Vers Geluid1 mei 2015

Vers Geluid #5: ander geld voor een betere stad?

Dat was leuk en aardig, die week waarin Nederlanders werden opgeroepen om van bank over te stappen. Maar zouden we niet moeten overstappen op ander geld? Harry te Riele vindt van wel. Hij heeft een alternatieve munt opgezet voor Rotterdammers, de Dam. Over het nut en de potentie daarvan komt hij vertellen in Vers Geluid, woensdag 6 mei op Open Rotterdam. Wat vind jij van zijn ideeën?

Vers Geluid
Vers Geluid Beeld: Michael van Kekem

Geld is steeds meer een bron van zorg geworden. Het vertrouwen in banken hebben we opgezegd. We keren ons af van de hebzucht en de graaicultuur. Rente drijft geld in de handen van mensen die al meer dan genoeg hebben. Banken vragen servicekosten voor waardeloze diensten en intussen delen ze gigantische bonussen uit.

Harry te Riele bedacht een alternatief. De Dam is een betaalmiddel voor Rotterdammers. Een tweede portemonnee, zoals hijzelf zegt. Zonder rente. Op basis van vertrouwen. Honderden Rotterdammers maken er al gebruik van. Zo bouwen zij aan een lokaal netwerk en een sterke lokale economie.

Nieuw geld?

Wat vindt jij, Vers Beton-bezoekers, van dit initiatief? Is het kansloos of kansrijk? Te idealistisch en kleinschalig? Of kan alternatief geld inderdaad de samenleving veranderen?

De stelling van deze week luidt:

Met ander geld krijgen we een betere stad.

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Reageer of deel op Social Media

Tags:bank, Dam, geld, Harry te Riele, Open Rotterdam, Tegengeluid en Vers Geluid

Sectie: Vers Geluid

kaart: Rijstuin 176, 3011 MA Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *