Was Getekend14 mei 2015

Was Getekend: Zebra’s in puin

Beeld: Melanie Drent

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: vandaag is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaats vond.

14 mei 1940, rond half twee. Vandaag precies 75 jaar geleden viel het bombardement op Rotterdam. De aanval duurde een kwartier. Door de 97.000 kilo brisantbommen met gloeiende scherven vloog de binnenstad op veel plaatsen in brand. Naar schatting 650 tot 900 mensen kwamen om; 80.000 mensen werden dakloos. Deze aanval op Rotterdam en de dreiging om ook andere steden – Utrecht als eerste – te bestormen, betekende de overgave van Nederland aan de Duitsers.

Twee dagen eerder vielen de eerste bommen op Rotterdam, met de oude Diergaarde (toen nog gevestigd bij de Kruiskade) als noodlottig doelwit. Opgejaagd verlieten de dieren hun gehavende verblijf. Ooggetuigen vertellen hoe een zebra door de winkelstraat liep. Zeeleeuwen zwommen in singels, veel dieren kwamen om. Tijdens het bombardement op 14 mei werd de Diergaarde niet getroffen; een groot deel van de inboedel was toen al verhuisd naar de nieuwe locatie in Blijdorp.

Melanie Drent en Zita Bebenroth zijn onderdeel van Roth Illustration Agency, een agentschap voor Rotterdamse illustratoren.

Reageer of deel op Social Media

Tags:14 mei 1940, bombardement en Diergaarde Blijdorp

Sectie: Was Getekend

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *