Kunst & Cultuur4 mei 2015

Oorlog is niet chill

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Ferrie verwondert er zich in mei over, hoe een museum over de oorlog een multimediaspektakel kan worden.

M’n kapster bezocht het Anne Frank Huis en was onthutst. ‘Wat een aftandse bezemkast! Ik begrijp niet waarom je daar anderhalf uur voor in de rij moet staan.’ Ze schakelde de tondeuse uit en keek me scherp aan in de spiegel. ‘Er stonden niet eens meubels in. En daar betaal je dan tien euro voor.’ Gelukkig weten museumdirecteuren het inmiddels ook: er is zwaar geschut nodig om gruwelijke werkelijkheden aan het verstand van jongere generaties te peuteren. Dus worden tentoonstellingen omgevormd tot heftige interactieve werelden, die hard op de zintuigen inbeuken. Alleen dán komt de jonge bezoeker tot het inzicht: oorlog is niet chill.

Alle Gevallenen
Alle Gevallenen Beeld: Ferry van Steijn - Ik Rotterdam

Zo is het stoffige OorlogsVerzetsMuseum recent omgebouwd tot ‘40-’45 NU. Hier maken schoolklassen op eigentijdse wijze kennis met oorlogsgeweld. Op enorme schermen zien ze eerst lieflijke beelden van Rotterdam in de lente van 1940: een idyllisch stadje met schattige bootjes op dromerige grachtjes. De tulpen staan in bloei en de insecten zoemen. Dan komen de nazi’s: geloei van sirenes, geronk van vliegtuigen, afweergeschut knettert, bommen vallen, gekrijs van stervende mensen. En overal vuur: de workshopruimte staat in de hens. De schokkende introductie verandert de laconieke pubers in nieuwsgierige onderzoekers. Met ipads ontdekken ze de verhalen achter ieder museumobject. Ze presenteren elkaar hun bevindingen, bijvoorbeeld over een kattenbak uit 1945. Dat blijkt geen luxe voorziening te zijn waarin een NSB-poes gerieflijk haar behoefte deed, maar een venijnige val die zwerfkatten transformeerde in een noodrantsoen tijdens de hongerwinter. Overigens bezint het Anne Frank Huis zich intussen ook op een nieuwe presentatie.

Het is 75 jaar geleden dat Rotterdam werd platgegooid, en dat zullen we weten. Er wordt zelfs een ‘brandgrensrun’ gehouden, voor hen die historisch besef willen combineren met een gezonde, actieve levenshouding. Misschien iets voor mijn kapster. Voor de meer fijnbesnaarde cultuurminnaar biedt Museum Rotterdam een indrukwekkende tentoonstelling over ‘de slag om Rotterdam’. Locatie: de Onderzeebootloods op Heijplaat. Ook hier reusachtige schermen, maar de eyecatcher is een enorme nazi-bommenwerper. In de dreigende schaduw die deze Heinkel over de ruimte werpt, leer je welke verbeten strijd vooraf ging aan het fatale bombardement. Oorlog voor gevorderden. Ik wens iedereen een vredige meimaand.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Anne Frank Huis, NSB-poes, Uitagenda Rotterdam en zintuigen

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: coolhaven 375
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *