Politiek26 juni 2015

Hoe Leefbaar Rotterdam succesvol schaakt op vier borden tegelijk

Leefbaren doen het volgens Peter van Heemst veel beter dan voorspeld

Of de critici het nu leuk vinden of niet: Leefbaar Rotterdam doet het in de coalitie met D66 en CDA stukken beter dan menigeen verwachtte. De partij schaakt op maar liefst vier borden. En dat gaat ze verrassend goed af.

Peter van Heemst Beeld: Jeroen van de Ruit

Bord 1: aansprekende successen

Op bord 1 tellen de prestaties, vooral die waarmee Leefbaar Rotterdam zich richting eigen kiezers kan profileren. Van de Asowoning tot de Vliegende Zwerfvuil-brigades. Van het Regionale Opsporing Verzocht tot de Heropvoedingskampen: voor Leefbaar Rotterdam zijn het aansprekende resultaten.

De oppositie doet er geringschattend over. Zo verwijten VVD en PvdA dat Leefbaar Rotterdam successen claimt van beleid dat bedacht is in de jaren dat die partij in de oppositie zat. Op Twitter schreef de nieuwe VVD-leider Antoinette Laan bijvoorbeeld: “Symptomatisch voor Leefbaar Rotterdam: staand beleid claimen. Realiseer je toch dat je niet uniek bent maar deel van een geheel.”

Symptomatisch voor Leefbaar Rotterdam: staand beleid claimen.

De ergernis spat er van af. Maar ja, in het stadsbestuur ben je nu eenmaal vanaf dag 1 verantwoordelijk voor de goede én de slechte dingen die gebeuren. Of je ze nu zelf hebt bedacht of dat ze uit de koker van je voorgangers komen. Daar veranderen moppertweets van de oppositie niets aan.

Bord 2: de verhouding met D66

Op bord 2 moeten de verhoudingen met D66 goed blijven. A hell of a job. Want die relatie staat onmiddellijk onder hoogspanning als integratie of islam, asielzoekers of illegalen om de hoek komen kijken. Bij dat soort zaken hoort Leefbaars achterban nu eenmaal graag botte taal. Aldus trekt de woordvoerder voor Zorg en Maatschappelijke Opvang, Michel van Elck, regelmatig flink van leer. In het raadsdebat (van 18 juni j.l.) over de stroom illegalen die zich van Calais naar Hoek van Holland zou gaan verplaatsen, noemde hij Rotterdam “het Walhalla voor illegalen.”  Toen de gemeenteraad de Bed, Bad en Brood Regeling besprak, kreeg de burgemeester er stevig van langs: “U zou niet moeten zeggen: Ik pluk deze mensen desnoods zelf van straat. Maar: desnoods zet ik ze zelf op het vliegtuig terug.”

Lees meer:

D66 vond het een tenenkrommende vertoning. Wat het leed voor de sociaalliberalen echter wat verzacht, zijn de krachtsverhoudingen in de Raad. In dit soort kwesties blijft Leefbaar Rotterdam bij stemmingen namelijk vrijwel altijd met lege handen achter.

Bord 3: de verhouding met de PVV

Op bord 3 worden de omtrekkende bewegingen gemaakt om de PVV in 2018, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, uit Rotterdam weg te houden.  Wat Leefbaar Rotterdam enorm kan helpen om Wilders op andere gedachten te brengen, zijn de personele unies die er tussen de PVV en Leefbaar bestaan. Gekscherend heb ik wel eens geroepen dat Leefbaar Rotterdam de hofleverancier is van de PVV. Leefbaar Rotterdam-raadslid Barry Madlener schopte het tot PVV-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van 2009. Ronald Sörensen, een van de oprichters van Leefbaar Rotterdam, werd Eerste Kamerlid voor de PVV en biechtte in het Rotterdams Dagblad van 6 juni op dat hij “PVV-er is in hart en nieren.” Ook op de PVV-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van Zuid-Holland was het raak: drie Rotterdamse kandidaten op die lijst hadden hun sporen in Leefbaar Rotterdam verdiend.

Lees meer:

Bord 4: de interne verhoudingen

Op bord 4 suddert het interne conflict over de wethouderscoup van Ronald Schneider na. Dat laat ik nu even voor wat het is. Ik signaleer slechts dat – in ieder geval voor de buitenwacht – fractievoorzitter Anton Molenaar erin is geslaagd de rust in eigen kring te herstellen. Een huzarenstukje.

Het spel op deze vier borden is nauw met elkaar verweven. Hoe duidelijker Leefbaar Rotterdan een stempel op de coalitie zet, hoe zenuwachtiger ze bij D66 worden. Hoe meer Leefbaar Rotterdam Wilders de pas wil afsnijden, hoe harder de aanvallen zullen worden op precies die onderwerpen waarvan ze bij D66 nu al behoorlijk de buik vol hebben. Hoe dieper én langslepender de frustraties over interne conflicten, hoe groter het risico dat één of meer prominenten in 2017 (als de nieuwe kandidatenlijsten worden gemaakt) overstappen naar de PVV. Maar, tot die tijd, is het raar maar waar: Leefbaar Rotterdam doet het veel beter dan veel critici een jaar geleden hadden voorspeld.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:D66, Leefbaar Rotterdam, PVV, Schneider en Wilders

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *