Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdamse beleidsmakers willen graag de middenklasse aantrekken. Daarom worden de bakfietsburgers en de creatieve klasse in de watten gelegd. Maar miskent de gemeente daarmee de bestaande middenklasse? En is er eigenlijk iets mis met diversiteit in de wijk? In Vers Geluid geeft Joke van der Zwaard, mede-initiatiefnemer van de Leeszaal Rotterdam West, op woensdagavond 20 mei haar visie op de stad en de actieve burger.

Vers Geluid
Vers Geluid

De bezuinigingen in de stad hebben geleid tot een kaalslag in de wijken. Belangrijke sociale voorzieningen als bibliotheken, sporthallen, speeltuinen en wijkcentra zijn verdwenen. Gelukkig redden betrokken burgers wat de overheid kapotmaakt. Zo ontstond onder meer de Leeszaal Rotterdam West, het troetelkind van de zoveel geprezen ‘participatiemaatschappij’.

Die Leeszaal was mede opgezet door Joke van der Zwaard. De ‘onderzoeker op het gebied van rondkomen en vooruitkomen in de grote stad’ blijft namelijk liever niet in haar studeerkamer. In haar wijk, het Oude Westen, ziet ze hoe heel veel buurtbewoners prachtige initiatieven uitvoeren. Intussen heeft de gemeente er weinig oog of steun voor.

Ook stoort Van der Zwaard zich aan de steeds luidere roep om een nieuwe middenklasse in de Rotterdamse ‘kanswijken’. Er ís al een middenklasse, zegt ze, maar de ambtenaren kijken niet goed. En de diversiteit is volgens haar nu juist wat deze wijken nu zo dynamisch en aantrekkelijk maakt.

Hierover – en over de lessen die burgers, ambtenaren en onderzoekers kunnen leren van de Leeszaal – zal Van der Zwaard vertellen in een nieuwe aflevering van Vers Geluid, het radioprogramma van Vers Beton en Tegengeluid, op woensdagavond tussen 19 en 21 uur op Open Rotterdam.

Slaat Rotterdams bestuur de plank mis?

Wat vind jij? Heeft de gemeente oogkleppen op? Miskennen ambtenaren de bakfietsburgers en creatievelingen die onze stad al rijk is? Of is al die aandacht om onze ‘kanswijken’ te verbeteren terecht?
De stelling van deze week:

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Open Rotterdam

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

 2. Profielbeeld van John C
  John C

  Toegegeven ik was wat kort door de bocht, waarvoor excuses.
  Als je van de mens houdt in al zijn verschijningsvormen dan kies je, althans ik, voor de underdog.
  Onmiskenbaar is hij of zij een vormgever aan, in dit geval, het begrip de Rotterdammer. Het is ook zijn Lebensraum, die je al dan niet bewust uit balans brengt.
  Zo, daar is over nagedacht
  Kortom ik ben het eens met de schrijfster.
  Wie volgt?

 3. Profielbeeld van John C
  John C

  Ik beschouw de Rotterdamse Politiek gewoon als parvenu’s met een 020-complex , de LR voorop, maar de onderklasse heeft zelf voor hen gestemd!
  Zij achten zichzelf de norm.
  .

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.