Voor de harddenkende Rotterdammer

Om gespreksstof te hebben voor de afsluitende borrel van deze week windt stuurvrouw Lucette Mascini zich op over preventief fouileren. Waarom ook omaatjes controleren?
 

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Het slechtste nieuws van afgelopen week was wat mij betreft wel dat de politie oude omaatjes moet fouilleren als er een actie preventief fouilleren plaats vindt.
De reden is, zo argumenteerde burgemeester Aboutaleb, dat grijsaards anders misbruikt kunnen worden door drugshandelaren om de verboden middelen te smokkelen.
Ik begrijp dat dit schrikbeeld in elk geval in theorie waar zou kunnen zijn: zodra er een plek of persoon uitgezonderd wordt van controle op misdaad, duiken criminelen erop om hun handeltje daar onder te brengen.
Zelfs als gaat om vrouwen op hoge leeftijd.
Maar tegelijk denk ik ook: blij dat mijn oma hier nooit gewoond heeft en zoiets nooit heeft hoeven mee maken.
Maar in Rotterdam gebeuren dit soort dingen wel. Afgelopen week meldde RTV Rijnmond dat in café de gastronoom op Zuid een hoog bejaarde dame gefouilleerd was. De beelden die je bij het verhaal kreeg, wekten afgrijzen.
Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, af en toe en borrel drinken aan de bar van een kroeg op Zuid, moesten ineens wijdbeens met het gezicht naar de muur gaan staan. Om vervolgens betast te moeten worden door een of twee paar politie handen.
Hun tas werd omgekeerd. Wat zou eruit gevallen zijn? De foto’s van de kleinkinderen? Een bos sleutels die zomaar kwijt kan raken nu de zorgvuldig opgeruimde in vakken verdeelde inhoud door elkaar gegooid is?
Ik vind het eigenlijk te ver gaan. De redenering van de politie ten spijt.
Bejaarde vrouwen moet je niet fouilleren.
Die moet je met respect behandelen. Begin maar met de handtas. En laat het daarbij.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties