Voor de harddenkende Rotterdammer

In Rotterdam gedenken we dit jaar niet alleen 70 jaar vrijheid, maar ook het bombardement van 75 jaar geleden en de daaropvolgende start van de wederopbouw. Steeds vaker worden daarom vragen gesteld over de vorm waarop herdenkingen plaatsvinden en ook wat er – generaties later – eigenlijk nog ‘herdacht’ wordt.

Bron: beeld: vimeo.com

Eerder verschenen op Vers Beton bijvoorbeeld opiniestukken over de (on)vanzelfsprekenheid van herdenken en ook over de toekomst van het herdenken werd reeds geschreven.
Ter afsluiting van de herdenkingsmaand stellen we in deze video de vraag naar de functie van herdenkingsmonumenten in de openbare ruimte.

Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst en Openbare Ruimte bij het Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam en Alfred Marks, archivaris en curator van Het Nieuwe Instituut geven hun blik op de betekenis van gedenken en de rol die monumenten daarbij spelen.

Aan de hand van voorbeelden uit de expositie Monumenten voor Vrede en de herdenking van het bombardement afgelopen 14 mei bij het Monument voor de Verwoeste Stad, wordt de vraag behandeld of en waarom we monumenten nog wel nodig hebben en wat een goed monument eigenlijk inhoudt.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.
Monumenten voor Vrede is de vierde aflevering van Verrassende vondsten uit de collectie. Voor deze serie selecteert archivaris Alfred Marks aan de hand van een thema telkens bijzondere tekeningen, foto’s, voorwerpen en maquettes uit het archief van Het Nieuwe Instituut. De presentaties tonen niet noodzakelijk de hoogtepunten van de Nederlandse architectuurgeschiedenis, maar vooral de rijkdom, diversiteit en verhalende kracht van de collectie.

Deze tentoonstelling is nog tot 23 augustus 2015 te zien bij Het Nieuwe Instituut, museumpark 25 in Rotterdam.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500