Politiek29 juni 2015

Ronald Sørensen: “Mijn stelling moet de vuilnisbak in”

Volgens de PVV-senator krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: NIDA

Leefbaar Rotterdam-oprichter en voormalig PVV-senator Ronald Sørensen wil af van zijn paradepaardje dat elke discussie met politiek-correcte mensen uitmondt in scheldpartijen van de moreel verheven kant. Volgens Sørensen krijgt hij daarbij hulp uit onverwachte hoek, namelijk van door de islam-geïnspireerde partijen als NIDA.

Ronald Sörensen Beeld: Jan de Groen

Toen ik gevraagd werd als senator voor de PVV, heb ik geen seconde geaarzeld. Ik las het partijprogramma van de partij en kon me daar heel goed in vinden. Bovendien had Fortuyn me vroeger al eens voorgesteld dezelfde functie te vervullen voor zijn LPF.

Het valt alleen niet mee om in ons bestuurlijk oerconservatieve land een politieke mening naar buiten te brengen die de gangbare regentenkliek aan de kaak stelt en een goed alternatief voorstelt. Dat is iets van alle tijden, want alle dwarsliggers in ons land – van Willem van Oranje tot Pim Fortuyn – kregen te maken met verzet, meestal gesteund door een goed georkestreerde publieke opinie.

Pol Pot-adepten

Ik vroeg me daarom af hoe mijn collega’s mij (vanwege mijn door Fortuyn geïnspireerde opvattingen en rol in Leefbaar Rotterdam) zouden ontvangen toen ik in 2007 als éénmansfractie Leefbaar Zuid-Holland begon in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Laat ik het rustig uitdrukken: het was niet met gejuich. Want terwijl ik in de raad altijd steun kreeg van fractiegenoten, stond ik er in de provincie alleen voor.

Met name mensen uit de partijen die opgebouwd zijn door voormalig adepten van de DDR en Pol Pot gaven te kennen mij een uiterst verwerpelijk mens te vinden. Gelukkig beschouw ik dat meestal als een compliment, plus dat ik door die openlijke blijk van afkeer sympathie kreeg uit onverwachte hoek, zoals van de PvdD en D66. Het slimst was de VVD, die mijn komst direct omarmde, waarna ik me snel bij hen heb aangesloten.

Gedeelde punten

Toen ik in 2011 in de senaat kwam, heb ik vrijwel niets van openlijke afkeer gemerkt. Natuurlijk lopen er zeer arrogante mensen rond, maar die zijn dat van nature tegen iedereen. In de senaat werd iedereen gewoon beoordeeld op zijn doen en laten. Dat is de essentie van politiek: wat wil je nu eigenlijk en hoe denk je dat te bewerkstelligen?

Het leuke was daarbij dat het al snel goed zichtbaar werd dat de PVV al haar politieke standpunten met één of meerdere partijen deelt. De SP is het met ons eens over de Europese Unie, de VVD over de aanpak van criminaliteit en immigratie en de PvdA over de zorg. Kortom: alle punten uit ons partijprogramma worden gedeeld. Op één na dan: ons standpunt dat de islam een politieke ideologie is!

Anti-revolutionair

Alle punten uit ons partijprogramma worden gedeeld. Op één na: dat de islam een politieke ideologie is!

Dat moreel verhevenen dus zo’n afkeer hebben van de PVV, is daarom alleen door dat punt te verklaren. Maar is dat nou echt zo’n verschrikkelijk punt? Geloof en politiek zijn al eeuwen verweven. De eerste politieke partij in Nederland, de Anti-Revolutionaire Partij van Abraham Kuyper uit 1879, was gegrondvest op het gereformeerde geloof. Maar ook tegenwoordig ontlenen veel politieke partijen hun naam en ideologische standpunten voor bijvoorbeeld het gezin aan hun religie.

Het is daarom des te opmerkelijker dat in het gedoogakkoord van de VVD en CDA met de PVV een speciale pagina zat waarin beide partijen zich distantieerden van ons standpunt over politiek en islam. Het is namelijk niets meer dan een logische stap in een lang lopend proces dat – in navolging van het christendom – ook de islam zich in ons land politiek gaat manifesteren.

Prullenbak

Gelukkig logenstraft de praktijk nu deze policorvisie. Met NIDA in Rotterdam en de islam Democraten en de Partij van de Eenheid in Den Haag zijn er partijen opgestaan die zich geïnspireerd voelen door de islam. Dat is hun goed recht, net zoals het mijn goede recht is daar kritische opmerkingen over en aantekeningen bij te maken.

Hopelijk kan dat nu in een normale politieke sfeer gebeuren, met argumenten en tegenargumenten. Mijn stelling dat elke discussie of polemiek met politiek-correcte goedmensen altijd eindigt met schelden van moreel verheven kant, moet maar eens de prullenbak in.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Islam, Nida, PVV en Ronald Sørensen

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *