Voor de harddenkende Rotterdammer

Afgelopen Hemelvaartsdag herdacht Rotterdam het bombardement op de stad, 75 jaar geleden. Over Rotterdam en de oorlog verschijnen al jaren herinneringsboeken. En ook dit jaar kwamen er weer een paar bij. Journalist Sjoerd Wielenga neemt de stapel door.

Onze herinnering

IMG_0129

Lees meer

Herdenking van het bombardement op Rotterdam niet vanzelfsprekend

Stilstaan bij de verwoesting door het bombardement op Rotterdam is niet altijd…

Dat afgelopen donderdag op tal van plekken werd stilgestaan bij het bombardement, was geen verrassing. Al jaren vindt op 14 mei een herdenking plaats en enkele jaren geleden werd de Brandgrens aangelicht. Maar wat is de geschiedenis van het herdenken? Daarover schreven Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen ‘Rotterdam en het bombardement; 75 jaar herinneren en vergeten‘. Het boek is reflecterend van aard en gaat dus niet zozeer om de oorlogsverhalen, foto’s of de militaire strategieën.

Het bombardement is nog nooit zo intensief herdacht als in de laatste jaren. De gebeurtenis wordt nu niet meer gezien als een einde van het oude Rotterdam, maar als het begin van het nieuwe Rotterdam, stellen de auteurs. Ze gaan in op het bekende monument ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine en op de brandgrensroute, die in 2007 een nieuwe centrale herinneringsplek in de stad inneemt. “De brandgrens gaat (…) niet alleen over het bombardement, maar ook en vooral over de identiteit van Rotterdam.” Het gaat niet alleen om sociale cohesie en eigenheid, schrijven Hogervorst en Van Ulzen. Het bombardement van 14 mei 1940 heeft de status van ‘oergebeurtenis’ gekregen. Het is “als het ware de oerknal voor het Rotterdam van nu.”

Beeldpeinsboek

Vers Beton presenteerde vorige week de resultaten van een lezersonderzoek over de brandgrens, want hoe goed kennen we die nu eigenlijk? Wie benieuwd is hoe het leven binnen de brandgrens eruit zag vóórdat de Duitse bommen het gebied verwoestten, moet het vijf jaar geleden verschenen ‘Brandgrens Rotterdam, 1930-nu‘ lezen. En bekijken, want er staan prachtige foto’s in. Het boek gaat niet zozeer over de bommen, de vuurzee en de platgegooide stad, maar vooral over het Rotterdam van de jaren dertig en de stad van de wederopbouw.

Geen typisch oorlogsboek dus, maar het bombardement is in alles aanwezig. De samenstellers noemen het zelf een ‘beeldpeinsboek’, een collage van cultuurhistorische beelden. Zo kan de brandgrens gezien worden: als “een lijn aan de hand waarvan de cultuurgeschiedenis van twee steden kan worden verteld”. Zo maken we kennis met het Rotterdam van de jaren dertig: de oude V&D en de voormalige Groote Schouwburg, die gebouwd was voor opera, maar ook plaats maakte voor clowns en populaire revue. Dezelfde route wordt in 2010 gevolgd en in het tweede deel van het boek in beeld gebracht. Weer een beeldpeinsverhaal, nu met foto’s van Kabouter Buttplug, Bram Ladage, de Erasmusbrug en moderne hoogbouw.

2-6-p19lqs88ol1nuct0e9b1ae816qv
Nederlandse militairen in stelling op het emplacement van het Maasstation, met hun wapens gericht op het Noordereiland. De foto zou niet meer dan twintig minuten voor het grote bombardement genomen zijn. (Foto uit ‘Rotterdam 40-45’) Beeld door: beeld: Stadsarchief

Oogstfeest 1943

Van die oude stad is weinig meer over, zoveel is duidelijk. Maar wat gebeurde er precies 75 jaar geleden? Daarover gaat het het vorig jaar verschenen ‘Rotterdam 40-45‘ van historicus J.L. Van der Pauw, waarin de stad, het bombardement en de oorlog in al zijn rauwheid worden gepresenteerd. Dit prachtig uitgevoerde boek staat vol foto’s met korte en bondige bijschriften, vaak interessante weetjes. Het zijn vooral de beelden die hun werk doen, maar die verlangen soms naar meer achtergrondinformatie. Daarvoor verwijst de auteur naar zijn eerdere standaardwerk ‘Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog‘.

Wat zien we? Bijvoorbeeld een foto van een Oogstfeest in 1943. Nee, geen bakfietsgedoe van hippe, bebaarde stadsboeren, maar noodgedwongen voedselverbouw. In parken, tuinen, plantsoenen en op de puinhopen van de stad werden Rotterdammers door de bezetter verplicht aardappelen, tarwe, rogge, Chinese kool en spinazie te verbouwen (terwijl in stilte de export van groenten naar Duitsland gewoon doorging).

Ook een andere foto maakt indruk: de fusillade van tien verzetsmensen recht tegenover het Postkantoor op de Coolsingel. Ook hier zien we de Groote Schouwburg, het historische pand dat het bombardement overleefde, maar niettemin werd afgebroken. Het gebouw stond in de weg om een nieuwe stad te bouwen.
 

2001-1345-p19loalu811vim1713d7jdk1tv9
Gezicht op de door het bombardement getroffen Hoogstraat, Steiger en Sint-Laurenskerk, 1940. Beeld door: beeld: Stadsarchief

Afbreken dus, want, zo citeert Van der Pauw de toenmalig secretaris­generaal van het Ministerie Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, prof. dr. G.A. van Poelje:  “Het is een onbegonnen werk te trachten te midden van de alge­meene ruïne enkele particuliere gebouwen in stand te houden. Er moet een nieuwe stad komen en men binde den nieuwen stedebouwer niet aan bestaande gebouwen. Voor behoud komen alleen in aanmerking: de Delftsche Poort, het Schielandhuis en wellicht de toren van de St. Laurenskerk, de kerk zelf niet.”

Gratis bier en de begrafenis van Erasmus

Een van die afbrekers was explosievenlegger Jan du Pré. Hij komt aan het woord in het boek ‘Rotterdam 14 mei 1940; De ooggetuigen. De foto’s‘. Aan Jan en zijn collega’s de eer om gebouwen op te blazen. Bijvoorbeeld het Coolsingelziekenhuis, de Zuiderkerk en de Westerkerk. “Om de beurt mocht je op het ontstekingspompje drukken. (…) Drukken en wham, daar ging weer een kerk. Zo hebben we heel wat van Rotterdam neer staan halen. ‘k Zeg het eerlijk, ik raakte er gewoon bedreven in.” En, vervolgt Jan, na het werk was er bier. Gratis bier, want als “Jan Soldaat” stond hij in aanzien. “Vooral ’s avonds zaten die zaken stampvol en werd er veel gelachen. (…) Dan zongen we of we van geen oorlog wisten.”

Journalist Frits Baarda sprak met nog veel meer ooggetuigen van het bombardement en zette hun verhalen op papier. Het boek draait – ondanks de ondertitel – overigens meer om de ooggetuigen dan om de foto’s, alhoewel die er wel degelijk in staan. Maar, schrijft de auteur uitvoerig in zijn voorwoord, er zijn niet zoveel foto’s gemaakt van het bombardement zelf. En bovendien vertellen de beelden die er zijn niet het hele verhaal.

Ooggetuigen doen dat wel, en daarom interviewde hij er zo’n tweehonderd voor de voormalig Rotterdamse krant Het Vrije Volk en later ook voor de NRC. De Vrije Volk-interviews werden in 1990 gebundeld in een boek; ter gelegenheid van 75 jaar bombardement zijn de stukken geheel herzien en opnieuw uitgegeven. Terecht, want er staan prachtige verhalen in. Bijvoorbeeld van Wim van den Berg die – nadat hij, in tegenstelling tot zijn vader, het bombardement had overleefd – met een paar man in het geheim het beeld van Erasmus moest wegtakelen. Erasmus werd begraven in de tuin van museum Boymans; de Duitsers hebben hem niet ontdekt.

3-4-p19lqs8f90cbe1m9hgs61eo41849
In de namiddag kijken mensen vanaf het dak van de Beukelsdijk 175 naar het branden­de stadscentrum. De rookontwikkeling is enorm. Aan de horizon is de toren van het Stadhuis zichtbaar. (Foto uit ‘Rotterdam 40-45’) Beeld door: beeld: Stadsarchief

 
En het verhaal van dat tweeëntwintigjarige meisje dat in een café vluchtte voor de vlammenzee, en daar – zachtjes biddend – verzeild raakte met mensen die zich, laveloos over de bar hangend, volgoten met drank. Gratis, want de eigenaar was gevlucht. Het meisje wordt uit het brandgevaarlijke café gered, maar haar familie overleeft het bombardement niet. “Acht paar voeten werden uit de stenen opgegraven. Ze gingen in één kist.”
Maar ook het verhaal van de chirurg die twee uur na het bombardement een ernstig gewonde Duitse generaal moet behandelen. Hij twijfelt. Zal hij hem helpen? “Natuurlijk wilde ik die vent vernietigen. De schoft had juist Rotterdam naar de verdommenis geholpen.” Maar de medicus wint het van de mens.

Ook de dierenoppasser van de Rotterdamsche Diergaarde zit vol verhalen over hoe de dierentuin getroffen werd. Niet door de bommen, wel door het vuur uit de stad dat oversloeg op de tuin. En hoe er vervolgens dieren werden afgeschoten: aan rondwandelende leeuwen in de stad had niemand behoefte. Al liepen er wel op verschillende plaatsen in de stad minder gevaarlijke dieren rond, zoals de zebra’s die langs de Diergaardesingel graasden en een hert dat in het puin van de Coolsingel stond. Apen werden in een leeg café opgesloten in de bierkelder en op de wc.

IJsberen met rode ogen

ditnooitmeer-s

Lees meer

Dit nooit meer. Télkens weer.

Op 14 mei is het dit jaar precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. Vers…

“Met spijkers verzegelden de oppassers de drie deuren zodat niemand ze zomaar open kon doen. Toen trokken ze de cafédeur achter zich dicht. De volgende dag kwam Karel van Duijn terug. Verbaasd keek hij naar de verzegelde deuren. Met een nijptang trok hij de spijkers los. Daarna is Karel van Duijn zich daar in zijn eigen café een rotje geschrokken.”

Het is een fragment uit het onlangs verschenen kinderboek ‘Een aap op de wc‘ van Joukje Akveld (en fraaie illustraties van Martijn van der Linden). Akveld vertelt in kindertaal over de oorlog, het bombardement en vooral: hoe de dieren uit de Diergaarde het allemaal beleefd hebben. De dierentuin was in 1940 bezig met een verhuizing naar het nieuwe complex in Blijdorp. Maar op 14 mei 1940 was het nog niet zover. De dieren en hun oppassers verbleven nog op de plek waar nu het Groothandelsgebouw staat. In eenvoudige, korte zinnen vertelt Akveld hoe zebra Burbi de leiding neemt over de zebragroep en hen de Diergaarde uitleidt, naar een plek waar ze kunnen grazen. Over ijsberen met rode ogen van de rook en een verschroeide vacht. Over een olifant die in paniek raakte van de brand. “Ze blies zo hard door haar slurf dat haar getrompetter het geknetter van de vlammen overstemde.”

‘Een aap op de wc’ is een uniek boek over Rotterdam en de oorlog. Geen hoofdrol voor mensen, maar voor dieren. “Waren die dieren dan oorlogshelden?” vraagt de auteur retorisch. “Waren ze beroemd? Nee. Dieren voeren geen oorlog, ze weten niet wat heldhaftig is. Ze waren er gewoon toevallig toen er een oorlog over hun stad raasde.”

Dankzij die dieren komen nu ook de kleine Rotterdammertjes iets te weten over wat er 75 jaar geleden in hun stad gebeurde. En ook voor grote mensen genoeg leesvoer dus deze dagen. Wie meer geïnteresseerd is in de actualiteit dan in geschiedenis, kan met deze gedenkboeken een goed beeld krijgen van wat mensen (en dieren) bij bombardementen in Syrië op dit moment zo ongeveer mee moeten maken.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Sjoerd Wielenga

Sjoerd Wielenga

Sjoerd Wielenga (1980) is freelance journalist, tekstschrijver, eindredacteur en bladenmaker. Sjoerd is geboren op de Westersingel, getogen in Oost, hij studeerde Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Kralingen en woonde jaren in de deelgemeente Delfshaven.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Sjoerd Wielenga
  Sjoerd Wielenga

  Beste Ed,

  Dank voor uw inhoudelijke reactie. Wat betreft het Erasmusbeeld voor de Laurenskerk: hier heb ik een fout gemaakt. In het boek is de lezen en te zien dat het beeld op de Grote Markt staat. Omdat het verhaal grotendeels ook over de Laurenskerk gaat en op foto de toren opdoemt achter het beeld (en ik bovendien het fotobijschrift dat het beeld op de Grote Markt staat niet goed gelezen heb) heb ik ten onrechte opgeschreven dat het beeld – zoals tegenwoordig het geval is – voor de kerk staat. Excuus.
  Wat betreft het verhaal over de vrouw in het café: het gaat (lees ik op p. 78 van het boek) om apothekersassistente Bep Hufkens die op de Oppert woonde. Ze werkte aan de Lage Oostzeedijk. De kroeg – ‘met tapkast, bruine tafeltjes en stoeltjes, heel simpel’ – stond op een hoek van een steegje van de Goudsesingel.

  Groet, Sjoerd Wielenga

 2. Profielbeeld van Ed
  Ed

  Nog zo eentje:
  “Bijvoorbeeld van Wim van den Berg die – nadat hij, in tegenstelling tot zijn vader, het bombardement had overleefd – met een paar man in het geheim het beeld van Erasmus, dat voor de Laurenskerk stond, moest wegtakelen. Erasmus werd begraven in de tuin van museum Boymans”.
  Jammer voor fantast Baarda. Het beeld stond helemaal niet voor de Laurenskerk, hahaha, maar op de plek waar ze de Rotta Nova gaan bouwen. Zo een beetje midden op dat grasveld. Als ie daar nog had gestaan had ie een mooi uitzicht gehad op RIF010. Pas ná de oorlog werd het uiteindelijk voor de Laurenskerk geplaatst. Tja, en wie van de lezers weet wat ze met het net zo beroemde beeld: “De maagd va Rotterdam” hebben gedaan? Nou, wie het echt weet mag het zeggen…maar je mag niets verzinnen, en als je echt niet weet…vraag het Baarda.

 3. Profielbeeld van Ed
  Ed

  Dit soort verhalen bedoel ik nu.
  “En het verhaal van dat tweeëntwintigjarige meisje dat in een café vluchtte voor de vlammenzee, en daar – zachtjes biddend – verzeild raakte met mensen die zich, laveloos over de bar hangend, volgoten met drank. Gratis, want de eigenaar was gevlucht. Het meisje wordt uit het brandgevaarlijke café gered, maar haar familie overleeft het bombardement niet. Acht paar voeten werden uit de stenen opgegraven. Ze gingen in één kist.”
  Het is allemaal volstrekt niet verifieerbaar. En sterker nog, er wordt geen enkele poging gedaan om het te toetsen. Waar woonde die vrouw, waar stond het café, waar vielen de eerste bommen? Misschien is het raadzaam om één verhaal er uit te pikken en vervolgens helemaal uit te pluizen. Er is achteraf zoveel verzonnen en wat heb je er aan om dit op te schrijven. Er was ook zo’n stoer verhaal dat Nederlandse mariniers/commando’s in de nacht de rivier overzwommen met het mes tussen de tanden, om de kelen van de Duitsers door te snijden. Om vervolgens op mysterieuze wijze te verdwijnen. De Zwarte Duivels werden ze door de Duitsers genoemd. Boehoehoe, wat spannend allemaal……gelul tot in derde macht, dat is het. Fits Baarda is een journalist die ook in de jaren ’90 verhalen moest verkopen, Frits Baarda is geen historicus. Dus ik heb recht het allemaal met een flinke zak zout tot mij te nemen…..anders zit er geen enkele smaak aan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.