Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

 

Hasna El Maroudi schreef op haar eigen website eerder dit jaar het prikkelende betoog ‘vijf redenen waarom we allemaal feministen zouden moeten zijn‘. In een notendop: we moeten volgens El Maroudi (die ook schrijft voor Joop.nl en eerder op The Huffington Post publiceerde over feminisme) af van het idee dat mannen en vrouwen verschillend zijn. Mannen kunnen prima zorgtaken uitvoeren, vrouwen moeten vaker blijven werken, en salaris zou niet afhankelijk van geslacht moeten zijn.

En dus moet het anders, te beginnen in Rotterdam. El Maroudi stelt voor: minimaal de helft van de wethouders moet vrouw zijn, er moet financiële steun komen zodat vrouwen hun kinderen naar het kinderdagverblijf kunnen sturen en zo blijven werken, en het moet normaal worden als kinderen op school opgehaald worden door hun vader, die vervolgens thuis ook gewoon het huishouden doet.

Oftewel: iedereen moet zich ervoor inspannen dat man en vrouw gelijk zijn, en dus moet iedereen feminist worden.

Tijd voor een vrouwenquotum?

Wat vind jij, allerbeste lezer van Vers Beton? Wordt het hoog tijd voor maatregelen om de gelijkwaardigheid van man en vrouw te bevorderen? Moet bijvoorbeeld de gemeente het goede voorbeeld geven? We gebruiken jouw input in de uitzending, dus we zijn benieuwd naar je reactie!

De stelling van deze week luidt daarom:

Het volgende college van B&W moet voor minimaal de helft uit vrouwen bestaan

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 21 reacties
 1. Profielbeeld van Mike2
  Mike2

  Weet je,..als een vrouw het heerlijk vindt om in een relatie te leven waarin ze wordt gedomineerd door de wil van haar man of het hip vindt om besneden te worden. vind ik dat bizar,.. maar vooral iets wat ze zelf moeten weten. Helaas zie ik maar al te vaak de donkere kant van de medaille. Op de gehele Nederlandse bevolking is het uiteraard een kleine groep, maar ben je ooit wel eens in blijf van mijn lijf huizen geweest? Of in een AZC met (minderjarige) asielzoeksters gesproken die terecht uit landen zijn gevlucht waar ze hun leven niet meer zeker zijn?
  Hier vind je geen vrouwen die de verminking van hun genitaliën hip vinden. Of zich volkomen senang voelen bij mannelijke dominantie. Of je nu Westers, Oosters indiaans, chinees bent of van mijn part in Paulus de boskabouter gelooft. Het leed en het verhaal van deze vrouwen mag nooit gebagatelliseerd worden, omdat je dan per ongeluk op lange religieuze tenen van geloofsgenoten kan staan. Deze problemen moeten worden benoemd, herkent en verholpen. Waarom? Niet omdat je moet dromen van een mooie wereld maar daar keihard voor moet werken. Als je dit typisch Westerse redenatie vindt, dan vind ik het prima!
  Met alle imperfectie die het Westen met zich mee brengt. Het blijft een hemel op aarde in vergelijking met de hel in het midden oosten.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Hoezo bizar.
   Denk dat veel hindoestaanse vrouwen er van balen dat die stomme, bemoeizuchtige Engelsen weduweverbranding hebben verboden.
   Net zoals de Nederlanders het koppensnellen betweterig hebben afgeschaft.

 2. Profielbeeld van Marco
  Marco

  Dit heeft natuurlijk niks ter maken met het glazen plafond, maar alles met het glazen muiltje. Waarom hoor ik nu nooit eens een pleidooi voor meer vrouwen als stratenmaker en steigerbouwer of een quotum voor vuilnisvrouwen? Zodra het gaat om de banen die als zwaar en vies gezien worden, blijft het angstaanjagend stil en mogen de mannen het opknappen.

  Veel Nederlandse vrouwen willen voor een kwartje op de eerste rij zitten; lekker parttime werken, beetje hobbyen en veel vrije tijd, maar toch die topfunctie en vooral het topsalaris willen toucheren. Desnoods via een quotum. Doet natuurlijk enorm onrecht aan de vrouwen die het wel op eigen kracht doen en die zijn er gelukkig ook genoeg.

 3. Profielbeeld van Marianne
  Marianne

  Ja, natuurlijk, graag meer vrouwen in het bestuur van de stad, en andere plekken waar de wereld geregeerd wordt. Maar niet omdat vrouwen hetzelfde zijn als mannen: omdat ze ánders zijn. Diversiteit van mensen zorgt voor diversiteit aan meningen en dat zorgt voor een bredere blik op een complex probleem.

  Ik ben er al overheen dat dit college alleen uit mannen bestaat. Het zij zo. Ik heb het geluk in een sector te werken waar heel veel directieposities door vrouwen worden ingevuld. En die vrouwen weten prima hun invloed uit te oefenen op de mannen in het college.

  Wat betreft quota of iets dat erop lijkt: ik ben wel eens ergens binnengekomen waarbij mij letterlijk verteld werd dat ze mij vroegen omdat ze nog een vrouw nodig hadden. Toen moest ik wel even slikken maar daarna heb ik daar op z’n Rotterdams echt schijt aan gehad. Het heeft niet m’n voorkeur, maar als het zo af en toe moet, vooruit dan maar.

 4. Profielbeeld van Jasmine Foullani
  Jasmine Foullani

  Religieus-culturele uitingen dito omgangswijzen, ook zoals in Staphorst? Jij hebt het over vrouwenonderdrukking en dat is vooral een wereldprobleem, dat kent geen kleur of religie, maar vooral achterlijkheid en gebrekkige opvoeding. Maar maak jezelf maar vooral wijs dat het vooral iets is wat van elders komt, want Nederlandse witte mannen zijn niet dominant en slaan hun vrouwen nooit, nee… tuurlijk.

  1. Profielbeeld van Mike2
   Mike2

   Als je de discussie goed volgt lees je dat ik niet beweer dat vrouwenongelijkheid een geïmporteerd probleem is. Maar alleen ten volle besproken kan worden als de geïmporteerde problemen hierin meegenomen wordt.
   Dus geen ontkenning van de witte man die zijn vrouw slaat of de religieus-culturele bekrompenheid uit Staphorst. Staphorst gewoontes als Zondagse Klederdracht en voor vrouwen geen stemrecht maar de aanrecht. Staan in schril contrast met overzeese religieus-culturele geneugten als gedwongen huwelijken, eerwraak, besnijdenis en huiselijke opsluiting. En deze wereldproblemen zoals jij ze noemt zijn echt niet via Staphorst in Rotterdam terecht gekomen.
   Like it or not religie en haar culturele uitingsvormen heeft een veel directer verband met het schenden van vrouwenrechten dan achterlijkheid of verwaarloosde opvoeding. Of je moet religie en een (streng) religieuze opvoeding als achterlijk en geestelijke verwaarlozing betitelen. Gezien je achtergrond denk ik niet dat je dat bedoelt.

   Als je de minderwaardige positie van de vrouw binnen fundamentalistische religieuze stromingen ontkent of afzwakt met domme witte manen en Staphorst retoriek. Ben je niet alleen kinderlijk naïef,.. Maar geef je ook al die vrouwen die gebukt gaan onder religieuze onderdrukking een directe klap in het gezicht.

   1. Profielbeeld van Jasmine Foullani
    Jasmine Foullani

    “Like it or not religie en haar culturele uitingsvormen heeft een veel directer verband met het schenden van vrouwenrechten…” Like it or not, maar het zijn nog steeds mensen die hier uiting aan geven.

    Ik heb interviews gezien van vrouwen die bewust kiezen voor die (in Westerse ogen) minderwaardige positie binnen een bepaalde stroming. Over welke klap heb je het dan? En in hoeverre kun je het dan als “minderwaardig” benoemen? Omdat jij dat vindt? Misschien zijn sommige van deze vrouwen wel heel gelukkig in hun “minderwaardige” rol. Zoiets als het nederige vrouwtje en het dominante mannetje. Not my cup of tea but some girls love it.

    “Gedwongen huwelijken, eerwraak en huiselijke opsluiting”… allemaal mensenwerk en allemaal vormen van (vrouwen)onderdrukking. “Onderdrukking”… werkelijk voldoening voor mensen die hun macht willen misbruiken.

    En hoe zit het dan toch met al die hoogopgeleide en geëmancipeerde vrouwen onder al die “overzeese religieus-culturele geneugten” die vanuit hun cultuur en religie inspiratie vonden om te ontwikkelen en te emanciperen. Het is werkelijk een klap in het gezicht om deze vrouwen in al hun verscheidenheid vanwege hun “achtergrond” als probleem te zien.

    Het problematiseren van groepen asielzoekers/vluchtelingen en het hokjesdenken zit echt diep met vreemdelingenhaat als gevolg. Dit terwijl veel van deze mensen juist willen integreren en bijdragen.

    Meerdere malen in mijn leven ben ik gevraagd over vrouwenbesnijdenis terwijl dit voor mij altijd een onbekend verschijnsel was. Het bleek vooral een Oost-Afrikaanse traditie te zijn. Onterecht een islamstempeltje dus.

    Ik sprak een tijd geleden met een Somalische vriendin en ik vroeg haar hoe het nou zat met vrouwenbesnijdenis. Tot mijn verbazing gaf zij aan dat het vooral een trend was en dat jonge meiden in Somalië dat graag zelf wilden om erbij te horen. Volgens haar gebeurt het steeds minder, omdat het een oude traditie aan het worden is en er binnen de eigen groep veel weerstand komt. Verandering van binnenuit… emancipatie dus met grote dank aan ruimte voor individuele ontwikkeling.

    Iets minder vooroordelen zou vast ook helpen en minder stigma’s. Vooral ook met elkaar in gesprek blijven is noodzaak. En klopt.. dat ben ik… inderdaad naïef. Ik blijf geloven in een betere wereld… voor iedereen.

 5. Profielbeeld van Mike2
  Mike2

  Ongelijkheid van lonen is geen one issue discriminatie probleem, maar heeft een rijkheid aan oorzaken. Verschil in beroepskeuze tussen man en vrouw. Afgebroken carrières ivm gezinsuitbreiding en vrouwen werken relatief veel vaker deeltijd. Op dit moment is het zelfs zo dat jonge vrouwen tussen de 25-30 meer geld verdienen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Simpelweg, omdat er meer vrouwen dan mannen in die leeftijdsgroep hoger zijn opgeleid. In mijn omgeving kiezen vrouwen zelfbewust voor gezinsconstructies waarbij ze zelf aan het hoofd staan. Aan de andere kant kom ik Au pair constructies met twee fulltimers of (tijdelijk) pappa constructies ook vaker tegen. De kern is dat er niets wordt opgelegd en welke constructie dan ook een vrije keuze’s is.

  Ook het voorbeeld van B&W gaat volledig mank. Sinds 1956 zijn er al in wisselende aantallen vrouwelijke collegeleden. Het feit dat er nu geen vrouwen in zitten, is geen geslachtsissue maar een keuze voor de juiste persoon voor the job. Sterker nog de enige vrouw die het college zou betreden is mede door de linkse partijen : gr.l, pvda, sp, pvdd ingeruild door een mannelijke collega. Niet om geslacht, maar op basis van toegedichte kwaliteiten. Dus net zoals het op deze site heerlijk is om te roepen dat we de tijd van integratie voorbij zijn. Kan er ook geroepen worden dat de tijd van het “oude” feminisme vervlogen is.

  Dit is uiteraard niet waar. Een stad met 174 nationaliteiten en toevlucht oord voor 3000 niet westerse asielzoekers per jaar. Is niet alleen een culturele verrijking, zoals hier vaak wordt gedacht. Het herbergt ook een verscheidenheid aan religieus-culture uitingen met dito omgangswijzen die op gespannen voet staan met alles waarvoor de feministische beweging stond. Geen woord hierover in het gehele stuk! . Er is dan ook maar een conclusie te trekken,. Goed dat er een pleidooi wordt gehouden voor het feminisme,.. Kansloos zoals het probleem vertaald wordt.

  Het is namelijk zo white privilege-achtig om met een glaasje rosé op een terrasje in de Witte de With of in het vroesenpark te zitten. Om vervolgens te schelden op politiekebestuurders en kapitaalkrachtige liberaal denkende mensen. In plaats van het daadwerkelijk onder ogen durven zien van het echte probleem.

 6. Profielbeeld van Jasmine Foullani
  Jasmine Foullani

  Zolang mijn man meer verdient, mag hij ook meer werken. Ik vermaak mij in de tussentijd prima achter het aanrecht. De troep die hij achterlaat als hij een keer kookt… nee dank je. De poepluiers werden natuurlijk altijd gedeeld, soms gooiden we er kop of munt op. De vuilniszakken buiten zetten mag hij blijven doen en een Ikeakastje kan ik zelf ook wel in elkaar zetten. Prima wat mij betreft.

  Meer vrouwen in de politiek en hogere functies… eens…, maar dan ook hoger opgeleid en hogere salarissen. Feminisme is niets anders dan emancipatie, dat doe je als vrouw in de eerste plaats zelf.

 7. Profielbeeld van Marion Kramer
  Marion Kramer

  De individuele verschillen tussen mensen zijn groter dan die tussen de groep mannen versus vrouwen. Als je bij de samenstelling van een team gaat voor diversiteit en kwaliteit zou je statistisch gezien op een ongeveer gelijke verhouding m/v moeten uitkomen, maar de praktijk wijst anders uit. Er is dus meer aan de hand. Denk aan vanzelfsprekende beelden, opvattingen, vooroordelen, patronen, gekleurde brillen etc.

  1. Profielbeeld van Milan
   Milan

   Ik zie natuur niet tussen de “er is dus meer aan de hand” voorbeelden staan..
   Bewust niet?

   1. Profielbeeld van Marion Kramer
    Marion Kramer

    Natuur? Bedoel je man versus vrouw? We zijn allemaal mensen.
    Nee dat is wat mij betreft geen voorbeeld van ‘er is dus meer aan de hand’. Hoe zie jij dat dan?

 8. Profielbeeld van John C
  John C

  We leven in een prestatiemaatschappij, maw om vantevoren vast te leggen dat iets fifty/fifty geregeld wordt is uit den boze, omdat je competitie vantevoren uitsluit.
  Waar ik voor pleit, dat er een onafhankelijke beoordelingscommissie voor hoger- en middenkader wordt benoemd, die objectief vaststelt wat de capaciteiten van de sollicitanten zijn..geen vriendjespolitiek..en die dan besluit wie de beste voor de job is.

  1. Profielbeeld van Marion Kramer
   Marion Kramer

   Hoi John,

   Jouw lijn komt overeen met wat ik noem: het kwaliteitsargument. Als kwaliteit leidend is, op zichzelf helemaal goed, dan is het raar dat de uitwerking in de praktijk iets anders laat zien. Uitleg: uit onderzoek blijkt dat de kwaliteiten van individuele mensen veel meer verschillen dan die tussen de groep mannen versus de groep vrouwen. M.a.w. als je bijvoorbeeld vijf diverse kwaliteiten hebt bedacht die in het team moeten komen, zou je in de groepjes van die kwaliteiten ongeveer evenveel mannen als vrouwen moeten aantreffen – verhouding m/v onder de bevolking is immers 50/50 – en zou de kans op een 50/50 m/v team geborgd moeten zijn. En daar gaat het dus mis, want de praktijk wijst ongelijkheid uit. Er is dus meer of iets anders aan de hand.

   Groeten

 9. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

   1. Profielbeeld van Mike2
    Mike2

    Het aantonen van evolutionair verschil tussen beide seksen heeft echt helemaal niets te maken met een politieke overtuiging. Dus per definitie sla je de plank al mis.
    Wil je dan toch een vergelijking trekken. Dan staat deze theorie toch echt verder af van het linkse gelijkheids,-en maakbaarheidsbeginsel dan van het rechts liberale gedachtengoed.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.