Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer
bombardement3
Beeld door: beeld: Melanie Drent

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: vandaag is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaats vond.

14 mei 1940, rond half twee. Vandaag precies 75 jaar geleden viel het bombardement op Rotterdam. De aanval duurde een kwartier. Door de 97.000 kilo brisantbommen met gloeiende scherven vloog de binnenstad op veel plaatsen in brand. Naar schatting 650 tot 900 mensen kwamen om; 80.000 mensen werden dakloos. Deze aanval op Rotterdam en de dreiging om ook andere steden – Utrecht als eerste – te bestormen, betekende de overgave van Nederland aan de Duitsers.

Twee dagen eerder vielen de eerste bommen op Rotterdam, met de oude Diergaarde (toen nog gevestigd bij de Kruiskade) als noodlottig doelwit. Opgejaagd verlieten de dieren hun gehavende verblijf. Ooggetuigen vertellen hoe een zebra door de winkelstraat liep. Zeeleeuwen zwommen in singels, veel dieren kwamen om. Tijdens het bombardement op 14 mei werd de Diergaarde niet getroffen; een groot deel van de inboedel was toen al verhuisd naar de nieuwe locatie in Blijdorp.

Melanie Drent en Zita Bebenroth zijn onderdeel van Roth Illustration Agency, een agentschap voor Rotterdamse illustratoren.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth (1975) observeert en schrijft over wat op straat ligt. In een tweet, blog, column of sprookje. Sinds haar studietijd in Kralingen dankbaar blijven plakken in de metropool, en nu in Noord nog lang niet uitgekeken.

Profiel-pagina
melanie

Melanie Drent

Illustrator

Melanie Drent (1980) ziet de wereld in heldere lijnen. Ze registreert en analyseert. Het liefst tekent ze mensen. Geef haar een pen en ze gaat. Sinds ze afstudeerde aan de HKU doet ze niet anders.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.