Wetenschap en onderwijs13 mei 2015

“Nog nooit zeiden de Duitsers ‘sorry’ voor 14 mei 1940”

Lees verder“Nog nooit zeiden de Duitsers ‘sorry’ voor 14 mei 1940″

Interessant essay over het bombardement op Rotterdam, geschreven door journalist en documentairemaker René Zwaap. De schuldvraag werd volgens hem nooit bevredigend afgehandeld, waardoor paranoïa een Rotterdamse overlevingsstrategie werd. Is het bombardement van 14 mei 1940 in het DNA van de Rotterdammers gaan zitten? Stemden ze daarom massaal op Pim Fortuyn?

Zwaap gaat in zijn ruim 5.000 woorden tellende essay uitgebreid op allerlei historische feiten en debatten in. Tegelijk schuwt hij een stevige opinie niet. Zo lezen we onder het kopje ‘Slechtste Nederlandse film aller tijden’:

“In 2012 werd het traditionele stilzwijgen doorbroken met de rolprent Het Bombardement van Ate De Jong, met stip de allerslechtste film uit de Nederlandse cinematografie, die op dit gebied toch rijkelijk bedeeld is. We zagen volkszanger Jantje Smit als een kip zonder kop rondrennen tussen het rondvliegende puin van het filmscenario. Als kijker smeekte je onbedoeld om een Duitse voltreffer op het hoofd van de Volendamse filmheld om in godsnaam maar een einde te maken aan deze kwelling van alle esthetische normen en waarden.”

Voor €0,69 is het artikel te koop in Blendle.

 

Reageer of deel op Social Media

Tags:bombardement, essay, Jantje Smit en rené zwaap

Sectie: Wetenschap en onderwijs

kaart: plein 1940, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *