Video28 mei 2015

VIDEO: Monumenten voor de toekomst

Wat is de functie van een herdenkingsmonument in de openbare ruimte?

In Rotterdam gedenken we dit jaar niet alleen 70 jaar vrijheid, maar ook het bombardement van 75 jaar geleden en de daaropvolgende start van de wederopbouw. Steeds vaker worden daarom vragen gesteld over de vorm waarop herdenkingen plaatsvinden en ook wat er – generaties later – eigenlijk nog ‘herdacht’ wordt.

Eerder verschenen op Vers Beton bijvoorbeeld opiniestukken over de (on)vanzelfsprekenheid van herdenken en ook over de toekomst van het herdenken werd reeds geschreven.

Ter afsluiting van de herdenkingsmaand stellen we in deze video de vraag naar de functie van herdenkingsmonumenten in de openbare ruimte.

Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst en Openbare Ruimte bij het Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam en Alfred Marks, archivaris en curator van Het Nieuwe Instituut geven hun blik op de betekenis van gedenken en de rol die monumenten daarbij spelen.

Aan de hand van voorbeelden uit de expositie Monumenten voor Vrede en de herdenking van het bombardement afgelopen 14 mei bij het Monument voor de Verwoeste Stad, wordt de vraag behandeld of en waarom we monumenten nog wel nodig hebben en wat een goed monument eigenlijk inhoudt.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.

Monumenten voor Vrede is de vierde aflevering van Verrassende vondsten uit de collectie. Voor deze serie selecteert archivaris Alfred Marks aan de hand van een thema telkens bijzondere tekeningen, foto’s, voorwerpen en maquettes uit het archief van Het Nieuwe Instituut. De presentaties tonen niet noodzakelijk de hoogtepunten van de Nederlandse architectuurgeschiedenis, maar vooral de rijkdom, diversiteit en verhalende kracht van de collectie.

Deze tentoonstelling is nog tot 23 augustus 2015 te zien bij Het Nieuwe Instituut, museumpark 25 in Rotterdam.

Reageer of deel op Social Media

Tags:herdenken, Het Nieuwe Instituut en Monumenten

Sectie: Video

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *