Vers Geluid8 mei 2015

Vers Geluid #6: moet iedereen (ja, ook de mannen!) feminist worden?

Een college van B&W met enkel mannen, vrouwen die nog altijd last hebben van cat calling en mannen die liever gaan werken dan thuis de zorgtaken uitvoeren: het zijn zomaar wat voorbeelden van de achterstandspositie die vrouwen in Rotterdam hebben. In Vers Geluid vertelt Opzij-columnist Hasna El Maroudi daarom op woensdag 13 mei dát het beter moet en hóe we dat gaan realiseren. Iedereen moet namelijk feminist worden!

Vers Geluid
Vers Geluid Beeld: Michael van Kekem

Hasna El Maroudi schreef op haar eigen website eerder dit jaar het prikkelende betoog ‘vijf redenen waarom we allemaal feministen zouden moeten zijn‘. In een notendop: we moeten volgens El Maroudi (die ook schrijft voor Joop.nl en eerder op The Huffington Post publiceerde over feminisme) af van het idee dat mannen en vrouwen verschillend zijn. Mannen kunnen prima zorgtaken uitvoeren, vrouwen moeten vaker blijven werken, en salaris zou niet afhankelijk van geslacht moeten zijn.

En dus moet het anders, te beginnen in Rotterdam. El Maroudi stelt voor: minimaal de helft van de wethouders moet vrouw zijn, er moet financiële steun komen zodat vrouwen hun kinderen naar het kinderdagverblijf kunnen sturen en zo blijven werken, en het moet normaal worden als kinderen op school opgehaald worden door hun vader, die vervolgens thuis ook gewoon het huishouden doet.

Oftewel: iedereen moet zich ervoor inspannen dat man en vrouw gelijk zijn, en dus moet iedereen feminist worden.

Tijd voor een vrouwenquotum?

Wat vind jij, allerbeste lezer van Vers Beton? Wordt het hoog tijd voor maatregelen om de gelijkwaardigheid van man en vrouw te bevorderen? Moet bijvoorbeeld de gemeente het goede voorbeeld geven? We gebruiken jouw input in de uitzending, dus we zijn benieuwd naar je reactie!

De stelling van deze week luidt daarom:

Het volgende college van B&W moet voor minimaal de helft uit vrouwen bestaan

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:feminisme, Hasna El Maroudi en Vers Geluid

Sectie: Vers Geluid

kaart: Rijstuin 176, 3011 MA Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *