Voor de harddenkende Rotterdammer

De analyse en verhalen van hoogleraren vind je terug op Medium, terwijl zelf spelen met de data ook kan via de visualisatie die Erasmus Magazine maakte. Rest de vraag: moet de Erasmus beleid gaan voeren om meer hoogleraren binnen de stadsgrenzen te krijgen?

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barisic

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Tycho
  Tycho

  Hoewel ik deze site graag bezoek, en deze site ook vaak goed op de hoogte is van het lokale (Rotterdamse) nieuws, vind ik dit artikel toch wel exemplarisch. Het mist namelijk net de journalisitieke conclusie die ik zoek in een kritisch/gespecialiseerd tijdschrift.
  In casu; wat zijn de gevolgen van het feit dat tweederde van de hoogleraren niet uit Rotterdam komt? Moeten we hiermee blij zijn? Waarom?
  Dit soort vragen mis ik in dit geval, als een tijdschrift zich echt wil onderscheiden moet er zo’n opinie in zitten, de lezers van Vers Beton schat ik intelligent genoeg om daar weer iets van te vinden.

  N.B. Lees dit tijdschrift met veel plezier, heerlijk voor een eerstejaars student!

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    (en ja, er is visueel nog een wereld te winnen om dit op Vers Beton visueel sterker te markeren, dat doorverwijzen naar andere media ipv eigen verhalen, daar werken we hard aan!

 2. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  En hoeveel van die 134 Rotterdamse hoogleraren wonen op Zuid?

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Goede vraag. Ik had alleen data beschikbaar op het niveau van woonplaats, niet op basis van postcode. Was inderdaad erg interessant geweest. Een well educated guess plaatst de meeste van hen op Heemraadssingel en Mathenesserlaan (ook vanwege de nabijheid van Erasmus MC), Hillegersberg (gewoon, omdat het kan) en Kralingen (want goede wijk én vlakbij Woudestein).

   Maar wie weet zit ik er helemaal naast en zit er een klein legioen Spot the Loony- en Afrikaanderplein-fans bij :)

   1. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Hmmm. Een vergelijking met andere grote steden had niet misstaan maar ondanks dat je dit uit EM hebt geknipt en geplakt (dé copy/paste-standaard bij Vers Beton) had je natuurlijk wel een poging kunnen wagen om een stelling te poneren en daar een op z’n minst een verstehende analyse op los te laten. Dat heet ook wel toegevoegde waarde. Je poneert natuurlijk al iets door te stellen “Hoe Rotterdams is de Erasmus universiteit?” en blijkbaar heb je redenen om het percentage hoogleraren die binnen de stadsgrenzen hun domicilie hebben gekozen daarbij als variabele te hanteren. Kortom wat wil jij nu eigenlijk beweren met jouw bijdrage?

   2. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Ha die Ed,

    De belangrijkste reden dat dit op Vers Beton staat, is om te verwijzen naar het artikel op Medium (deze dus!). Daar staat ook de vergelijking in met andere steden (hoewel slechts Nijmegen en Tilburg voorhanden waren).

    De interactieve kaart is vooral om mee te spelen. We preterenderen hiermee niet een heel artikel op Vers Beton te plaatsen, maar, nogmaals, dat ligt ook aan de opmaak dat het er wél als een regulier artikel uitziet.

    Mijn advies (als je dat nodig hebt ;): lees het artikel op Medium en bediscussieer het vooral dáár. Vers Beton is in deze slechts the messenger.

   3. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Hoi Inge,
    Jaja, maar toch is het wat onbevredigend. Je hebt toch zelf ook een mening ;-))? Waarom pik je nu dit ene artikeltje uit die enorme berg aan artikelen die dagelijks op Erasmus rondgaan. Vreemd, waarom juist dit, daar schuilt ook een boodschap in.

    Oh ja nog een PS-je…..hoe staat het trouwens met die Russische olieterminal. Is die nu al gebouwd?

 3. Profielbeeld van Kees
  Kees

  2/7e van de RET-chauffeurs woont buiten Rotterdam, 1/12e van de caissières aan de Lijnbaan en 3/10e van de fietsenmakers op Zuid. Van de koffiedames in de Kuip blijkt 1/11e buiten Rotterdam te wonen en van de kappers aan de Meent woont 2/13e buiten Rotterdam. Van de accountants in Zuid is 4/13e woonachtig buiten Rotterdam en van de barkeepers in Crooswijk 1/23e. Van de AD journalisten woont de helft buiten Rotterdam.

  1. Profielbeeld van Ed Schelvis
   Ed Schelvis

   Precies! Wat een drama is dit toch………………..

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Laat ik mezelf eens citeren ;)

    Een interessante graadmeter voor hoe Rotterdams de Erasmus is en wat zij voor de stad betekent, vormt de woonplaats van de hoogleraren. Als uithangbord van hun faculteiten en disciplines zijn zij bij uitstek in staat om onderzoek en colleges te verbinden met Rotterdam — of dit juist achterwege te laten. EM ging daarom op onderzoek uit en brengt voor het eerst in kaart waar de hoogleraren precies wonen. Zijn het trotse Rotterdammers die leven en werk samen laten smelten, of noeste auto- en treintijgers die weinig meer van de stad zien dan de A16 en de Brienenoordbrug?

    Dat is alvast mijn verantwoording voor deze keuze :)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500