voor de harddenkende Rotterdammer

Het Van Maanenbad in Blijdorp – officieel Sportfondsenbad genaamd – is na de verbouwing van ruim een jaar weer open. En hoe: het rijksmonument is in de oorspronkelijke jaren 30-stijl hersteld, met een symmetrische entree, veel glas rondom en zandkleurige terrazzo vloertegels en plinten. De strakke lijnvoering van het ontwerp van architectenbureau De Roos & Overeijnder uit 1937 komt goed tot zijn recht in de vernieuwde opzet, met functionaliteit en lichtheid voorop.

Aan de baden zelf is niets veranderd. De kleedhokken en douches zijn wel vernieuwd, en het pronkstuk is de riantere versie van het Turkse stoombad. Daar kunnen nu twintig mensen zitten, verdeeld over meerdere natuurstenen banken – tegenover acht vroeger. Straks vullen de ligweiden van het buitenbad zich weer met zonaanbidders en zwemjeugd; voorlopig zijn het vooral de soepele senioren, zondagochtendgezinnen en fanatieke banentrekkers die het beeld bepalen. Detail: het dak dat ooit open kon maar niet meer functioneerde, heeft deze functie niet teruggekregen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth (1975) observeert en schrijft over wat op straat ligt. In een tweet, blog, column of sprookje. Sinds haar studietijd in Kralingen dankbaar blijven plakken in de metropool, en nu in Noord nog lang niet uitgekeken.

Profiel-pagina
melanie

Melanie Drent

Melanie Drent (1980) ziet de wereld in heldere lijnen. Ze registreert en analyseert. Het liefst tekent ze mensen. Geef haar een pen en ze gaat. Sinds ze afstudeerde aan de HKU doet ze niet anders.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties