Stedelijke ontwikkeling & architectuurVers Geluid17 mei 2015

Vers Geluid #7: moet de diverse wijk wijken voor de nieuwe middenklasse?

Slaat Rotterdams bestuur de plank mis?

Rotterdamse beleidsmakers willen graag de middenklasse aantrekken. Daarom worden de bakfietsburgers en de creatieve klasse in de watten gelegd. Maar miskent de gemeente daarmee de bestaande middenklasse? En is er eigenlijk iets mis met diversiteit in de wijk? In Vers Geluid geeft Joke van der Zwaard, mede-initiatiefnemer van de Leeszaal Rotterdam West, op woensdagavond 20 mei haar visie op de stad en de actieve burger.

Vers Geluid
Vers Geluid Beeld: Michael van Kekem

De bezuinigingen in de stad hebben geleid tot een kaalslag in de wijken. Belangrijke sociale voorzieningen als bibliotheken, sporthallen, speeltuinen en wijkcentra zijn verdwenen. Gelukkig redden betrokken burgers wat de overheid kapotmaakt. Zo ontstond onder meer de Leeszaal Rotterdam West, het troetelkind van de zoveel geprezen ‘participatiemaatschappij’.

Die Leeszaal was mede opgezet door Joke van der Zwaard. De ‘onderzoeker op het gebied van rondkomen en vooruitkomen in de grote stad’ blijft namelijk liever niet in haar studeerkamer. In haar wijk, het Oude Westen, ziet ze hoe heel veel buurtbewoners prachtige initiatieven uitvoeren. Intussen heeft de gemeente er weinig oog of steun voor.

Ook stoort Van der Zwaard zich aan de steeds luidere roep om een nieuwe middenklasse in de Rotterdamse ‘kanswijken’. Er ís al een middenklasse, zegt ze, maar de ambtenaren kijken niet goed. En de diversiteit is volgens haar nu juist wat deze wijken nu zo dynamisch en aantrekkelijk maakt.

Hierover – en over de lessen die burgers, ambtenaren en onderzoekers kunnen leren van de Leeszaal – zal Van der Zwaard vertellen in een nieuwe aflevering van Vers Geluid, het radioprogramma van Vers Beton en Tegengeluid, op woensdagavond tussen 19 en 21 uur op Open Rotterdam.

Slaat Rotterdams bestuur de plank mis?

Wat vind jij? Heeft de gemeente oogkleppen op? Miskennen ambtenaren de bakfietsburgers en creatievelingen die onze stad al rijk is? Of is al die aandacht om onze ‘kanswijken’ te verbeteren terecht?

De stelling van deze week:

Rotterdam vertroetelt een nieuwe middenklasse, maar onderwaardeert en negeert de bestaande diversiteit.

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.
Open Rotterdam

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:bakfietswijk, Joke van der Zwaard, Leeszaal West, Open Rotterdam, participatiemaatschappij en Vers Geluid

Secties: Stedelijke ontwikkeling & architectuur en Vers Geluid

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *