Voor de harddenkende Rotterdammer

Ja, wat doet Beertje eigenlijk helemaal alleen op straat, tussen de benen van columnist Vincent Cardinaal? En waarom worden die omstanders boos?

Schrijver in de stad: Beertje aaien
Schrijver in de stad: Beertje aaien Beeld door: beeld: Tom Slegtenhorst

Ik hou niet zo van clubjes, en ook niet van samenscholingen van al te veel mensen, zéker niet spontaan. Ik wist dat al toen ik klein was, want ik luisterde liever binnen The Stones dan buiten de buurt onveilig te maken. Voetballen op straat deed ik wel, maar dan was ik vaak de Romario van het stel. Nee, niet qua talent. Dan was ik eerder de Berry van Aerle van het stel. Ik was als Romario omdat ik the odd one out was. Ik spraak de taal van de andere jongens niet. Mijn interesses lagen heel ergens anders. Ik kwam voetballen en dan ging ik weer naar huis. Klaar. Een uurtje was genoeg. In hangen, ander vertier of kattenkwaad was ik gewoon niet geïnteresseerd.
Mijn leergierigheid deed me als jonge tiener kennis maken met Groucho Marx, van The Marx Brothers. Zijn citaat “Ik zou nooit bij een club willen horen die mij als lid zou verwelkomen” voelde als thuiskomen. Het is nog steeds één van mijn lijfspreuken. Toch kun je jezelf niet eindeloos beschermen tegen het feit dat je soms tegen wil en dank in een groep mensen versukkeld raakt. Zeker niet als je sociaal zo autistisch bent als ik.
Ik liep op ergens op Zuid en ik had honger. Ik besloot de zogeheten Nettomarkt aan de Pleinweg in te slaan. Terwijl ik haast maakte en een vriendelijke aanbieder van een gratis kraslot afwees (“Ik wil niets ontvangen, mevrouw, zeker niet gratis”) zag ik uit mijn ooghoek iets zwarts naderen. Het was een hond. Ik hou niet van honden, al haat ik ze zeker ook niet. Laten we het een gezonde desinteresse noemen. Helaas hebben honden meestal interesse in iedereen. Het beest liep los en sprong direct tussen mijn voeten. Ik struikelde half, greep naar een winkelwagentje om niet te vallen en liet een harde “godverdomme!” los. In no time stond er een vrouw naast me. “Kom maar, Beertje, oh Beertje, wat deed je nou? Wat deed Beertje nou?”
 

Ik wist dat ik beter tot tien kon tellen, maar of het nou de honger was, of Zuid, of dat het maandagochtend was – het was sterker dan mezelf. En dus riposteerde ik bijtend: “Nou, inderdaad, die Beertje – wat deed Beertje nou toch helemaal los en alleen?” De vrouw raakte van haar à propos. En bleek natuurlijk te lief voor deze wereld. Terwijl er een club mensen rond ons kwam staan – waaronder de vrouw van het kraslot, die me boos aankeek – sprak de eigenares van Beertje: “Stoute Beertje! Wil je misschien Beertje even aaien? Hij is zo lief, ja hè, Beertje?” Natuurlijk maakte ik de situatie alleen maar erger: “Nee, ik wil Beertje niet aaien. Ik wil zelfs helemaal niets met Beertje te maken hebben.”
Dit kwam niet meer goed. Een aangesnelde bloemist werd boos (“Joh, zo’n beestje!”), de kraslotvrouw floot tussen haar tanden en Beertje en zijn ‘moeder’ dropen ontgoocheld af. Behalve ik kon niemand dat moment een wereld zonder Beertje voorstellen – zoveel was duidelijk.
Later die dag fietste ik langs de school op Zuid waar ik mijn eerste vriendinnetje leerde kennen. Toen viel het kwartje. Ik had me ongenadig afgereageerd op hond en baasje. De kalverliefde van toen noemde mij bij wijze van koosnaam doorgaans ‘beertje’. Ook in het openbaar. Na zeven maanden maakte ik het uit – ik was het zat door iedereen ‘beertje’ genoemd te worden. Ook toen al wilde ik daar niets mee te maken hebben.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst

Tom Slegtenhorst (1987) is illustrator. Als kind van Zuid een ‘echte’ Rotterdammer. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn studio aan huis in West.

Profiel-pagina
Lees één reactie