Was Getekend1 mei 2015

Was Getekend: het Van Maanenbad is weer open

Van Maanenbad Beeld: Melanie Drent

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: Het Van Maanenbad is weer open!

Het Van Maanenbad in Blijdorp – officieel Sportfondsenbad genaamd – is na de verbouwing van ruim een jaar weer open. En hoe: het rijksmonument is in de oorspronkelijke jaren 30-stijl hersteld, met een symmetrische entree, veel glas rondom en zandkleurige terrazzo vloertegels en plinten. De strakke lijnvoering van het ontwerp van architectenbureau De Roos & Overeijnder uit 1937 komt goed tot zijn recht in de vernieuwde opzet, met functionaliteit en lichtheid voorop.

Aan de baden zelf is niets veranderd. De kleedhokken en douches zijn wel vernieuwd, en het pronkstuk is de riantere versie van het Turkse stoombad. Daar kunnen nu twintig mensen zitten, verdeeld over meerdere natuurstenen banken – tegenover acht vroeger. Straks vullen de ligweiden van het buitenbad zich weer met zonaanbidders en zwemjeugd; voorlopig zijn het vooral de soepele senioren, zondagochtendgezinnen en fanatieke banentrekkers die het beeld bepalen. Detail: het dak dat ooit open kon maar niet meer functioneerde, heeft deze functie niet teruggekregen.

Reageer of deel op Social Media

Tag: Van Maanenbad

Sectie: Was Getekend

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *