Voor de harddenkende Rotterdammer
Schrijver in de stad: dino
Schrijver in de stad: dino Beeld door: beeld: Tom Slegtenhorst

Afgelopen zondag ging ik een stuk fietsen. Ik deed dit op de fiets die alvast aangeschaft is met het oog op de komst van mijn dochter, geboorte gepland op de dag dat de Tour de France begint. De fiets heeft een idioot grote stuurkolom, zodat ’ie alle ruimte geeft die noodzakelijk is voor het assortiment kinderzitjes dat deze wereld rijk is. Verder is het rijwiel beter uitgebalanceerd dan de gemiddelde bolide uit de Formule 1. Knappe vent die hiermee horizontaal gaat. Alhoewel – als dreumes kukelde ik geregeld uit het kinderzitje achterop de fiets van mijn moeder. Ik was een beweeglijk ventje, en de tekenen van mijn inmiddels beruchte onhandigheid waren ook al te zien. Er zijn geen garanties in dit leven, zelfs niet voor een zuigeling. Het is niet anders.

We fietsten deze zondag in de buurt van Poortugaal, in Bos Valckesteyn. Een stuk groen dat mij onbekend was tot die dag, maar ik ben dan ook het kind dat pas op zijn tiende een koe voor het eerst in levenden lijve zag. Tot die tijd waren ze voor mij net zo imaginair als dinosauriërs. Over dino’s gesproken – er bestaat een link tussen mij, deze relatief vroege bewandelaars van de Aarde en Poortugaal.

Rond 2000 kwam ik geregeld in de kleine gemeente in de Albrandswaard. Ik probeerde, na van de middelbare school te zijn getrapt, aan een diploma te komen om verder te geraken in het leven. Ik deed dat volgens de doctrine ‘met zo min mogelijk inspanning en het meeste plezier resultaat boeken’. En dus ging ik parttime naar school aan de Spinozaweg op Zuid. Daar maakte ik een vriend, een lieve, christelijke jongen uit Poortugaal. Het duurde niet lang voor hij mij thuis uitnodigde. Zo leerde ik ook zijn ouders kennen.

Ondanks hun geloof en hun huis in Vinex-walhalla (wat mij natuurlijk erg burgerlijk overkwam, allemaal) bleken het ruimdenkende mensen. Ze moesten in elk geval wel grinniken om mijn rare voorkomen en mijn gedoe. Ik begon er lol in te krijgen bij deze mensen over de vloer te komen, wat uitmondde in een wekelijkse eetafspraak. De vader van mijn vriend hoorde mijn verhalen aan en zei dan met schik ‘je wilt ook niet deugen hè?’

Toch namen ze een keer aanstoot aan mij. Er leek niets aan de hand, tot de moeder mij aansprak, vlak voor ik de deur uit ging richting metro. Het ging om een T-shirt dat ik droeg. Vreemd genoeg niet het shirt met daarop Nobody knows I am a lesbian of andere edgy teksten, maar een shirt met daarop een T-rex. En dinosauriërs strookten niet met hun geloof, hun visie op de wereld. Ik ging niet eens in discussie destijds, hoewel ik toen alles bevraagde. Ik denk dat de goedheid van deze mensen me te lief was. Maar het was wel de laatste keer dat ik er kwam.

Ik dacht hieraan toen ik in Bos Valckesteyn fietste. Ik zag een colonne baby-eendjes. Acht zwarte, één gele. Die laatste zwom zomaar weg van de groep. Vervaarlijk ver weg zelfs, de afstand bedroeg op een gegeven moment wel 30 meter. Sommige mensen wilden hem (of haar) de juiste richting op sturen, maar dat leek me onverstandig. Afvalligen komen uiteindelijk ook wel terecht. Sommigen zelfs met een deugende fiets in een bos nabij Poortugaal. Al zijn er geen garanties.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst (1987) is illustrator. Als kind van Zuid een ‘echte’ Rotterdammer. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn studio aan huis in West.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1