Voor de harddenkende Rotterdammer

Stuurvrouwe Inge Spaander vraagt zich af of de pop-upformule ook werkt tegen eenzaamheid. Met de vreetkar de wijk in, oude mensen verrassen. De gelukskar hobbelt er achteraan. Want vooruit moeten we!

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

We hebben van heel veel dingen heel veel in Rotterdam: chique hamburgerzaken, pop-up kledingzaakjes, foodtrucks, festivals, vintagemarkten en lege panden. En op al die plekken verzamelen we ons avond aan avond maar al te graag om nieuwe ideeën en snelle oplossingen te verzamelen. Verbonden in instant plannen en pop-up oplossingen geven we Rotterdam een nieuw elan. Nog steeds die Rotterdamse arbeidersmentaliteit, maar nu hip en vooruitstrevend.
Rotterdammers verzamelen (zich) graag, samen op jacht naar vrolijkheid en nieuwe, plezierige middelen van bestaan. Maar hoe goed we de stad en onszelf ook gevuld hebben met vrolijke plekken en vooruitgangsoptimisme, ongemerkt hebben we een hele generatie uit onze verzamelalbums gewipt. Een op de vier ouderen heeft niemand om op terug te vallen en meer dan helft voelt zich eenzaam. Wie niet meer meekomt, verdwijnt. De gemeente neemt het probleem serieus: op 16 mei werd met een heuse flashmob de campagne Laat me niet alleen, onderdeel van Actieplan Voor Mekaar, afgetrapt.

En daar blijft het niet bij, posters wijzen ons op de eenzame ouderen, professionals brengen wensen in kaart, er zijn dialoogtafels en er is zelfs een lied tegen de eenzaamheid geschreven. Eind september komt alles samen in de jaarlijkse Week tegen de Eenzaamheid, een week vol activiteiten die de oude en nieuwe generatie  bijeen brengen. Lekker ouderwets: beleid, praten, bruggen slaan en dan maar hopen op blijvende verbetering. Gedegen. Traag. Saai. Dat kan wel leuker, sneller, hipper toch?
Instant oplossing: pop-up festivals tegen de eenzaamheid. Foodtrucks worden omgebouwd tot goodtrucks waarin met voedsel uit de stadstuinen heerlijke maaltijden worden bereid. De goodtrucks verrassen eenzame ouderen overal in de stad. Onverwachts, met in hun kielzog de moodtrucks, trucks gevuld met gelukkige, snelle Rotterdammers die de eenzame ouderen in the right mood weten te brengen met gedichten, muziek en grappen. We kunnen morgen nog beginnen. Een quick fix om het leven van al die eenzame ouderen op te fleuren, omdat pop-up oplossingen onze specialiteit zijn. Wij moeten vooruit, de stad moet vooruit. En snel.
De eenzaamheid van ouderen wegnemen is een mooi streven, maar ik hoop vooral dat wij ook weer een beetje naar ze gaan luisteren. Zouden die eenzame ouderen genoeg levenswijsheid hebben om ons te wijzen op de vergankelijkheid van onze snelle ideeën als we ons vooruitgangsoptimisme niet aan elkaar maar aan die snelle ideeën verbinden? Soms is traag en gedegen heel duurzaam.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Spaander

Inge Spaander

Inge Spaander (1981) doceert, schrijft en redigeert. Rotterdam, onderwijs, kunst en cultuur liggen haar na aan het hart. Haar mond stroomt er regelmatig van over.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties