Voor de harddenkende Rotterdammer
portret13k
Cordelia en Niels, van Kopi Soesoe. Beeld door: beeld: Floor Margarita Cornelisse

Aan de Sumatraweg, bij het Deliplein op Katendrecht, zit Kopi Soesoe: koffiebar annex huiskamerpodium. Als we arriveren voor het gesprek staat eigenaar Niels te glunderen. “Kijk. Deze is genummerd. Het is een gelimiteerde batch.” Niels laat trots een fles gin zin met een het nummer 37 en cijfer D. Hij lacht. “Gelukkig is hij ook nog eens heel lekker.” Niels deelt Kopi Soesoe met Cordelie, zijn vriendin. De ruimte biedt een gigantische koffiemachine, er hangen Rotterdamse foto’s aan de muur en verhip, achterin de zaak is een klein podiumpje gecreëerd. Cordelie en Niels over hoe zij hun Rotterdamse trots hebben opgebouwd. Met veel geduld.

Cordelie: “Wij combineren muziek met goede koffie. Overdag heb je koffie, ’s avonds bijzondere biertjes en een huiskamerpodium. Het liefst voor wat wij zelf leuk vinden: kleine, alternatieve muzikanten, die een beetje tegen het gevestigde aan schoppen. Een ontmoetingsplek, dat is het eigenlijk bovenal.”

En daarom heten jullie Kopi Soesoe?

Cordelie: “Ja. Want kopi betekent koffie en soesoe betekent melk. Inderdaad, een soort Indonesische koffie verkeerd. We serveren hem ook: koffie met kardemom en gecondenseerde melk. Maar minder letterlijk staat kopi soesoe voor een ‘mix van’, en dat slaat op onze mix van koffie en muziek.”

Hoe komen jullie erbij?

Niels: “Voor Cordelie was het misschien net iets logischer, zij heeft cultuur maatschappelijke vorming gedaan. Maar voor mij niet. Ik ben afgestudeerd in Delft en heb zeven jaar gewerkt als waterbouwkundig ingenieur. Maar toen daar aan begon, was voor mij vanaf dag één duidelijk dat ik dat niet heel mijn leven ging doen.”

Cordelie: “Toen we elkaar leerden kennen was muziek onze binding. We hebben inmiddels zeven jaar verkering. We wilden samen een plek creëren voor nieuwe muziek.”

Cordelie, hoe is het om te ondernemen met je vriend?

Cordelie neemt een slokje van haar gin-tonic en lacht. “Eh. Uitdagend? Ik zal niet zeggen dat ik blij ben dat ik niet van te voren wist wat het zou inhouden om met je vriend ergens in te stappen…maar soms is het wel heftig. Je bent constant bezig met zijn tweeën. Aan de andere kant, ik denk wel dat onze relatie juist de reden is dat we zo ver zijn gekomen. Kopi Soesoe is onze droom, en we werken er samen aan, altijd en overal.”

En voor jou, Niels?

Niels: “Soms is het inderdaad wel uitdagend. Maar ik vind het wel echt heel leuk. We hebben sterke ideeën over hoe leuk iets is, of hoe slim het zakelijk het eigenlijk is, en hoe je het vervolgens aanpakt. Drie dingen waar je het elke keer over eens moet zijn. Inmiddels weten we ongeveer van elkaar wat we wel en niet willen, daar denk je automatisch ook over na in je besluiten.”

Cordelie: “Niels heeft meer spontane, rare ideeën. Sommige vind ik echt hilarisch. Zo hebben we op zaterdag van half zes tot zes het death metalhalfuurtje, waarbij we alleen death metal draaien en bier drinken dat gemaakt is door de gitarist van Slayer. Maar soms zeg ik dan wel even: rustig aan, terug naar de basis.”

Cordelie zegt even later in het gesprek: “Zoals Niels onze pubquiz ‘Met het fles op tafel’ (sic) samen met zijn vriend Gido heeft bedacht: dat maakt mij wel echt trots. Die quiz is een groot succes. Hij is echt een goede sidekick van Gido, die het presenteert. Het is heel grappig. Waar de naam op slaat? Omdat onze quiz gepaard gaat met grote flessen bier; een fles bier die je deelt met de mensen aan je tafel.”

Hoe komen jullie op Katendrecht terecht?

Cordelie: “We zijn hier toevallig uitgekomen. Theater Walhalla organiseerde de Chinese operadagen, waar wij vrijwilliger waren. We liepen op het Deliplein en zagen meteen de potentie van deze plek. Ik ben gaan googelen naar wie hier verantwoordelijk is. Ik kwam uit op Peter Zwart en kreeg de volgende dag bericht. Ons concept klonk als iets wat ze zochten.”

Wanneer was dat?

Niels: “In 2009. Het hoeft toen nog twee jaar geduurd voor we open konden. Het pand kon niet eerder opgeleverd worden, door de crisis konden ze niets uitgeven.” Cordelie: “We hadden van alles besproken, waar de gemeente in zou investeren en wat we zelf zouden betalen. We hadden zelfs al een plan naar drie aannemers gestuurd, maar we hadden niet zwart op wit staan dat wij de eerste keus waren om dit pand te huren. Die onzekerheid, dat was echt niet leuk. Maar gelukkig, nu zijn we er. Het is een goede plek. Het pand bevalt ons, de andere ondernemers zijn ook top en het dubbele terras voor onze deur, dat is wel echt fijn.”

accent13k
Kopi Soesoe Beeld door: beeld: Floor Margarita Cornelisse

De Fenix Food Factory hier om de hoek: concurrentie of extra klandizie?

Niels: “Ik denk dat het fifty fifty is. Het zou veel beter kunnen zijn, als er een verbinding zou worden gemaakt tussen loods en plein. De loods en het plein liggen zo dicht bij elkaar, maar toch slaan de meeste bezoekers van de FFF het plein over.” Cordelie: “Vanaf de Wilhelminapier is de loods heel uitnodigend en vrolijk maar je ziet het plein erachter niet. Heel frustrerend. Achter de Food Factory liggen en staan letterlijke barrières: tramrails, een muurtje, geparkeerde auto’s. Het is natuurlijk ook gewoon nog niet af, maar hoe lang gaat dit nog duren? En wat daarbij al helemaal niet helpt, is dat wij geen uithangborden mogen bevestigen aan de gevels. Dat mag alleen Tattoo Bob. Het plein lijkt daardoor een beetje op een decor.”

Niels staat op. “Een moment. Ik moet de drankbestelling doen, anders hebben we morgen geen gin.”

Geen uithangbord. Hoe trek je mensen?

Cordelie: “We hebben bewust de eerste twee jaar weinig aan publiciteit gedaan. We zijn gewoon heel veel met onze klanten in gesprek gaan, om mensen op die manier aan ons te binden.”

Niels roept vanachter zijn iPad: “Daar heb je natuurlijk ook gewoon de tijd voor.” Hij loopt weer terug naar zijn plek. “Gelukt.” Een grijns. “1 voor 8, net op tijd.”

Cordelie: “Inderdaad. Maar na twee jaar wordt het nu wel tijd om ons ook op andere manieren te profileren. Zo heb je hier op Zuid heb je allemaal kleine (pop)podia, waarmee wij misschien meer gaan samen werken. Zoals de Player, het Werklicht en Raaf, daar zouden we een agenda mee kunnen maken, of een andersoortige verbinding.”

Is er iets dat jullie anders zouden doen?

Cordelie: “Poeh, dat is lastig. Als ik terugkijk, dan was vijf dagen per week open gaan misschien iets te zwaar. Maar eigenlijk is dat het enige. We hebben natuurlijk ook gewoon genoeg de tijd gehad om erover na te denken.”

Ze zijn verschillende mensen. Cordelie praat veel, is meer beweeglijk. Niels vult aan en maakt tussendoor grapjes. Soms stopt Cordelie even met praten en wisselt een blik met Niels. Niels zegt dan ’ja’. Als ik gekscherend ook eens ja zeg, zegt hij, “Nee, ja. Ik ben het er ook gewoon mee eens.”

Niels: “Ik ben nog steeds echt blij met alles, hoe het eruit ziet, hoe efficiënt het is ingericht. Ik zou het nu precies weer zo doen.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Rotterdamse Nieuwe adviseert de Economic Development Board Rotterdam en het college van B&W. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rotterdamse Nieuwe, meld je dan hier aan.

Logo

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
Floor Margarita Cornelisse

Floor Margarita Cornelisse

Floor Margarita Cornelisse (1978) studeerde Industriële Vormgeving aan the Design Academy Eindhoven en Masters Vrije Kunsten op het St. Joost Breda. Momenteel runt zij RUIM, een projectbureau voor Directe Kunst (www.fam-ruim.nl) en is ze als zelfstandige werkzaam in datzelfde vakgebied (www.devraag.info).

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.