Voor de harddenkende Rotterdammer

Het Van Maanenbad in Blijdorp – officieel Sportfondsenbad genaamd – is na de verbouwing van ruim een jaar weer open. En hoe: het rijksmonument is in de oorspronkelijke jaren 30-stijl hersteld, met een symmetrische entree, veel glas rondom en zandkleurige terrazzo vloertegels en plinten. De strakke lijnvoering van het ontwerp van architectenbureau De Roos & Overeijnder uit 1937 komt goed tot zijn recht in de vernieuwde opzet, met functionaliteit en lichtheid voorop.

Aan de baden zelf is niets veranderd. De kleedhokken en douches zijn wel vernieuwd, en het pronkstuk is de riantere versie van het Turkse stoombad. Daar kunnen nu twintig mensen zitten, verdeeld over meerdere natuurstenen banken – tegenover acht vroeger. Straks vullen de ligweiden van het buitenbad zich weer met zonaanbidders en zwemjeugd; voorlopig zijn het vooral de soepele senioren, zondagochtendgezinnen en fanatieke banentrekkers die het beeld bepalen. Detail: het dak dat ooit open kon maar niet meer functioneerde, heeft deze functie niet teruggekregen.

Voordat je verder leest...

Vers Beton heeft jouw support nodig! Wij kunnen alleen blijven bestaan dankzij support van lezers. Maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth (1975) observeert en schrijft over wat op straat ligt. In een tweet, blog, column of sprookje. Sinds haar studietijd in Kralingen dankbaar blijven plakken in de metropool, en nu in Noord nog lang niet uitgekeken.

Profiel-pagina
melanie

Melanie Drent

Illustrator

Melanie Drent (1980) ziet de wereld in heldere lijnen. Ze registreert en analyseert. Het liefst tekent ze mensen. Geef haar een pen en ze gaat. Sinds ze afstudeerde aan de HKU doet ze niet anders.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Jos
  Jos

  Wat leuk, het Van Maanenbad is weer open! In een ver verleden heb ik hier mijn zwemdiploma’s gehaald. Het dak ging vaak open en als je dan op je rug zwom keek je zo naar de buitenlucht. Die diploma’s haalde je in die tijd binnen een paar maanden, niet te vergelijken met hoe onze kinderen moeten ploeteren.
  Als je je ging verkleden deed je je kleren in een bak en die bak werd voor je bewaard. En badmutsen waren verplicht! Het was elke week weer een enorme opgave om mijn lange paardenstaart in dat kleine mutsje te proppen. Na 2 baantjes schoolslag dreef hij vaak weer een paar meter achter me.
  Zomers gingen we bijna elke dag in het buitenbad zwemmen. Limonade mee en een stapeltje Tina’s en dan maar proberen een plekje op het grasveld te vinden. Goede herinneringen! Ik krijg bijna zin om weer eens te gaan zwemmen…

  1. Profielbeeld van Zita Bebenroth
   Zita Bebenroth

   Moet je doen Jos! Het is nog steeds een prachtig bad, en die ligweide blijft een feestje in de zomer. Gelukkig zijn de badmutsen verdwenen :)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.