Voor de harddenkende Rotterdammer

Eén overloper. Meer was er niet nodig om de broze coalitie aan het wankelen te krijgen, dacht de oppositie. En dus zou het tot een verenigd oppositiefront komen. Maar dat kwam er niet, constateert politiek commentator Peter van Heemst.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar en de collegevorming in mei had de oppositie de smaak goed te pakken. Samen haalden de oppositiepartijen 22 zetels. De coalitie kwam uit op 23. Direct vatte de gedachte post, of moet ik zeggen het misverstand, dat het met zo’n krappe meerderheid prijsschieten zou worden. Er hoefden bij stemmingen maar één of twee raadsleden uit de coalitie over te lopen naar het kamp van de oppositie en bingo: de coalitie had het nakijken. En ja, lastige, eigenzinnige en onvoorspelbare raadsleden waren bij Leefbaar Rotterdam (Dries Mosch) en D66 (Jos Verveen) ruimschoots voorhanden. Dus zat De Eensgezinde en Onverschrokken Oppositie handenwrijvend klaar voor het foutenfestival dat de stad vier jaar te wachten stond.
Bij de verkiezing van de wethouders was het meteen raak, op een haast surrealistische manier, die in Rotterdam nog nooit vertoond was. Door eensgezind op te trekken, wist de oppositie een beslissend stempel te drukken op de wethoudersverkiezing. Ingeborg Hoogveld, de gedoodverfde kandidaat van Leefbaar Rotterdam, redde het niet tegen de tegenkandidaat uit eigen kring, Ronald Schneider. Hij wist op slinkse wijze een verrassende meerderheid achter zich te krijgen, bestaande uit de complete, eensgezinde oppositie en een handjevol overlopers van Leefbaar Rotterdam. De rapen waren gaar. Het grote prijsschieten was begonnen op de dag dat het nieuwe college officieel van start ging. En hoe.
Vanaf die dag was er dat rotsvaste geloof: dat de oppositie haar eensgezindheid moet volhouden om de ene na de andere bres te schieten in de plannen die Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 over de stad zouden uitstorten. Vooral bij de gevreesde en verguisde Integratienota stond de oppositie te popelen om haar invloed te laten gelden. Dat begon al bij het opstellen ervan. De hele Raad wilde meedenken, vanaf dag één. Zo’n belangrijk vraagstuk kon de coalitie met goed fatsoen toch niet op eigen houtje gaan regelen? “Laat ons meeschrijven!”
Dag in, dag uit werd de coalitie met die ene vraag bestookt. Maar ja. Dat deed de coalitie dus niet. Niet echt verrassend, vond ik. Want als je een meerderheid hebt, wil je daarmee het liefst serieus werk maken van de afspraken die je in een coalitieakkoord hebt vastgelegd. En toen de PvdA onverwachts met eigen plannetjes en ideetjes over integratie kwam, was het front van de oppositie verbroken en verloor de oproep voor een raadsbrede samenwerking haar kracht.
Gezamenlijk optrekken. Eén front vormen. Het heeft allemaal minder opgeleverd dan de oppositie vorig jaar vurig hoopte. Sterker, de oppositie heeft met al dat gezeur, gebluf en gebeuk precies het tegenovergestelde bereikt: het college lijkt steviger in het zadel te zitten dan wie dan ook had durven voorspellen een jaar geleden.
Is dat te verklaren? Ja. Kijk maar eens wat preciezer naar de belangen en positie van de opppositiepartijen. Neem de VVD. Die zou het liefst morgen bij de coalitie willen aanschuiven. Nog steeds zijn de liberalen diep beledigd dat ze door CDA en Leefbaar Rotterdam bij de college-onderhandelingen aan de kant zijn geschoven. Zeker. Maar als de deur naar de collegekamer wagenwijd wordt opengezet, lopen ze zo snel als ze kunnen naar binnen.
Dan is er de moeizame relatie tussen PvdA en SP. De SP ruikt bloed. De onderhuidse spanningen, zeg maar rustig achterdocht en wantrouwen tussen deze twee vertegenwoordigers van links Rotterdam, blokkeren een effectieve oppositie. De SP droomt ervan de PvdA bij de volgende verkiezingen definitief een kopje kleiner te maken. En in de media wordt iedere keer precies afgemeten en afgepast welke Leo de enige, echte oppositieleider is. Bruijn van de PvdA of De Kleijn van de SP. Het is een weinig productieve onderlinge strijd.
De CU kiest principieel voor een wat wijze, bemiddelende en verzoenende rol tussen oppositie en coalitiepartijen in. De nieuwkomers in de Rotterdamse politiek hebben zo’n eigen en eigenzinnig geluid dat ze 100 procent op eigen kracht durven te vertrouwen.
De illusie van De Grote Verenigde Oppositie is voorbij. Het is nu ieder voor zich en – ja wie, eigenlijk? – Aboutaleb voor ons allen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Een korte aanvulling. De vraag dient zich natuurlijk aan hoe het nu verder moet. Ik denk dat we voorlopig inspiratie moeten putten uit de opvattingen van Benjamin Barber, auteur van ‘If mayors ruled the world: dysfunctioning nations, rising cities.’
  Zie: http://www.rotterdam.nl/mondiaalparlementvanburgemeesters

  Op 23 en 24 oktober 2015 vindt in Londen resp. Bristol een bijeenkomst plaats van het ‘Global Parliament of Mayors.’ Het lijkt me zaak dat Ahmed Aboutaleb daar met een zo goed mogelijk verhaal voor de dag komt. Het is hoog tijd om Rotterdam niet alleen met gebouwen maar ook met ideeën internationaal op de kaart te zetten.
  Zie: http://www.globalparliamentofmayors.org/

 2. Profielbeeld van Peter van Heemst
  Peter van Heemst

  Dat is een mooie gedachte Kees, dat het om stenen én ideeën draait (En- voeg ik er aan toe: om Rotterdam én de Rotterdammers.)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500