Politiek12 juni 2015

De Beste Stuurlui: Fouilleer geen omaatjes

Om gespreksstof te hebben voor de afsluitende borrel van deze week windt stuurvrouw Lucette Mascini zich op over preventief fouileren. Waarom ook omaatjes controleren?

 

De Beste Stuurlui Beeld: Nina Fernande

Het slechtste nieuws van afgelopen week was wat mij betreft wel dat de politie oude omaatjes moet fouilleren als er een actie preventief fouilleren plaats vindt.

De reden is, zo argumenteerde burgemeester Aboutaleb, dat grijsaards anders misbruikt kunnen worden door drugshandelaren om de verboden middelen te smokkelen.

Ik begrijp dat dit schrikbeeld in elk geval in theorie waar zou kunnen zijn: zodra er een plek of persoon uitgezonderd wordt van controle op misdaad, duiken criminelen erop om hun handeltje daar onder te brengen.

Zelfs als gaat om vrouwen op hoge leeftijd.

Maar tegelijk denk ik ook: blij dat mijn oma hier nooit gewoond heeft en zoiets nooit heeft hoeven mee maken.

Maar in Rotterdam gebeuren dit soort dingen wel. Afgelopen week meldde RTV Rijnmond dat in café de gastronoom op Zuid een hoog bejaarde dame gefouilleerd was. De beelden die je bij het verhaal kreeg, wekten afgrijzen.

Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, af en toe en borrel drinken aan de bar van een kroeg op Zuid, moesten ineens wijdbeens met het gezicht naar de muur gaan staan. Om vervolgens betast te moeten worden door een of twee paar politie handen.

Hun tas werd omgekeerd. Wat zou eruit gevallen zijn? De foto’s van de kleinkinderen? Een bos sleutels die zomaar kwijt kan raken nu de zorgvuldig opgeruimde in vakken verdeelde inhoud door elkaar gegooid is?

Ik vind het eigenlijk te ver gaan. De redenering van de politie ten spijt.

Bejaarde vrouwen moet je niet fouilleren.

Die moet je met respect behandelen. Begin maar met de handtas. En laat het daarbij.

Reageer of deel op Social Media

Tag: preventief fouilleren

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *