cultuurbeleid wel voor en van alle Rotterdammers? Vooruitkijkend op de nieuwe periode, maar ook kijkend naar de huidige situatie, stelden we in het laatste minicollege van dit seizoen de vraag: Is het Rotterdamse cultuurbeleid wel divers genoeg?

Pauwke Berkers, universitair docent Sociologie van Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit, dook voor Studio Erasmus de statistieken in. Zijn conclusie: of je nou kijkt naar het aanbod van cultuur, of naar het bereikte publiek: het kunst&cultuurbeleid is een behoorlijk wit feestje. Ja, we hebben het Zomercarnaval en Theater Zuidplein, maar die tellen in de kunstwereld eigenlijk niet helemaal mee. Is dat erg en kunnen we er wat aan doen? Bekijk het antwoord van Berkers op de video van het minicollege hierboven.

Reageer of deel op Social Media

Tags:cultuurbeleid, Cultuurplan 2017-2020, diversiteit, Pauwke Berkers en RRKC

Sectie: Wetenschap en onderwijs

kaart: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Mauritsweg, Centrum, Rotterdam, Netherlands
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *