Advertentie

Logo_giraffe_03_zwart_1456x180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als verse Rotterdam-import wijst Gyonne Goedhoop op het belang van een open blik, waarbij ze les één van haar Rotterdamse heropvoeding meteen maar in de praktijk brengt: zeggen wat je denkt. “Verschillen zijn een verrijking.”

Diversiteit verrijkt
Diversiteit verrijkt Beeld door: beeld: Femke van Geffen

‘Het ga je goed’, hoor ik mijn ouders zeggen als ze me knuffelen. Dan sta ik alleen op het vliegveld, met mijn koffer en jas in de hand. Helemaal alleen was ik niet. Medestudenten nemen overal om me heen afscheid van huilende ouders. De mijne zijn al vertrokken. Ik zucht, veeg een traan van mijn wang en weet: ik begin aan een nieuw hoofdstuk.

Dat hoofdstuk begint als ik na negen uur vliegen beneden me de windmolens aan de noordkust van de Nederlandse Noordzee zie. Nog nooit had ik zulke windmolens gezien, zo groot, staand in de zee.
Nu werd het écht, concreet.

Op Aruba, waar ik geboren en getogen ben, zien de stranden eruit als op een gemiddelde screensaver. De huisjes zijn klein en kleurrijk, met hier en daar een groot hotel. Totaal anders dan in Nederland, waar alles op grotere schaal gebouwd is en de omgeving netjes, ja streng, geregeld lijkt.
Een team van oudere, Arubaanse studenten, een jaar eerder naar Nederland verhuisd voor hun studie, vangt me op. Ze zien er hetzelfde uit, maar gedragen zich anders. We vertrekken naar Rotterdam, de stad die ik had gekozen voor mijn studie.

Op Aruba had ik talloze keren gehoord hoe gevaarlijk Rotterdam was, maar eenmaal in de stad zelf merk ik niet zoveel daarvan. Wel vallen me andere dingen op. Al mijn medestudenten, geboren Nederlanders, zijn direct, soms op het harde af, en niemand laat over zich heen lopen. Daar kan ik nog wat van leren, vind ik, want op Aruba was ik dat niet gewend. Daar wilde ik anderen een plezier doen en liet ik mijn eigen mening vaak links liggen. Dat hoeft hier niet, integendeel.

Ik stel me nieuwsgierig op, vraag veel over de Nederlandse cultuur. Dat wordt gewaardeerd. Voor mij is het logisch om eerst mijn hand uit te steken voordat ik er een terug krijg. Dat ik al Nederlands spreek, betekent niet dat ik alles direct kan bevatten. Veel gangbare uitdrukkingen of grappen zijn heel anders dan op Aruba.

De straten van Rotterdam te verkennen, is geweldig. Hier en daar hoor ik geroezemoes over hoe onveilig bepaalde plekken zijn. Door mijn ogen is alles geweldig. De gebouwen, de rijke havenhistorie van Rotterdam, het verschil tussen oude en nieuwe delen van de stad.

Het meest indrukwekkend vind ik de grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, het feit dat op Rotterdamse bodem zich mensen van overal bevinden. Als ik met een grote glimlach aan bekenden vertel hoe mooi ik dat vind, zijn de meeste reacties negatief. Al snel voel ik me één van de weinigen die deze verscheidenheid een verrijking vind. De focus ligt op het negatieve. Het verschil tussen mensen wordt benadrukt.

Ik ben een vrouw van de wereld. Door mijn lijf stroomt Javaans, Hollands, Afrikaans en waarschijnlijk nog wel een paar andere soorten bloed. Ik ben het product van een samensmelting tussen al die verschillen. Als verschillen negatief zijn, wie ben ik dan? Word ik aangezien voor wie ik ben of word ik beoordeeld puur op mijn uiterlijk?

Niet alleen hield deze kwestie mij persoonlijk bezig, in mijn ogen leefden velen in Rotterdam zo: gescheiden van elkaar. Dat kan ook liggen aan wat mensen ‘stadsleven’ noemen. Mensen die elkaar tegenkomen, groeten elkaar zelden. Buiten de eigen groep treden, is een zeldzaamheid. Op Aruba is eenheid de norm, dankzij de mengelmoes aan etniciteiten. In Nederland vliegen de labels me om de oren. Dat komt hard aan. Want wie zijn ‘de Marokkaan’, ‘de Turk’ en ‘de Nederlander’? Ik zie ze niet.

Om elkaar beter te begrijpen, is meer nodig dan wel eens een broodje döner eten of een stamppot prakken. Het woord ‘allochtoon’ mag voor mijn part als eerste verdwijnen. Wie ben ik en wie ben jij om een ander niet als een ‘echte’ Nederlander te beschouwen, ook al woont hij al zijn hele leven hier.

Ook belangrijk: sta eens stil bij de verschillen. Wat maakt die ander zo verschillend? Welke eigenschappen link ik aan afkomst? Doe ik die dingen ook? Stel jezelf die concrete vragen, leg je vooroordelen onder een vergrootglas en leer die ander beter begrijpen. Deze houding heeft mij geholpen Rotterdam beter te snappen. Anders zijn is een kans. Dát heeft Rotterdam mij laten snappen.

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Gyonne Goedhoop

Gyonne Goedhoop

Kwam vanuit het zonnige Aruba naar Rotterdam om geschiedenis te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. In har studie legt ze de focus op hoe geschiedenis te verbinden is met het hedendaagse. Ze gelooft dat geschiedenis als vak helpt om de mensheid beter te kunnen begrijpen.

Profiel-pagina
Femke van Geffen

Femke van Geffen

Illustrator Femke van Geffen maakt mandalas, illustreert kinderboeken en maakt beelden van boeken.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van lies oosterhuis
  lies oosterhuis

  hallo gionne,
  goed gedaan en je hebt een leuke voor- en achternaam;

 2. Profielbeeld van Marianne
  Marianne

  Fijn stuk, kan niet vaak genoeg gezegd worden: verschillen zijn zo waardevol!!

 3. Profielbeeld van Tjalling
  Tjalling

  Leuk stuk Gyonne! Juist die verscheidenheid maakt de stad. Vaak positief, soms negatief. We leggen vaak genoeg de nadruk op de negatieve kant, goed om juist die postieve kant te noemen!

 4. Profielbeeld van Stephen
  Stephen

  Op de heenweg naar CS, liep ik per ongeluk tegen iemand aan. Een brede licht getinte man. “Kijk uit, homo, he kankerhomo.”.
  Terug uit Berlijn liep ik vanaf de Westkruiskade naar Nieuwe Binnenweg, waar ik nu 6 jaar woon. Op de Gourveurnestraat zag ik vier donkere jongens, waarvan één een andere donkere jongen vasthield bij zijn shirt en aggressief verschillende kanten op duwde.
  De Nieuwe Binnenweg was afgezet vanwege een auto ongeluk, en mijn buren weten hoe debiel hard er wordt gereden door dikke BMW’s en Mercedesen.
  Oja, op mijn 15e ben ik beroofd van mijn telefoon door een groep Marokkaanse jongens. Ik kreeg een mes op mijn gezicht en ze zeiden “Geef je telefoon of ik VERMINK JE.”. Drie jaar daarvoor was ik in elkaar geslagen door een groep Molukse jongens, ze wilden niet meer dat ik in ‘hun wijk’ de krant kwam brengen.
  Dit zijn mijn ervaringen met mensen van andere komaf. Aggresieve figuren die de sfeer op straat verzieken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500