Advertentie

Banner Vers Beton
Voor de harddenkende Rotterdammer

Om gespreksstof te hebben voor de afsluitende borrel van deze week windt stuurvrouw Lucette Mascini zich op over preventief fouileren. Waarom ook omaatjes controleren?
 

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Het slechtste nieuws van afgelopen week was wat mij betreft wel dat de politie oude omaatjes moet fouilleren als er een actie preventief fouilleren plaats vindt.
De reden is, zo argumenteerde burgemeester Aboutaleb, dat grijsaards anders misbruikt kunnen worden door drugshandelaren om de verboden middelen te smokkelen.
Ik begrijp dat dit schrikbeeld in elk geval in theorie waar zou kunnen zijn: zodra er een plek of persoon uitgezonderd wordt van controle op misdaad, duiken criminelen erop om hun handeltje daar onder te brengen.
Zelfs als gaat om vrouwen op hoge leeftijd.
Maar tegelijk denk ik ook: blij dat mijn oma hier nooit gewoond heeft en zoiets nooit heeft hoeven mee maken.
Maar in Rotterdam gebeuren dit soort dingen wel. Afgelopen week meldde RTV Rijnmond dat in café de gastronoom op Zuid een hoog bejaarde dame gefouilleerd was. De beelden die je bij het verhaal kreeg, wekten afgrijzen.
Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, af en toe en borrel drinken aan de bar van een kroeg op Zuid, moesten ineens wijdbeens met het gezicht naar de muur gaan staan. Om vervolgens betast te moeten worden door een of twee paar politie handen.
Hun tas werd omgekeerd. Wat zou eruit gevallen zijn? De foto’s van de kleinkinderen? Een bos sleutels die zomaar kwijt kan raken nu de zorgvuldig opgeruimde in vakken verdeelde inhoud door elkaar gegooid is?
Ik vind het eigenlijk te ver gaan. De redenering van de politie ten spijt.
Bejaarde vrouwen moet je niet fouilleren.
Die moet je met respect behandelen. Begin maar met de handtas. En laat het daarbij.

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Alicia
  Alicia

  Waarom zouden alleen oudere vrouwen uitgezonderd moeten worden? Alsof ik het lekker vind, aanranding door de staat… Zolang je niets verdachts doet, moeten ze je gewoon met rust laten.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  De politie zou veel liever gericht fouilleren, maar policor Rotterdam heeft dat verboden.
  Hun spreekbuis is in dit geval A.Bonte de gevallen fractievoorzitter van GL.
  Bonte wil helemaal niet fouilleren, geen beveiligingscamera’s, geen poortjes bij de Metro, kortom hij is de voorvechter voor crimineel Rotterdam door zijn gestoethaspel met privacy.
  Wie klaagde als eerste toen die oudere vrouw in dat café gefouilleerd werd? Inderdaad, dhr Bonte: De man die wil dat als er gefouilleerd wordt iedereen gefouilleerd moet worden.

 3. Profielbeeld van John C.
  John C.

  Ach, lieve columniste.
  Het is zo jammer, dat het oude vrouwtje niet aan het woord gekomen is.
  Weet je, jaren terug werd er een oud vrouwtje ergens in Zuid aangerand en ze werd ook nog 500 gulden afhandig gemaakt.
  Toen pers een dag later voorbij kwam, was er een briefje bij de bel aangebracht waarop stond: ” ik heb nog 500 gulden”
  Ik bedoel maar.
  We hebben het woord en de boosheid van een uitbater wiens etablissement volgens een routineonderzoek wordt gecontroleerd.
  Geen reactie van het slachtoffer
  Misschien was het wel La Mamma van een maffia consortium, of was ze ingehuurd, weten wij veel!?
  De foto van het etablissement bestudeerd hebbende, zou ik in eerste instantie wel de pockets van het poole biljard hebben nagezocht.
  Zullen we vanwege de privacy van dat oude vrouwtje maar afsluiten en van een zonnig weekend gaan genieten?

   1. Profielbeeld van John C
    John C

    Was niet aardig van mij, een beetje seksistisch misschien. Maar wat wil je?
    Regelmatig word ik geconfronteerd met thrillers en andere films, waarin steevast een prachtige jongedame met haar kop tegen het hoofdeinde van haar bed wordt geramd. Hele bizarre geluiden maakt en je denkt onwillekeurig: “Wat heb ik dan fout gedaan in mijn leven, of doe ik het nog steeds fout?!”
    En als die jongedame dan bij haar gynaecoloog komt en hij bekkeninstabiliteit constateert dan kijk ik daar niet vreemd van open schrik ook niet meer van de beelden.

    Maar
    Zullen we de thematiek dan maar anders verdiepen?

    Ik las de kop :” De LR is tegen het fouilleren van kinderen en bejaarden”

    En dat interpreteer ik als volgt:

    Uit onderzoek is gebleken, dat een prominent lid van LR in zijn functie als kroegbaas fel tegen het fouilleren van oudjes in zijn bedrijf is en daarom een ongekuist filmpje gepubliceerd heeft over onderzoeksmethodes bij de Rotterdamse politie.
    Bij navraag bleek, dat voor de distributie van de nieuwe LR-krant men sollicitaties had uitgeschreven voor voornamelijk bejaarden boven de 70 jaar en jeugdigen onder de 10 jaar als krantenbezorger tegen vrijwilligerstarief bijv. een bord voer, of snoep.
    Een speerpunt in het partijprogramma.
    Bij slagen zou dat distributienet ingezet kunnen worden voor allerlei andere activiteiten, opdat het netwerk dan self-supporting zou kunnen worden. Op welke activiteiten men zich zou willen richten kon men om markttechnische reden nog niets zeggen.
    Of hier sprake was van LR, als Links/Rechts verkiezingsthematiek, of als Leefbaar Rotterdam kon nog niet uit de doeken worden gedaan.
    De eerste opkomst voor de functies was wat tegengevallen, maar de ontwikkeling van de vrijwilligersmarkt zal niet te stuiten zijn, een echte groeimarkt, aldus een LR-woordvoerder.
    De Politie trad slechts preventief op, omdat pulp in allerlei vormen kan worden bezorgd en men ervaring wenste op te doen.
    Het is niet waar, maar zou zo maar kunnen, toch?

    Vinden we elkaar zo weer?
    Zie ik een glimlach. Nou dan gaan we toch een geweldige week tegemoet?

 4. Profielbeeld van Pim Smit
  Pim Smit

  En ja hoor. Daar gaan we weer…
  De hele fouilleer discussie slaat nergens op tenzij iedereen, of niemand gefouilleerd wordt.
  Maar als ik het goed heeft de familie Mascini een enorme berg rechtskundigheid in haar gelederen om op dergelijke vragen een gedegen antwoord te geven. Los van Peer natuurlijk. Die heeft zo zijn eigen talent.
  Edoch, zo goed als dat regels of beleid op iedereen van toepassing moet zijn in een democratische en ‘rechtvaardige’ samenleving moet je wat scherper naar deze ontwikkelingen kijken. Want, wat is de aanleiding voor dergelijk beleid? Hoe effectief is de maatregel en hebben Rotterdammers opgelet bij de slogan ‘Schoon, Heel en Veilig’? Veiligheid krijgt een andere lading als je er op de wijze over discussieert. En populistische maatregelen klinken leuk in verkiezingstijd, maar klaag dan ook niet als het College de ruimte krijgt van ‘de burger’.

 5. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Helemaal met je eens. Een vriend van me is het ook eens overkomen. Hij is een donkere, Antilliaanse, jongen van een jaar of 35. Zonnebril, breed geschouderd en leuke lichtgroene sportschoenen. Doet geen vlieg kwaad. Hij doet vrijwilligerswerk en in zijn dagelijkse leven werkt hij in de zorg waar hij de billen van bejaarden wast. ’s Avonds, toen ie zomaar over straat liep, werd ie ook een keer gefouilleerd. Ook tas omgedraaid, portemonnaie leeg etc.. Vielen foto’s van zijn kinderen uit. En van zijn vrouw. Ook benen wijd en handen tegen de muur. Inderdaad schandalig. Jongen werkt zijn leven al in de zorg en doet heel veel voor de maatschappij. En dan dit…

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Deze reactie is gebaseerd op het vooroordeel dat Antillianen vliegen kwaad doen. Anders staat er niet zo expliciet dat de vriend van Daan, dat niet schijnt te doen.

 6. Profielbeeld van D
  D

  Taalkundige draak dit stukje. Waarom is bijna elke zin een nieuwe alinea? “Dit soort dingen” is het onderwerp van de zin en enkelvoud: dit soort dingen GEBEURT, niet “dit soort dingen gebeuren”.
  Daarnaast ben ik benieuwd welke demografie we dan wèl zonder respect moeten behandelen. Moet je daarvoor jong zijn, in het bezit van een penis en het liefst een andere huidskleur dan lichtroze?

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   @D sinds wanneer kan is demografie een persoon die je met respect behandelen kan

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.